Studiul „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” (IMAGES-2024) a fost lansat oficial
17 decembrie 2024
Centrul de Drept al Femeilor, în colaborare cu Sociopolis Consultancy cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a lansat studiul „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” (IMAGES-2024). Evenimentul a reunit experți, reprezentanți ai autorităților publice, ai societății civile, ai mediului privat și jurnaliști, oferind o platformă de discuții privind progresul egalității de gen în țară.
„Astăzi ne-am reunit pentru a discuta atât progresele, cât și provocările în domeniul egalității de gen. Studiul IMAGES, unul dintre cele mai mari studii la nivel global, a fost realizat în Republica Moldova de două ori, în 2015 și 2024. La nivel mondial, progresul în egalitatea de gen este lent: femeile îndeplinesc de patru ori mai multă muncă casnică neplătită și, deși reprezintă 70% din forța de muncă, ocupă doar 20% din funcțiile de conducere. Unele estimări arată că, în ritmul actual, sunt necesari cel puțin 91 de ani pentru a atinge egalitatea în munca de îngrijire neplătită. Participarea politică a femeilor, un indicator esențial al egalității de gen, rămâne stagnantă, iar în martie 2023, femeile parlamentare constituiau doar 26% din totalul parlamentarilor la nivel global” a declarat Angelina Zaporojan-Pîrgari, directoare executivă, CDF.
Prezentă la eveniment, Marcela Adam, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, a menționat: „Atunci când depui eforturi pentru a implementa politici care vizează egalitatea de gen, este esențial să ai claritate asupra rezultatelor atinse. Fără această claritate, nu știi unde trebuie să acționezi mai eficient. Acest studiu ne oferă o motivație suplimentară să continuăm parcursul pe care l-am început. Cred că responsabilitatea pentru atingerea unui nivel real de egalitate de gen revine fiecăruia dintre noi. Este important să conștientizăm contribuția noastră, atât a femeilor, cât și a bărbaților, la construirea unei societăți incluzive și prietenoase pentru toți.”
„În 2015, studiul ne-a oferit rezultate și date valoroase, care au fost folosite în activități de advocacy pentru a îmbunătăți politicile publice, serviciile și programele existente la minister. Sunt convinsă că datele din 2024 ne vor oferi informații utile și linii directoare, pe care le vom folosi pentru a continua advocacy-ul și pentru a îmbunătăți programele actuale. Vom utiliza aceste date nu doar pentru elaborarea politicilor publice, dar, cel mai important, pentru a asigura cetățenilor servicii publice de calitate. Îmi doresc ca oamenii să simtă că oferim servicii bune, eficiente și excelente”, a precizat Felicia Bechtoldt, secretară de stat, MMPS.
La rândul său, Karina A. Nersesyan, reprezentanta de țară a UNFPA Moldova, a menționat: „La aproape zece ani distanță, studiul IMAGES ne arată că lucrurile se îmbunătățesc în Moldova. În multe domenii, am înregistrat progrese semnificative. De fiecare dată când văd un tată cu copilul în cărucior, mă simt fericită, pentru că știu că și el face parte din acest progres. Reducerea inegalităților în treburile casnice este un semn clar de evoluție, bărbații implicându-se tot mai mult în activitățile casnice, însoțind regulat soțiile însărcinate la medic și fiind o parte activă a acestei minunate călătorii a sarcinii. Toate aceste schimbări merită să fie celebrate, iar în această perioadă a sărbătorilor, ar trebui să ne oprim un moment pentru a reflecta. Să sărbătorim progresul realizat până acum și să ne stabilim obiectivele pentru anul ce urmează”.
În cadrul evenimentului, Diana Cheianu-Andrei, doctor în sociologie, Sociopolis, a prezentat rezultatele cheie ale studiului cu privire la participarea bărbaților în activitățile casnice și educative, înțelegerea problematicii violenței bazate pe gen și a percepțiilor asupra egalității. Conform acestuia în Republica Moldova încă sunt foarte evidente diferențele de percepție între bărbați și femei, femeile fiind mai predispuse să perceapă egalitatea de gen ca pe un drept fundamental. Deși se constată progrese în percepția publică, stereotipurile legate de rolurile tradiționale de gen sunt încă prezente, în special pe piața muncii și în contextul responsabilităților familiale. Femeile continuă să fie percepute ca fiind principalele responsabile pentru îngrijirea copiilor și activitățile din gospodărie.
Violența bazată pe gen este domeniul în care percepția corectă are cele mai ridicate cote, 85% dintre femei și 70% dintre bărbați recunosc și înțeleg corect problematica violenței, iar analiza comparativă a datelor IMAGES-1 și IMAGES-2 demonstrează că tot mai puține persoane cred că femeile trebuie să tolereze violența pentru a-și menține familia sau că există momente când o femeie merită să fie bătută.
În domeniul sănătății reproductive și a drepturilor asociate acesteia, 77% dintre femei și 62% dintre bărbați au o percepție corectă. Diferențele de percepție se explică prin faptul că femeile sunt direct afectate de problemele legate de sănătatea reproductivă și sunt mai informate în legătură cu aspectele respective, în timp ce bărbații continuă să manifeste atitudini tradiționale, de gen, considerând că anume ei ar avea putere de decizie asupra corpului femeilor, iar ele ar trebui să respecte deciziile luate de soți/parteneri.
Domeniul responsabilităților casnice este cel în care percepția corectă asupra echității de gen este cea mai redusă, cu doar 64% dintre femei și 55% dintre bărbați care recunosc distribuția echitabilă a responsabilităților casnice drept o chestiune de echitate de gen. În opinia a 75% dintre bărbații și 70% dintre femeile care au participat la cercetare în anul 2024, responsabilitatea principală pentru asigurarea materială a familiei de zi cu zi trebuie să revină soțului/partenerului. Situația constatată relevă viziuni tradiționale care perpetuează inegalitățile în familie și societate.
Studiul IMAGES a fost realizat pentru prima oară în Republica Moldova în anul 2015 de către Centrul de Drept al Femeilor, în parteneriat cu Sociopolis, fiind finanțat de Fundația OAK. Datele acestuia au contribuit la dezvoltarea politicilor în domeniul egalității de gen și în domeniile conexe.
Studiul „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” IMAGES- 2024 a fost realizat de Centrul de Drept al Femeilor și Sociopolis Consultancy, cu sprijinul financiar al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova.