Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere juridică – 080080000 (apel gratuit)

Centrul de Drept al Femeilor a organizat un curs de formare formatori, în domeniul violenței în familie, pentru ofițerii de poliție.

În perioada 25-27 iunie 2018 s-a desfășurat cursul de formare formatori dedicat ofițerilor de poliție ce intervin în cazurile de violență în familie. Cei douăzeci de participanți au avut posibilitatea să-și consolideze cunoștințele la capitolul răspunsului comunitar coordonat; să deprindă abilități de identificare a agresorilor primari; să evalueze riscurile de letalitate și să însușească principiile de învățare a adulților.

În calitate de formatori principali, Mark și Valerie Wynn, profesioniști cu peste 40 ani experiență, atât în organele de poliție cât și în calitate de consultanți, au împărtășit cele mai bune practici de intervenție, inclusiv lecțiile învățate din propriile erori.

”Trebuie să admitem că am făcut și greșeli, iar primul pas pentru a corecta lucrurile este să recunoști ce nu ai făcut bine. În training discutăm modelele ce nu au funcționat, iar apoi analizăm ce a fost implementat cu succes. În acest sens, încurajăm foarte mult autoevaluarea, ofițerii de poliție să privească cu un ochi critic și să vadă ce a funcționat bine în toți acești ani și unde le revine responsabilitatea de a corecta”, a declarat Mark Wynn, formator în cadrul cursului.

Cursul explică foarte bine și perspectivele psihologice ale fenomenului de violență în familie. ”Nu poți separa agresiunea fizică de cea psihologică. Chiar dacă ajuți o victimă să ajungă într-un spațiu sigur, să-și reconstruiască viața, trauma psihologică va rămâne. Din păcate aceste răni nu pot fi văzute imediat, spre deosebire de leziunile fizice”, a precizat Valerie Wynn, trainer la acest curs de formare formatori.

Viorica Condorachi, activează în organele de poliție de mai bine de 20 ani. Este ofiţer superior la Inspectoratul de Poliţie Cahul. În practica ei întâlnește foarte multe cazuri de violenţă în familie. Pentru ea ”a fost un curs ce m-a motivat să fiu activă. Au fost foarte utile exemplele din experiența trainerilor, inclusiv și relatările despre modul în care trebuie să ne comportăm cu victimele violenței în familie. Mi-am propus să folosesc și eu metodele de intervievare a victimelor învăţate aici. Întrebările descriu foarte bine cazul și pentru noi va fi mai ușor să calificăm acțiunile agresorilor. Astfel de cursuri sunt foarte utile şi pentru colegii mei, i-ar ajuta să-și schimbe viziunile asupra ambelor părți implicate în conflict, să depășească prejudecățile și miturile care ne sunt specifice ca societate”, susţine Viorica.

La organizarea acestui curs au contribuit și colegii de la Global Rights for Women, organizatie ce este alături de CDF de mai mulți ani și susține schimbările realizate de Republica Moldova în domeniul violenței în familie. ”Prin acest training ne-am propus să consolidăm capacitățile ofițerilor de poliție, astfel încât să cunoască ce și cum să gestioneze un caz de violență. Poliția are o putere unică. Ea poate stopa violența în familie atât la nivel indiviual, dar și prin mesajele de nontoleranță față de fenomen, lansate în comunitate. Ne bucură faptul că participanții sunt foarte implicați și i-am văzut reflectând asupra informației primite la training”, precizează Cheryl Thomas, fondatoarea și directoarea executivă a GRW.

În 2012 a fost instruit primul grup de formare formatori în rândul ofiţerilor de poliţie. O parte dintre ei sunt alături de CDF în activităţile de insturire organizate pentru colaboratorii din poliţie. Și în cazul acesta,l finele acestui cursului, participanții au primit certificate ce le oferă posibilitatea de a se implica în instruiri în calitate de formatori pentru colegii lor.

Activitatea de instuire a fost realizată grație suportului financiar oferit de UN Women Moldova și a colaborării cu Inspectoratul General de Poliție, în special Direcția Generală Securitate Publică și Direcția Generală Urmărire Penală.

Alte noutăți

RUNDA 2 – apel de propuneri în cadrul Programului de vouchere – TransFormare, suport pentru inițierea și dezvoltarea unei activități generatoare de venituri

RUNDA 2 – apel de propuneri în cadrul Programului de vouchere – TransFormare, suport pentru inițierea și dezvoltarea unei activități generatoare de venituri

Vezi mai mult
16 jurnaliste au învățat cum să relateze profesionist despre violența împotriva femeilor

16 jurnaliste au învățat cum să relateze profesionist despre violența împotriva femeilor

Vezi mai mult
Studiul „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” (IMAGES-2024)  a fost lansat oficial

Studiul „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” (IMAGES-2024) a fost lansat oficial

Vezi mai mult
Promotorii egalității de gen în acțiune: 10 inițiative locale pentru schimbare

Promotorii egalității de gen în acțiune: 10 inițiative locale pentru schimbare

Vezi mai mult