Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere juridică – 080080000 (apel gratuit)

Medicii legiști și personalul medical mediu din cadrul Centrului de Medicină Legală și-au consolidat abilitățile de intervenție și interacțiune cu victimele violenței în familie și violenței în bază de gen.

CHIȘINĂU, 02 iunie 2022  – Aproximativ 90 de profesioniști, medici legiști și personal medical mediu, care activează în cadrul Centrului de Medicină Legală (CML) din întreaga țară, au participat în această săptămână la atelierul de instruire: „Prezentarea bunelor practici naționale și internaționale de identificare și documentare a cazurilor de violență în familie”. Atelierul are scopul de a consolida abilitățile de intervenție și calitatea serviciilor oferite de către medicii experți victimelor violenței în familie și violenței în bază de gen.

Mariana Buruiană, directoare executivă Centrul de Drept al Femeilor (CDF) – „În activitatea CDF, ne convingem în fiecare zi că intervenția promptă și eficientă a specialiștilor determină, de multe ori, soarta cazurilor de violență în familie. Fiecare dintre dvs. a participat la consultări și și-a adus aportul la crearea unui algoritm de intervenție. Vă mulțumim pentru efortul pe care îl faceți, că ați dat curs invitației de a participa la această instruire, de  a vă spori cunoștințele și de a crește calitatea răspunsului la cazurile de violență în familie.”

Veronica Cangea, coordonatoare proiect, PNUD Moldova – „Documentarea medico-legală are o importanță incontestabilă, atunci când vorbim despre cazurile de violență în familie. Pe parcursul anilor au fost depuse mai multe eforturi pentru a îmbunătăți și a ajusta instrumentele de intervenție ale specialiștilor în astfel de cazuri. Rezultatele obținute, inclusiv și acest atelier, au fost posibile pentru că a existat cooperare între instituții și organizații. De aceea, sperăm ca participanții să ia maxim posibil și din această instruire.”

CML a fost și rămâne un partener important în ceea ce ține de ajustarea cadrului normativ de intervenție, expertiza pe care o deține și instruirea profesioniștilor în domeniu. „O societate modernă nu poate să existe fără un mecanism de prevenire a fenomenului de violență în familie. Îndemn colegii să valorifice această oportunitate, să fie curioși și dornici de a cunoaște, inclusiv din experiența altor țări, cum să îmbunătățească calitatea serviciilor noastre”, a declaratVasile Șarpe, directorul CML.

Formatorii – Andrei Pădure, șef al Catedrei de medicină legală a USMF „Nicolae Testemițanu”, și Kurt Trübner, cercetător asociat la Institutul de Medicină Legală, Spitalul Universitar Essen din Germania, le-au oferit participanților informații tehnice și le-au prezentat scenarii ipotetice de cazuri de violență în familie. De asemenea, au fost analizate potențiale strategii de intervenție în cazurile de violență, care au fost urmate de discuții în grup. 

 „Mesajul pe care vreau să-l rețină colegii din Moldova este că, cele mai multe greșeli, se fac atunci când cazul nu este documentat cu acuratețe. De aceea, este importantă cooperarea interdisciplinară. Când nu ești sigur de un anumit diagnostic, este bine să consulți și alți specialiști, pentru a avea un tablou complet. Noi suntem avocații persoanelor care sunt într-o poziție vulnerabilă, care nu se pot apăra sau care nu pot încă vorbi și spune ce s-a întâmplat”, a precizat Kurt Trübner, formator din Germania.

Atelierul de instruire face parte dintr-o serie de activități realizate de Centrul de Drept al Femeilor, în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, cu susținerea financiară a Suediei.

Alte noutăți

Lansarea apelului de propuneri în cadrul Programului de vouchere – TransFormare, suport pentru inițierea și dezvoltarea unei activități generatoare de venituri

Lansarea apelului de propuneri în cadrul Programului de vouchere – TransFormare, suport pentru inițierea și dezvoltarea unei activități generatoare de venituri

Vezi mai mult
Republica Moldova condamnată la CEDO într-un caz de femicid. Cazul Vieru vs. R. Moldova

Republica Moldova condamnată la CEDO într-un caz de femicid. Cazul Vieru vs. R. Moldova

Vezi mai mult
CDF anunță concurs pentru postul vacant de consilier/ă juridic/ă pentru asistența juridică primară a persoanelor afectate de violența în familie

CDF anunță concurs pentru postul vacant de consilier/ă juridic/ă pentru asistența juridică primară a persoanelor afectate de violența în familie

Vezi mai mult
Studiul „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” (IMAGES-2024)  a fost lansat oficial

Studiul „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” (IMAGES-2024) a fost lansat oficial

Vezi mai mult