Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Специализированная помощь – 080080000 (звонок бесплатный)

Angajații poliției sunt instruiți în aplicarea eficientă a noilor măsuri de protecție a victimelor violenței în familie prevăzute de Ordinul de Restricție de Urgență

CHIȘINĂU, 20 mai 2017 – Șefii Serviciului Securitate Publică și Șefii Secțiilor de Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului General de Poliție au participat la un seminar de instruire privind intervenția eficientă în prevenirea și combaterea cazurilor de violentă în familie, ca urmare a modificărilor legislative survenite odată cu intrarea în vigoara, la 16 martie 2017, a Ordinului de Restricție de Urgență (ORU).

Dat fiind faptul că mecanismul de aplicare a ORU este unul nou, în cadrul instruirilor sunt discutate, analizate și explicate prevederile acestuia. Participanții la atelier vor asigură, ulterior, pe scară ierarhică, pînă la executorul din teritoriu, să fie implementate în cel mai rațional mod prevederile ORU.

“Vrem să obținem o unificare a acțiunilor angajaților poliției în ceea ce privește eliberarea ORU, atât în procesul de constatare cât și în procesul de urmărire penală. Cu suportul partenerului nostru de bază, Centrul de Drept al Femeilor, organizăm 4 ateliere de instruire și vom continuă săptămâna viitoare cu deplasări în raioanele Edinet, Drochia, Comrat și Cantemir”, a menționat Ghenadie Neamtu, locotinent-colonel de poliție, șeful secției Interacțiune Comunitară din cadrul Direcției Generale Securitate Publică a Inpectoratului General al Poliției.

Pentru a consolida cunoștințele efectivului din teritoriu, cu suportul CDF a fost editat un manual în care este descris întregul mecanism de intervenție în situații de violentă în familie, dar și noul mechanism de aplicare a ORU. Aceste manuale vor ghida executorii să aplice corespunzător legislația în vigoare din domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.

“In calitate de parteneri ai Inspectoratului General al Poliției, ne-am propus prin aceste instruiri să informăm regulat angajații poliției referitor la modificările legislative din domeniul violenței în familie, pentru a avea un răspuns prompt, eficient și o abordare unică a acestora.  De pe altă parte, ne asigurăm că victimele vor beneficia de o asistentă calificată, deoarece punem accentul pe colucrarea dintre ofițerul de poliție și alti actori din sistem. Mesajul cheie al seminarelor este prioretizarea drepturilor victemelor violenței în familie, iar ORU ne pemite să sporim siguranță femeilor supuse violenței în familie”, precizat Eleonora Grosu, Coordonatoare Programe in cadrul Centrului de Drept al Femeilor.

Vasile Poloboc, șef adjunct Securitate Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție din Ștefan-Vodă crede că instrirea a fost utilă prin faptul că am acumulat informație referitor la implementarea corectă a instrucțiunilor ordinului cu privire la documentarea cazurilor de violentă în familie și a măsurilor de protecție a victimelor violenței în familie și anume aplicarea ORU, care a intrat recent în vigoare. “La Ștefan-Vodă a fost emis primul ORU și am văzut că este un mecanism util pentru poliție, deoarece avem parghiiile necesare să intervenim chiar la fază inițială, să prevenim escaladarea violenței și să oferim protecție mai bună victimelor”.

Pînă la 30 aprilie, poliția a aplicat 270 ORU. În 28 de cazuri, victimele au fost asistate de poliție până la obținerea ordonanței de protecție.

La sesiunile de instruiri au participat angajați ai poliției din Chisinău, Ialoveni, Hancesti, Bender, Straseni, Călărasi, Orhei, Nisporeni, Cimislia, Basarabeasca, Anenii-Noi, Causeni, Ștefan-Vodă, Criuleni, Dubăsari. Seminarele sunt organizate de Centrul de Drept al Femeilor în parteneriat cu Inspecatoratul General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne, cu susținerea OAK Foundation și a Guvernului Suediei.

Date de context:

La 16 martie 2017 au intrat în vigoare prevederile Ordinului de Restricție de Urgență, în bază căruia organele de poliție vor fi în drept, în cazul violenței în familie, să intervina imediat și să excludă agresorul din domiciliul comun pe termen de până la 10 zile și să stabilească interdicțiile prevăzute de lege. Instituirea ORU oferă mai multă protecție victimelor violenței în familie, care până acum erau nevoite să aștepte și câteva zile până când instanță de judecată emitea ordonanța de protecție.

 

 

 Pentru informații suplimentare, contactați: 

Diana Pinzari, Consultantă comunicare, Centrul de Drept al Femeilor,

tel. 069577542, e-mail: dianapinzari@hotmail.com

Другие новости

Конкурс по отбору местных лидеров: женщин и мужчин в рамках проекта «Расширение прав и возможностей женщин, местных сообществ и беженцев в Молдове»

Конкурс по отбору местных лидеров: женщин и мужчин в рамках проекта «Расширение прав и возможностей женщин, местных сообществ и беженцев в Молдове»

Узнать больше