Republica Moldova condamnată la CEDO într-un caz de femicid. Cazul Vieru vs. R. Moldova
Pe 19 noiembrie 2024, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat o hotărâre importantă, condamnând Republica Moldova într-un caz tragic de femicid, rezultat din violență în familie – cauza Vieru vs. Republica Moldova.
Povestea Tatianei, o femeie care a fost victima unor acte repetate de violență în familie, scoate la lumină deficiențele sistemului nostru de justiție. Curtea a constatat încălcarea mai multor articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului:
- Nu a fost desfășurată o investigație diligentă și efectivă în cazul violenței în familie (acte de violență fizică și psihologică) și asupra circumstanțelor morții victimei. De asemenea, nu au fost asigurate urmărirea penală și tragerea la răspundere a agresorului.
- Nu a fost investigată și luată în considerare versiunea conform căreia femeia ar fi fost determinată să se sinucidă sau versiunea unui omor motivat de gen.
- Autoritățile nu au evaluat riscurile și nu au ținut cont de actele de violență în familie la care femeia a fost supusă de-a lungul mai multor ani. De asemenea, nu au luat în considerare actele de violență aparent neînsemnate și violența psihologică la care a fost victima supusă.
- A fost constatată pasivitatea instituțională și lipsa de conștientizare a violenței în familie și a violenței în bază de gen.
Un detaliu remarcabil este opinia separată a doi judecători, care subliniază necesitatea de a examina problema suicidului sau a determinării la sinucidere în contextul cazurilor de violență în familie și obligația autorităților de a acorda asistență și sprijin victimelor, care, în mare parte, se simt izolate și captive în propria tragedie.
Echipa Centrului de Drept al Femeilor, alături de avocatele Violeta Andriuța și Arina Țurcan, a oferit sprijin juridic Tatianei între 2016-2018, însă, din păcate, aceasta și-a pierdut viața.
Mulțumim colegelor pentru munca dedicată timp de 6 ani la acest dosar și pentru eforturile depuse pentru a face vocea Tatianei auzită la CEDO. Deși această hotărâre aduce recunoaștere unei nedreptăți profunde, pentru Tatiana, justiția vine mult prea târziu.
Pentru detalii complete, puteți citi hotărârea aici.