Justiția și-a făcut datoria în cazul Anei-Maria: detenție pe viață pentru femicid
În ziua de 9 ianuarie 2025, prima instanță l-a condamnat la detenție pe viață pe bărbatul acuzat de răpire, viol și omorul cu cruzime al Anei-Maria Guja, tânăra din Orhei de doar 19 ani, însărcinată în luna a șaptea. Decizia a fost pronunțată după un proces care a durat șase luni și a fost desfășurat cu ușile închise.
Uciderea tinerei a șocat întreaga societate. Două vieți au fost curmate fără nicio vină. A fost comisă o crimă pe bază de gen, o femeie fiind omorâtă de un bărbat după ce acesta a violat-o și a torturat-o.
Sentința a stabilit pedeapsă cu detenție pe viață în penitenciar de tip închis, totodată, a dispus ca inculpatul să achite familiei Anei-Maria două milioane de lei drept prejudiciu moral, precum și peste 531 de mii de lei pentru cheltuielile de judecată.
Pe parcursul procesului de judecată, Centrul de Drept al Femeilor a fost alături de familia Anei-Maria, beneficiind de reprezentarea juridică a intereselor în instanță.
Menționăm că, în urma tragediei, Centrul de Drept al Femeilor a lansat, pe 29 aprilie 2024, un apel public prin care a cerut recunoașterea noțiunii de „femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor al femeilor. Apelul a fost semnat de peste 1.500 de persoane și susținut de 160 de organizații ale societății civile.
În rezultat, în vara anului 2024, noțiunea de femicid a fost introdusă în legislație. Proiectul de lege privind modificarea legii nr. 45 privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței în familie a fost inițiat de Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, dna Doina Gherman, ca răspuns la apelul public al CDF și a presiunii întregii societăți.
Conform noilor prevederi, noțiunea de femicid constituie „un act de violență împotriva femeilor, inclusiv a fetelor, ori un act de violență în familie, care presupune decesul victimei ca urmare a infracțiunii de omor intenționat, ori infracțiunii de vătămare intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, ori sinuciderea victimei, ca urmare a determinării sau înlesnirii acesteia ori ca urmare a violenței comise din motive de prejudecată în bază de gen.”
Centrul de Drept al Femeilor susține în continuare procesul de reformare a legislației naționale pentru a corespunde standardelor Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, precum și noii Directive UE a Parlamentului European și a Consiliului UE. În acest context, sprijinim elaborarea unui studiu de analiză a incriminării femicidului la nivel european și a bunelor practici de aplicare a legii și vom susține eforturile de modificare a legislației pentru punerea în aplicare a noțiunii de femicid, inclusiv extinderea mandatului Comisiei de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor pentru a include toate cazurile de femicid, indiferent de calitatea de membru de familie a agresorului.
Centrul de Drept al Femeilor continuă eforturile de monitorizare a măsurilor întreprinse de autoritățile statului în prevenirea și combaterea cazurilor de femicid și în general a tuturor cazurilor de violență împotriva femeilor, astfel asigurând un răspuns prompt la cazurile de violență împotriva femeilor, evaluarea obligatorie a riscurilor și tragerea la răspundere a făptuitorilor.