Ce este Ordonanţa de Protecţie?
Ordonanța de Protecţie (OP) este un act legal, prin care instanța de judecată aplică măsuri de protecție a victimei pentru o perioadă determinată de timp. Ordonanţa de protecţie este eliberată de judecător în 24 de ore de la primirea cererii. Prin ordonanța de protecție, judecătorul poate obliga agresorul să părăsească pentru o perioadă locuința comună, chiar dacă el este proprietarul acesteia. Ordonanța de protecție este eliberată pe un termen de până la 3 luni şi poate fi prelungită dacă victima sau copiii săi sunt încă în pericol.
Ordonanța de protecție:
- Obligă agresorul să părăsească locuința comună, chiar dacă agresorul sau rudele acestuia sunt proprietarii imobilului.
- Obligă agresorul să stea departe de locul în care te afli, atât tu, cât şi copiii tăi.
- Interzice agresorului să te contacteze, pe tine, copiii sau alte persoane aflate în îngrijirea ta, prin telefon, rețele de socializare etc.
- Obligă agresorul să poarte o brățară electronică (la mână sau picior) cu ajutorul căreia va fi supravegheat ca să nu încalce ordonanța de protecție. El va fi urmărit în mod electronic oriunde s-ar afla.
- Obligă agresorul să contribuie la întreținerea copiilor comuni.
- Interzice agresorului să păstreze sau să poarte armă.
Cine poate solicita ordonanța de protecție?
Pentru a solicita ordonanța de protecție victima se poate adresa instanței de judecată personal sau prin reprezentantul căruia i-au fost delegate împuterniciri (de exemplu, prin intermediul unui avocat). În cazul imposibilității victimei de a depune cererea din motive de sănătate, vârstă, alte motive întemeiate, la solicitarea ei, cererea pentru eliberarea ordonanței de protecție poate fi depusă, în interesele victimei, de către organul de poliție, organul de asistență socială sau de către procuror.
În toate cazurile menționate mai sus, la cererea privind eliberarea ordonanței de protecție trebuie să fie anexată cererea personală a victimei cu indicarea motivelor sau a situației care atestă imposibilitatea victimei de a se adresa personal.
În cazul în care angajatul organului de poliție, organul de asistență socială sau procurorul primește cererea victimei cu privire la depunerea demersului privind emiterea ordonanței de protecție, iar victima este în imposibilitate de a depune personal cererea, în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de 24 ore, această cerere va fi înaintă în instanța de judecată împreuna cu toate materialele probante pentru a fi examinată.