Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

Echipa Centrului de Drept al Femeilor

Angelina Zaporojan-Pîrgari

Angelina Zaporojan-Pîrgari

Președintă de onoare CDF

Angelina Zaporojan-Pîrgari a studiat la USM, Facultatea de Drept și este Magistru în Drept al Programului European în domeniul drepturilor omului și democratizării de la Veneția, fiind specializată în domeniul drepturilor omului și pledoariei pentru promovarea drepturilor femeilor, cu o experiență de peste 20 de ani. A făcut parte din grupul de experți europeni care a contribuit la elaborarea textului Convenției Europene pentru Prevenirea și Combaterea Violenței față de Femei și Violenței în Familie la Strasbourg, Franța în perioada 2009-2011.

Angelina Zaporojan-Pîrgari este fondatoarea CDF, care în 2009 a avut viziunea creării unei organizații de femei și pentru femei pentru a promova și apăra drepturile femeilor la o viață fără violență în Moldova.

În perioada 2009-2017 a fost Președinta CDF, perioadă în care organizația a crescut de la o simplă viziune la o organizație sustenabilă cu o echipă de 8 persoane și proiecte vibrante. Printre principalele realizări ale CDF în perioada președintei Angelinei Zaporojan-Pîrgari se numără: analiza și monitorizarea cadrului legislativ național și elaborarea modificărilor legislației în conformitate cu prevederile CAHVIO, în special introducerea ordinului de restricție de urgență și introducerea pedepsei penale pentru încălcarea ordonanței de protecție, elaborarea Strategiei Naționale în domeniu; elaborarea primei curricule naționale în domeniul răspunsului eficient la cazurile de violență în familie de către poliție și sistemul judiciar și implementarea primelor instruiri a acestor specialiști de transformare a stereotipurilor în domeniul egalității de gen; elaborarea unor studii de pionierat în domeniu precum IMAGES – Bărbații și Egalitatea de Gen în Moldova 2015 și Evaluarea Costurilor Violenței în Familie și Violenței în bază de Gen in Moldova 2016, a stat la baza înființării Coaliției Naționale ”Viața fără violență în familie”.

Cea mai importantă dintre realizări fiind implementarea în cadrul CDF a conceptului de abordare holistică, bazată pe drepturile victimei, oferind sprijin femeilor supuse violenței în familie și copiilor acestora, astfel încât femeile beneficiază de consiliere juridică, reprezentare în justiție, asistență socială, psihologică, economică și holistică.

Motto: „Viitorul le aparține celor care cred în frumusețea visurilor lor.”

Mariana Buruiană

Mariana Buruiană

Directoare executivă

Mariana Buruiană este Magistru în Management și în Științe ale Comunicării. De asemenea, deține titlul de expert în politici publice.

Mariana are 6 ani de experiență de lucru în sectorul guvernamental, dezvoltarea de politici publice și acte legislative importante în domeniul social. În calitate de consilier pe probleme sociale, Mariana a facilitat activitatea comitetelor de lucru sectoriale, comisii și consilii naționale, de exemplu Consiliul național pentru protecția drepturilor copilului, Comisia Națională pentru Consultări și Negocieri Colective, etc. A avut în responsabilități stabilirea și coordonarea planurilor naționale de lucru și a unor programe în domeniul social, de monitorizare a fazelor de implementare și evaluarea acestora.

Ultimii 6 ani i-a dedicat sectorului non-guvernamental în calitate de Manager Programe în cadrul Fundației Est-Europene. A gestionat programe operaționale și de granturi care au vizat drepturile și dezvoltarea tinerilor, mobilizarea comunităților și dezvoltarea serviciilor locale, suport și integrare a persoanelor vulnerabile, promovarea și apărarea drepturilor omului, consolidarea încrederii și transformarea conflictelor, sprijinind platformele ONG-urilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

De asemenea, ea are o vastă experiență în dezvoltarea politicilor sociale, cu accent pe educație și tineret la nivel internațional fiind membru al Comitetului Director European pentru Tineret al Consiliului Europei și membru al Centrului European de Expertiză pentru tineret, Parteneriatul între Comisia Europeană și Consiliul Europei.

Mariana a beneficiat de stagieri internaționale în domeniile legislativ, buna guvernare, dezvoltarea politicilor publice și alte domenii convergente în SUA și Europa.

Motto: ”Fă tot ce poti, cu ceea ce ai, acolo unde esti.”
Email: mariana.buruiana@cdf.md

Eleonora Grosu

Eleonora Grosu

Coordonatoare programe

De doua decenii pledez pentru drepturile femeilor, am activat în cadrul organizațiilor internaționale: Biroului Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și a Criminalității, Misiunii OSCE Moldova, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare etc. Cunoștințele și experiența acumulată îmi permit să contribui la promovarea și protecția drepturilor femeilor, la reducerea fenomenului violenței în familie.

Sunt pasionată de ceia ce fac la Centru de Drept al Femeilor, organizație, puternică și vibrantă, înființată de femei și pentru femei. Ne-am propus să oferim femeilor din Republica Moldova acel înalt grad de protecție și siguranță de care se bucură femeile din alte țări, transformând Moldova într-un loc mai bun.

Motto: ”Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”

Email: eleonora.grosu@cdf.md

Viorica Ursachi

Viorica Ursachi

Manager de proiecte

Viorica Ursachi a absolvit Facultatea de Litere, Specializarea Limbi Moderne Aplicate, a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. În prezent își face studiile de masterat în Drept Public la Academia de Administrare Publică. A lucrat în mai multe proiecte implementate de USAID și Delegația Uniunii Europene, acestea din urmă fiind axate pe ajustarea legislației Republicii Moldova la legislația UE și implementarea Acordului de Asociere.

S-a alăturat Centrului de Drept în iunie 2020 și de atunci este responsabilă de implementarea Programului de granturi mici IMPULS și de gestionarea mai multor proiecte privind combaterea violenței în familie și abilitarea economică a femeilor.

Motto: ”Uneori ai succes…iar alteori inveti”

Email: viorica.ursachi@cdf.md

Daniela Josanu

Daniela Josanu

Coordonatoare Serviciu specializat pentru asistența victimelor violenței în familie

Daniela Josanu a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. A urmat apoi programul de masterat la specializarea Drept procesual penal. Timp de 7 ani activează în domeniu protecției drepturilor omului din perspectiva nonguvernamentală. În tot acest timp s-a implicat în proiecte ce țin de asigurarea justiției prietenoase copiilor în cadrul unui proces penal, precum și a prevenirii violenței în familie. Din 2016 este parte a echipei Centrului de Drept al Femeilor. Daniela ajută victimele violenței în familie să obțină protecție, le ghidează să obțină sprijinul juridic și psihologic necesar.

Motto: “Dacă pot schimba ceva, o pot face doar prin propiul exemplu”.

Email: daniela.josanu@cdf.md

Nicoleta Cocoță

Nicoleta Cocoță

Consilieră juridică

Nicoleta Cocoță este absolventă a Facultății de Drept și a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității de Stat din Moldova. A urmat apoi programul de masterat în domeniul Managementului Resurselor Umane.  De aproape 10 ani, pe lângă serviciul de bază, este implicată în diverse proiecte sociale și culturale.

Altruismul și simțul datoriei au motivat-o să se implice în cadrul Centrului de Drept al Femeilor în calitate de asistent juridic de specialitate, oferind ajutor și suport pentru  victimele violenței în familie. În prezent depune tot efortul pentru combaterea fenomenului de violență în familie și în bază de gen, fiind ferm convinsă că o societate democratică și civilizată nu poate exista acolo unde persistă violența și discriminarea. 

Motto: ”Nimic nu e întâmplător, accidental sau coincidență! Orice ni se întâmplă are un scop bine definit.”

Email: nicoleta.cocota@cdf.md

Diana Pînzari

Diana Pînzari

Coordonatoare comunicare

Diana Pînzari a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova, iar pentru a înțelege mai bine natura umană a ales să facă și un Masterat în Psihologie Clinică. Mai bine de șase ani activează în domeniul comunicării, cu experiență de lucru în organizații precum UNICEF Moldova, proiecte UNDP și IPNA Compania Publică “Teleradio-Moldova”. Centrul de Drept al Femeilor este o expereință nouă și frumoasă în care oamenii fac diferența.

Motto: „Dacă știi ce vrei, e imposibil să nu găsești ceea ce cauți.”
Email: diana.pinzari@cdf.md

Olga Sturza

Olga Sturza

Manager financiar

Olga Sturza a absolvit Facultatea Finanțe, Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), iar pentru a înțelege mai bine domeniul financiar a ales să facă și un Masterat în Analize și Prognoze Financiare în Activitatea de Antreprenoriat. Anterior a activat în cadrul Școlii Masterale de Excelență în Economie și Business a ASEM iar în cadrul Centrului de Drept al Femeilor activează din noiembrie 2014. Elaborarea de bugete și rapoarte financiare este interesant – pentru cei care iubesc cifrele.

Motto: „Nu contează cît de încet mergi atît timp cît nu te oprești”.

Email: olga.sturza@cdf.md

Victoria Sofian

Victoria Sofian

Contabilă

Licențiată inițial în Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Universitatea de Stat, Victoria, a decis să se reprofileze în urma cursurilor de la Centrul de Formare Antreprenorială din cadrul CCI. A acumulat experiență în domeniul administrativ, contabilității de bază, procurărilor, HR în cadrul mai multor întreprinderi cu capital străin dar și în cardul proiectelor susținute financiar de către MCA Moldova și OSCE/ODIHR.

Motto: Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes”.

Email: victoria.sofian@cdf.md

Evelina Pîrău

Evelina Pîrău

Asistentă de proiecte

Evelina Pîrău a absolvit Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova. A urmat apoi programul de masterat Management Media, Marketing Online și Business Comunicare. Pe parcursul studiilor a avut posibilitatea să obțină experiență în cadrul activității la Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova.

În cadrul Centrului de Drept al Femeilor este convinsă că va putea răspunde noilor provocări întrucât este o personalitate pro-activă, cu abilități de comunicare, responsabilitate, flexibilitate și capacitate de învățare avansată.

Motto: „Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci.”

Email: evelina.pirau@cdf.md

Tatiana Timotin

Tatiana Timotin

Consilieră vocațională

Tatiana Timotin – a absolvit Facultatea de Psihologie a Universității de Stat din Moldova. A urmat studiile de masterat în administrarea afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova. Are o experiență de muncă în domeniul social de 15 ani, contribuind la reintegrarea socio-profesională și abilitarea economică a persoanelor defavorizate. Centrul de Drept al Femeilor i-a redat un nou suflu și inspirație de a continua noi provocări în asistența victimelor violenței în familie.

Moto: „Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi inainte.”

Email: tatiana.timotin@cdf.md

Lilia Borzin

Lilia Borzin

Asistentă socială

Lilia Borzin – Rotari este licențiată în sociologie și asistență socială în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România; studii de masterat în politici sociale în cadrul Universității de Stat din Moldova; specializare și formare în prestarea și supervizarea serviciilor sociale ș.a.

Are o experiența de 15 ani de activitate în Organizații Neguvernamentale și Internaționale, fiind implicată în diverse proiecte ce țin de domeniul protecției copilului, migrație, anti-trafic și refugiați precum și prevenirea și combaterea violenței în familie. Posedă o bună cunoaștere a cooperării locale pe aceste domenii, fiind implicată în activități de instruire și consolidare a echipelor, creare de rețele, dezvoltare și implementare a standardelor de asistenta și protecție acestor categorii vulnerabile.

In cadrul CDF asigura asistență victimelor violentei în familie, oferind ghidare, consiliere și suport, astfel încât femeile să se recupereze, să-și găsească strategiile de viață adaptate contextului în care se află, să depășească situațiile de dificultate cu care se confruntă și să aibă o calitate a vieții mai bună.

Motto: „Soarele este de acord sa treacă și prin ferestrele mici.” Frederik van Eeden

Email: lilia.borzin@cdf.md