Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere juridică – 080080000 (apel gratuit)

CARE FOR UKRAINE – Răspunsul de Urgență al crizei din Ucraina – proiectul care ne-a inspirat să fim rezilienți și să răspundem nevoilor și așteptărilor persoanelor refugiate

Chișinău, Moldova, 25 mai 2023:

Asociația Obștească Centrul de Drept al Femeilor din Republica Moldova implementează proiectul CARE FOR UKRAINE – ,Răspunsul de Urgență la Criza din Ucraina, finanțat de CARE prin intermediul Fundației SERA România, Care France și FONPC, unul dintre cele mai importante proiecte naționale, axat pe nevoile persoanelor refugiate din Ucraina.

În Republica Moldova s-au refugiat peste 87.000 de femei și copii, care au fost nevoiți să plece din calea războiului. Circa 108 620 mii de persoane refugiate au fost înregistrate traversând Republica Moldova începând cu 24 februarie 2022.

Timp de aproape un an, proiectul CARE FOR UKRAINE – Răspunsul de Urgență la Criza din Ucraina a urmărit oferirea asistenței și acordarea sprijinului necesar persoanelor refugiate prin intermediul creării de spațiil sigure și prietenoase în 5 biblioteci din țară și implementarea a 5 inițiative comunitare în tot atâtea comunități. Punctele focale și persoanele refugiate au primit ghidare și orientare pentru a preveni abuzurile, discriminarea, violența pe bază de gen, traficul de persoane, exploatarea sexuală și alte pericole sociale care s-au accentuat din pricina crizei ucrainene.

Prin intermediul proiectului au fost reduse potențialele vulnerabilități și inechități, oferindu-se suport de grup psihologic, activități de coeziune socială, culturală și religioasă, acces la servicii integrate, precum și suport umanitar.

Datorită proiectului, cele cinci biblioteci au fost dotate, în premieră pentru Moldova, cu un un număr relevant de volume de literatură în limba ucraineană, engleză și română.

Conferința de încheiere a proiectului a reunit experți naționali și internaționali din domeniul  respectării drepturilor omului, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, ai organizațiilor non-guvernamentale, precum și beneficiarii direcți ai proiectului – bibliotecare și refugiați.

Printre aceștia s-au numărat: Bogdan Pavel – Team Leader adjunct CARE FOR UKRAINE, Andrei Hîncu – Coordonator Moldova CARE&SERA România, Jana Costache – Secretara de stat la Ministerului Afacerilor Interne, Mihai Vodă – Directorul Inspectoratului General pentru Migrație MAI, Maia Bănărescu – avocata Poporului pentru drepturile copilului, Mariana Buruiană – Directoare executivă a Centrului de Drept al Femeilor, Cristina Lesnic – Coordonatoarea de proiect. De asemenea, a participat în format online – Svetlana Ilciuk – Vicepreședintele Comitetului Lanzarote (Convenția Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual).

Bogdan Pavel, Team Leader  adjunct al proiectului CARE FOR UKRAINE, implementat la nivel național de Fundația SERA România, CARE France și FONPC a subliniat: ,,În proiectul CARE FOR UKRAINE sunt implicate 28 de organizații partenere din România și 3 din Republica Moldova. Mai importante decât cifrele sunt însă interacțiunile directe cu beneficiarii, impactul asupra vieților celor afectați de conflict, eu cu asemenea  unități de măsură aș evalua rezultatele acțiunilor noastre”.”

Evenimentul a reunit reprezentanții primăriilor din 4 localități și psihologii care au beneficiat de proiectului în curs de implementare, oferindu-le posibilitatea de a transmite mesaje privind transformarea comunităților din care provin, depășirea traumei, facilitarea procesului de integrare a persoanelor refugiate în comunitate și studierea limbii române.

În cadrul conferinței, participanții au discutat despre rezultatele proiectului, dar și beneficiile de care au avut parte cei peste 4.000 de refugiați din cele 10 comunități pe perioada desfășurării proiectului.

Conferința a subliniat, de asemenea, importanța parteneriatelor inter-instituționale și internaționale pentru rezolvarea, în mod eficient, a problemelor refugiaților.

Participanții și-au exprimat recunoștința către Centrul de Drept al Femeilor pentru implementarea cu succes a proiectului ,,Răspunsul de Urgență la Criza din Ucraina”, care a reușit să reunească eforturile pentru a sprijini refugiații pe teren lung.

Proiectul „CARE FOR UKRAINE – Răspunsul de Urgență la Criza din Ucraina” a fost implementat de către Centrul de Drept al Femeilor şi a fost finanțat de CARE prin Fundaţia SERA România, CARE Franţa şi FONPC.

Pentru informații suplimentare contactați:

Crina Balea, Comunicatoarea Proiectului „Răspunsul de Urgență la Criza din Ucraina”, Centrul de Drept al Femeilor

email: crina.balea@yahoo.com

Alte noutăți

„O să divorțăm când vreau eu!”- istoria beneficiarei CDF

„O să divorțăm când vreau eu!”- istoria beneficiarei CDF

Vezi mai mult
Republica Moldova condamnată la CEDO într-un caz de femicid. Cazul Vieru vs. R. Moldova

Republica Moldova condamnată la CEDO într-un caz de femicid. Cazul Vieru vs. R. Moldova

Vezi mai mult
Studenții Facultății de Drept a USM discută aspecte importante ce țin de accesul femeilor la justiție în contextul implementării Convenției de la Istanbul, într-o sesiune de instruire inedită

Studenții Facultății de Drept a USM discută aspecte importante ce țin de accesul femeilor la justiție în contextul implementării Convenției de la Istanbul, într-o sesiune de instruire inedită

Vezi mai mult
De 15 ani împreună schimbăm vieți

De 15 ani împreună schimbăm vieți

Vezi mai mult