Dacă ai decis să pleci
Fă un plan privitor la modul în care ai de gând să pleci, inclusiv unde ai de gând să mergi. Fă un plan pentru cazul în care ai timp să te pregăteşti să pleci de acasă. Fă un alt plan pentru cazul în care trebuie să pleci în grabă de acasă. Aceste planuri le poți face și apelând la ajutorul Centrului de Drept al Femeilor.
Dacă poţi, păstrează orice dovadă de abuz fizic şi ia-o cu tine când pleci. Asigură-te că păstrezi această dovadă într-un loc sigur pe care agresorul nu îl va găsi – acest lucru poate însemna că trebuie să o păstrezi într-un sertar încuiat la locul de muncă sau la un membru al familiei de încredere. În cazul în care agresorul o găseşte, ai putea fi în pericol mai mare. Aceste dovezi de abuz fizic ar putea include:
- Imagini pe care le ai de vânătăi sau alte leziuni. Dacă este posibil, încearcă să fixezi data pe aceste imagini;
- Îmbrăcăminte ruptă sau însângerată;
- Obiecte de uz casnic pe care agresorul le-a deteriorat sau spart în timpul unui episod violent;
- Imagini care arată casa ta distrusă sau răscolită după ce a avut loc violenţa;
- Orice înregistrări pe care le ai de la doctori sau poliţie care documentează abuzul;
- Ori de câte ori eşti rănit, mergi la un doctor sau la o încăpere de urgență cât mai curând posibil dacă poţi. Cere-le să facă o înregistrare în scris a vizitei tale şi a ceea ce ţi s-a întâmplat. Spune-le ce s-a întâmplat, asigură-te că primeşti o copie a documentației medicale de fixare a leziunilor.
- Poți mere la un medic legist pentru a fixa gravitatea leziunilor, acest document va avea caracter probant în instanța de judecată.
- Orice martor ocular (vecin, prieten, membru al familiei) care a văzut/auzit cele întâmplate ar putea fi chemat mai târziu să dea declarații la procesul de judecată/poliție, care să susțină cauza ta.
Pregăteşte o geantă pe care să o poţi lua cu uşurinţă atunci când pleci. Unele lucruri pe care să le incluzi în geantă sunt:
- Dacă ai o maşină, cheile de rezervă de la maşină, permisul de conducere;
- Bani;
- Numerele de telefon ale prietenilor, rudelor, medicilor, şcolilor, serviciilor de taxi şi ale organizaţiilor locale de violenţă în familie;
- Haine de schimb pentru tine şi copiii tăi;
- Orice medicamente pe care tu sau copiii tăi de obicei le primiţi;
- Copiile buletinului tău de identitate și al agresorului, certificatelor de naştere ale copiilor tăi, copiile altor documente ale tale şi ale agresorului, paşapoartele, cărţile verzi, fişele medicale, informaţia despre asigurare, certificatele de naştere, certificatul de căsătorie, copiile oricăror hotărâri judecătoreşti (cum ar fi ordonanța de protecţie);
- Orice dovezi pe care le ai, care să arate că ai fost abuzată;
- Câteva lucruri pe care doreşti să le păstrezi, bijuterii sau alte obiecte personale.
- Dacă este posibil, include și un set de prim ajutor medical.
- Ascunde această geantă acolo unde agresorul nu o va găsi. Încercă să o păstrezi la un prieten de încredere sau în casa vecinilor. Evită să o păstrezi la vecinii imediat apropiaţi, membri apropiaţi ai familiei sau prieteni comuni, deoarece agresorul ar putea să o găsească acolo. Dacă eşti într-o situaţie de urgenţă şi ai nevoie să pleci imediat, nu-ţi face griji privitor la luarea acestor lucruri. Cu toate că este de folos să le ai, în primul rînd este important să pleci în siguranţă.
- Încearcă să pui bani deoparte. În cazul în care agresorul controlează banii gospodăriei, aceasta ar putea însemna că poţi să economiseşti doar sume mici.
- Dacă nu eşti angajată în cîmpul muncii, încearcă, dacă poţi, să obţii o profesie, frecventând cursurile la o şcoală profesională. Aceasta te va ajuta să obţii un loc de muncă fie înainte sau după ce pleci, astfel încît să nu fii dependentă financiar de agresor.
- Obţinerea unei ordonanțe de protecţie (vezi secțiunea ”Ordonanța de protecție” de pe pagina noastră) poate fi o parte importantă a unui plan de siguranţă atunci când te pregăteşti să pleci. Chiar dacă ai o ordonanță de protecţie, trebuie să iei în continuare alte măsuri de siguranţă pentru a te menţine în siguranţă pe tine şi pe copiii tăi. O ordonanță de protecţie nu este întotdeauna suficientă pentru a te menţine în siguranţă. Află mai multă informaţie cu privire la obţinerea unei ordonanțe de protecţie. Citeşte mai multe despre acest lucru în secţiunea ”Ordonanța de protecţie” a paginii noastre web.
- Pleacă atunci când agresorul se va aştepta cel mai puţin la aceasta. Aceasta îţi va oferi mai mult timp să te îndepărtezi înainte ca agresorul să realizeze că eşti plecată. Ia copiii cu tine! Dacă planifici să iei copiii cu tine când pleci sau dacă te gândești să pleci fără copii, în general este cel mai bine să vorbeşti cu un avocat specializat în violenţa în familie. Copiii pot fi afectați negativ dacă sunt lăsați cu un agresor. Contactează Centrul de Drept al Femeilor pentru o consultație gratuită.
- Nu este vina ta!
Multor femei le este ruşine sau se tem că familia şi prietenii nu le vor crede. Dar nu uitaţi – nimic din ceea ce faceţi nu poate justifica violenţa. Comportamentul violent nu are justificare