Bune practici în răspunsul poliției la cazurile de violență în familie
30 subofițeri(e) de poliție din diferite localități ale Republicii Moldova au participat în perioada 5-9 iunie 2023 la cursul de instruire dedicat celor mai bune practici de răspuns al poliției la cazurile de violență în familie.
Prin aceste instruiri ne propunem să contribuim la schimbarea atitudinii organelor de poliție privind violența în familie, înțelegerea originilor sale și transformarea modului de gândire la specialiști. Totodată, ne propunem să promovăm abordarea intersectorială a cazurilor de violență în familie, cooperarea și comunicarea între profesioniști în cadrul intervenției lor, dar și referirea cazurilor identificate către servicii specializate.
Timp de cinci zile, participanții au fost implicați în activități interactive, discuții și dezbateri pentru a consolida înțelegerea fenomenului, a dinamicii și formelor violenței în familie.
Alături de formatori, reprezentanții și reprezentantele forțelor de ordine au fost ghidați:
- cum să asigure un răspuns pro-activ, în procesul prevenirii fenomenului violenței în familie, identificării şi contracarării faptelor de violență;
- ce tipuri de servicii sunt necesare victimei violenței și care este procedura de referire;
- cum se emite un Ordin de Restricție de Urgența;
- care sunt tacticile cercetării infracțiunii și cine sunt actorii responsabili în a oferi un răspuns coordonat victimelor violenței în familie.
Instruirea este organizată de CDF în parteneriat cu Centrul integrat de pregătire pentru aplicarea legii al Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI și susținerea financiară a fundației The Sigrid Rausing Trust.