Cum mă pot proteja în cadrul unei relații abuzive?
În timpul actului de violenţă
Agresorul poate folosi diferite modele de abuz. Încearcă să fii atentă la orice semne care arată că el este pe cale să devină violent, astfel încât să-ți dai seama cât de periculoasă ar putea fi situaţia pentru tine şi copiii tăi.
În cazul în care se pare că violenţa s-ar putea întâmpla, încearcă, dacă poţi, să ieşi din această situaţie înainte ca violenţa să înceapă.
Fii atentă la orice obiect pe care agresorul l-ar putea folosi drept armă. Dacă poţi, încearcă să păstrezi obiectele ascuţite sau grele pe care ar putea să le folosească pentru a te răni, cât mai ascunse.
Trebuie să ştii unde se află pistoalele, cuţitele şi alte arme. Dacă poţi, încuie-le sau fă-le să fie cât mai greu accesibile.
Identifică “locurile sigure” din casa ta – locurile în care nu sunt arme. Dacă se pare că agresorul este pe cale să te rănească, încearcă să ajungi la un loc sigur. Stai departe de bucătărie, garaj ori alte spaţii unde ai putea fi prinsă în capcană.
Dacă agresorul începe să-ţi facă rău, nu fugi acolo unde sunt copiii; agresorul ar putea să-i rănească şi pe ei.
Dacă nu există nici o modalitate de a scăpa de violenţă în acel moment, transformă-te într-o ţintă mică. Retrage-te într-un ungher şi ghemuieşte-te într-o minge. Protejează-ţi faţa şi pune-ţi braţele în jurul fiecărei părţi a capului, încleștând degetele împreună.
Încercă să nu porţi eşarfe sau bijuterii lungi. Agresorul ar putea folosi aceste lucruri pentru a te strangula.
Ce să le spun copiilor?
Creează un plan împreună cu copiii tăi pentru cazul în care are loc violenţa. Spune-le să nu se implice în cazul în care agresorul te răneşte întrucât acesta ar putea să-i rănească și pe ei.
Decide privitor la un cuvânt-cheie pentru a le spune că ar trebui să părăsească casa şi să obţină ajutor. În cazul în care agresorul nu îi va lăsa să părăsească casa în siguranţă, identifică împreună cu ei un loc sigur în casă în care ei ar putea apela după ajutor (cum ar fi o cameră cu un sistem de blocare şi un telefon). Asigură-te că ei ştiu că prioritatea lor este să rămână în siguranţă, nu să te protejeze fizic.
Practică diferite modalităţi de a ieşi din casă în siguranţă. Practică-le de asemenea şi cu copiii tăi.
Spune copiilor tăi că violenţa nu poate fi justificată, chiar şi atunci când o persoană dragă/iubită este violentă. Spune-le că violenţa nu este din vina lor sau a ta. Spune-le că atunci când cineva este violent, este important ca ei să rămână în siguranţă.
Modalităţi de a obţine ajutor
Dacă este posibil, să ai acces la un telefon pe care sa-l folosești în cazuri de urgență. Cunoaşte numerele pe care să le apelezi pentru ajutor: 112. Cunoaşte unde să găseşti cel mai apropiat telefon în cazul în care ai fugit de acasă fără telefonul mobil. Cunoaşte numărul centrului de asistență și protecție și a liniei fierbinți.
Vorbește cu prietenii şi vecinii tai în care ai încredere despre ceea se întâmplă în casa ta. Fă un plan cu ei, astfel încât ei să ştie când ai nevoie de ajutor şi să ştie ce să facă (cum ar fi să sune la poliţie sau să bată la uşa ta). Stabileşte un semnal cu vecinii tăi, care îi va alerta că ai nevoie de ajutor.
Păstrează o copie a documentelor importante la tine, cum ar fi certificatele de naştere, paşapoartele, documentele importante ale tale şi ale copiilor tăi, în cazul în care trebuie să plecaţi în grabă.
Dacă poţi, apelează din când în când o linie fierbinte de violenţă în familie pentru a discuta opţiunile tale şi a vorbi cu cineva care te înţelege, chiar dacă simţi că încă nu eşti gata să pleci. Un număr la care poţi apela este Telefonul de încredere pentru femei 800-880-08.
Gândește-te la mai multe motive de a ieşi din casă la diferite momente ale zilei sau nopţii în care agresorul va crede, în cazul în care simţi că violenţa este pe cale să erupă şi ai nevoie de o scuză pentru a ieşi.
Alte noutăți
CDF prezintă studiul „Evaluarea răspunsului sistemului de justiție penală la cazurile de violență în familie în raioanele Cahul, Fălești, Ștefan Vodă și mun. Chișinău” elaborat cu sprijinul Consiliului Europei