Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere juridică – 080080000 (apel gratuit)

Femeile și fetele, supraviețuitoare ale violenței în bază de gen, din 5 raioane ale Moldovei vor avea acces la programe de abilitare economică

Chișinău, 16 februarie 2024: Centrul de Drept al Femeilor în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și UN Women Moldova au organizat o masă rotundă dedicată lansării proiectului „Susținerea eforturilor multi-sectoriale de prevenire a violenței împotriva femeilor, prin acordarea unor servicii cuprinzătoare de asistență supraviețuitoarelor, inclusiv prin intermediul programelor de abilitare economică”, susținut financiar de Suedia.

Evenimentul a reunit reprezentanți/te din cadrul MMPS, Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței în Familie, Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială (ATAS), reprezentanți/te din cadrul Structurilor Teritoriale de Asistență Socială responsabili de domeniul violenței și a egalității de gen, Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) și a subdiviziunilor teritoriale ANOFM, partenerii de dezvoltare, prestatorii de servicii, beneficiare ale fazei de pilotare și alți actori din domeniu.

În cadrul proiectului, ne-am propus ca mai multe femei să se bucure de o viață fără violență, de libertatea de a decide, de a accesa resurse și de independență financiară în rezultatul participării la 5 programe de abilitare economică, create și implementate în Ștefan-Vodă, Bălți, Soroca, Hîncești și Telenești, în parteneriat cu actorii vizați la nivel comunitar, raional și național.

Peste 300 de femei și fete, în special din grupurile subreprezentate, își vor cunoaște drepturile și vor avea acces la servicii esențiale. Vor fi organizate cursuri de dezvoltare personală, de orientare în activități generatoare de venit, sesiuni de mentorat individual și vor fi acordate vouchere în valoare de până la 50.000 MDL pentru susținerea ideilor de afaceri. Mai mult decât atât, proiectul va contribui la o mai bună implementare a legislației în domeniu, prin îmbunătățirea politicilor publice, mecanismelor de coordonare, crearea unor programe și instrumente noi de abilitare economică. De asemenea, reprezentanții/tele autorităților publice și prestatorilor de servicii din cele 5 raioane vor fi capacitați/te pentru a oferi servicii esențiale și de abilitare economică.

„Atunci când vorbim despre abilitarea femeilor, noi vorbim de fapt despre schimbarea vieților acestor femei. Deși femeile pot beneficia de servicii de plasament și servicii de zi, cu toții ne-am convins că acestea necesită a fi asistate în procesul real al vieții. Este nevoie să le învățăm, pe alocuri, cum să-și gestioneze finanțele, cum să-și găsească un loc de muncă, dar cel mai important cum să aibă încredere în ele pentru a-și schimba viața și pentru a fi un pilon de încredere pentru copiii lor”, a declarat la deschiderea evenimentului Aurelia Bulat, Șefa Direcției politici de asigurare a egalității de gen, MMPS.

Abordând importanța temei, Thomas Alveteg, Vice-șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Republica Moldova, a evidențiat faptul că: Suedia susține lupta împotriva violenței și eforturile organizațiilor care lucrează în acest domeniu. Violența împotriva femeilor este o crimă care se întâmplă zilnic în jurul nostru și este prezentă chiar și atunci când nu este vizibilă. Având în vedere că violența asupra femeilor are un efect grav asupra economiei statutui atât pe termen scurt cât și pe termen lung, este nevoie de mai multe eforturi în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare economică pentru femeile supraviețuitoare ale violenței și pentru cele care riscă să fie expuse acestui pericol”

Prezentă la eveniment, reprezentanta de țară UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, a subliniat importanța programelor de abilitare economică pentru prevenirea violenței față de femei: „Nu vom reuși să eliminăm violența împotriva femeilor dacă nu avem componenta de abilitare economică inclusă în sistem. Este nevoie de o abordare mult mai complexă a acestei componente. Chiar dacă depunem eforturi mari pentru a preveni violența în bază de gen, cifrele ne vorbesc că fenomenul se întâmplă și este îngrijorător. Doar împreună putem face ca lucrurile să se schimbe spre bine.”

 În cadrul mesei rotunde s-au trecut în revistă principalele rezultate atinse în etapa de pilotare a programelor de abilitare economică și s-a pus accent pe experiența valoroasă obținută în co-crearea programelor regionale. Directoarea executivă a Centrului de Drept al Femeilor, Angelina Zaporojan-Pîrgari, a menționat: „Potrivit statisticii, aproape fiecare femeie victimă a violenței în familie are unul sau doi copii. Noi înțelegem care este impactul acestui fenomen asupra întregii societăți și atunci când vorbim despre abilitare economică, ne dăm bine seama că o femeie se poate integra în societate datorită implicării tututor actorilor responsabili și celor care sunteți prezenți în această sală. Ne place să spunem că noi co-creăm programe, pentru că nu există programe care s-ar îmbrăca ca o mănușă pe Moldova. Noi le co-creăm împreună pentru că avem același interes.”

Un impact puternic l-a avut în cadrul evenimentului mărturia unei beneficiare a programului pilot de abilitare economică. Femeia a povestit despre cum a depășit experiența traumatizantă de violență în familie și cum a devenit o femeie de afaceri: „Am început de la cursuri de limbi străine. Cunosc limba engleză și ea m-a hrănit, nu mi-a dat voie să mor de foame alături de copilul meu. Mă duceam acasă la parinți și făceam cursuri de engleză cu copii. Așa mi-am câștigat încrederea în propriile forțe. Am deschis un centru de limbi străine după care am lansat și cursuri de dans pentru copii. Plecăm la campionate și avem succes. Acum avem și o salină unde copiii vin și îi tratăm de boli”. Astfel de istorii de succes ne domonstrează că abilitarea economică poate juca un rol crucial în reconstruirea vieții după traumă. Controlul asupra resurselor financiare poate schimba echilibrul de putere într-o relație și poate contribui la reducerea riscului de violență.

Evenimentul este organizat în contextul implementării Programului „Susținerea eforturilor multi-sectoriale de prevenire a violenței împotriva femeilor, prin acordarea unor servicii cuprinzătoare de asistență supraviețuitoarelor, inclusiv prin intermediul programelor de abilitare economică” implementat de Centrul de Drept al Femeilor (CDF) în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu susținerea UN Women și sprijinul financiar al Suediei.

 Despre Centrul de Drept al Femeilor:

CDF este o organizație non-guvernamentală înregistrată în anul 2009. Misiunea CDF este de a contribui la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie în Republica Moldova. Organizația monitorizează implementarea legislației în domeniul violenței față de femei și a violenței în familie și oferă expertiză la elaborarea unei legislații eficiente în domeniul egalității de gen, prevenirii și combaterii violenței în familie și a violenței față de femei, întreprinde eforturi de consolidare a capacităților răspunsului sistemului de drept la cazurile de violență în familie și susține femeile expuse la violență, oferindu-le asistență juridică primară și calificată, asistență psihologică și abilitare economică.

Linia verde pentru consiliere juridică: 080080000 (apel gratuit)

Date de contact:

Evelina Pîrău-Namesnic, Comunicatoare, Centrul de Drept al Femeilor

Număr de mobil: 060176102

Email: evelina.pirau@cdf.md

Alte noutăți

Studenții Facultății de Drept a USM discută aspecte importante ce țin de accesul femeilor la justiție în contextul implementării Convenției de la Istanbul, într-o sesiune de instruire inedită

Studenții Facultății de Drept a USM discută aspecte importante ce țin de accesul femeilor la justiție în contextul implementării Convenției de la Istanbul, într-o sesiune de instruire inedită

Vezi mai mult
TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

Vezi mai mult
Cazul femeii stropite cu acid reprezentat în justiție de CDF. Agresorul a fost condamnat la 11 ani de închisoare și obligat să achite prejudicii de 1,6 milioane de lei

Cazul femeii stropite cu acid reprezentat în justiție de CDF. Agresorul a fost condamnat la 11 ani de închisoare și obligat să achite prejudicii de 1,6 milioane de lei

Vezi mai mult
Împreună oferim speranță! Donează pentru o mamă și cei patru copii ai săi

Împreună oferim speranță! Donează pentru o mamă și cei patru copii ai săi

Vezi mai mult