13Sep

Discriminare pe criteriu de sex în acces la justiție într-un caz reprezentat de CDF

 
  • Discriminare pe criteriu de sex în acces la justiție într-un caz reprezentat de CDF

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității a admis plângerea Centrului de Drept al Femeilor și a emis o decizie prin care a constatat discriminare pe criteriu de sex în accesul la justiție și asigurarea protecției egale din partea legii, în cazul unei beneficiare a CDF.

Beneficiara CDF se află în proces de partajare a averii de mai mulți ani. Fostul soț a ocupat abuziv toată locuința și amenință fosta soție cu moartea dacă va intra în odăile ocupate de el. Începând cu 2016, beneficiara a depus nenumărate cereri la poliție, însă prima Ordonanță de Protecție a fost emisă în septembrie 2017, după intervenția avocatului CDF. Astfel, Consiliul prezumă că poliția, până la intervenția avocatului, nu a întreprins nicio acțiune pentru a proteja victima violenței. 

Totodată, Consiliul analizând materialele dosarului a stabilit că:

  • colaboratorii de poliție nu au acționat corespunzător în procesul de monitorizare și executare a OP. Dosarele penale intentate pentru încălcarea OP au fost începute la plângerile depuse de victimă
  • beneficiara CDF nu a primit protecție efectivă nici când o terță persoană, la îndemnul fostului soț, a pătruns abuziv în casă și refuza să o părăsească
  • există inconsecvență în acțiunile polițiștilor, acțiuni ce au fost calificate drept intimidare a victimei violenței în familie, cu efect de a o vulnerabiliza și mai mult

De asemenea, Consiliul a constatat că "poliția a intervenit ineficient, creând o atmosferă de toleranță pentru agresor și un imbold indirect pentru aplicarea repetată a violenței."

Astfel, membrii Consiliului au decis că beneficiara CDF a fost discriminată pe criteriu de gen în acces la justiție și asigurarea protecției egale din partea legii, iar decizia va fi remisă Serviciului Protecție Internă și Anticorupție din cadrul MAI în vederea intentării proceselor disciplinare pe motiv că au admis în activitatea lor fapte discriminatorii.

Având în vedere că decizia Consiliului poate fi contestată în instanță, noi vom continua să monitorizăm cazul pentru a ne asigura că este respectat dreptul la protecție egală în fața legii.