Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere juridică – 080080000 (apel gratuit)

Și tu poți ajuta o victima a violenței în familie !

Nenorocire: Iulia Slănină, originară din comuna Băcioi, mun. Chișinău, a rămas pe drumuri cu doi copii, după ce soțul violent a dat foc la casă. Prima locuință a pierdut-o la jocurile de noroc

„De-ar ști omul ce-ar păți, dinainte s-ar păzi”, spune o veche zicală românească. Și de unde să știe biata femeie că va veni o așa nenorocire peste ea. Pe toate le-a răbdat din partea soțului: bătăi, umiliri, casa în gaj, jocuri de noroc, dar să dai foc la locuință și să nu lași pe nimeni să stingă flăcările, asta e prea de tot. De parcă nu-i ajungea faptul că singură își crește copiii și încearcă să uite actele de violență din partea acestuia, care i-au distrus cei mai frumoși ani ai tinereții.

„Să-l pedepsească Domnul, după câte a făcut”

„Simt o ură mare față de el. Nici nu vreau să aud de dânsul și nici să-l văd. Sper că Domnul o să-l pedepsească pe Gheorghe după câte mi-a făcut. Da, e drept că am răbdat multe din partea lui, dar nu poți să dai foc la casa pe care eu am cumpărat-o și gătit-o cu forțele proprii, fără ca să contribuie cu un bănuț. Asta e din cale-afară”, povestește femeia cu glasul tremurând.

Iulia Slănină s-a căsătorit cu soțul ei, Gheorghe, acum 20 de ani și din această căsnicie are doi copii, un băiat și o fată. Niciodată nu i-a trecut prin minte că ziua în care s-au cunoscut o să fie cea mai blestemată din viața ei. „Și-mi spuneau oamenii din jur ca să fiu mai atentă în privința lui și că e cam bătăuș, dar dacă eram tânără și fără minte nu-i credeam. Acum, când reconstitui amintirile, îmi dau seama că lumea avea dreptate, dar deja nu mai pot schimba nimic”, oftează Iulia îndelung.

Căsnicia femeii a fost întotdeauna una problematică, soțul fiind violent de la bun început. O bătea, înjura și chiar a tras cu arma în ea. Glonțul a trecut pe lângă urechile ei… ca, mai târziu, chiar el să se laude unei cunoscute cu isprava. „După ceva timp de la căsătorie, am înțeles cu cine am de-a face. Voiam să mă despart, dar toți mă sfătuiau că mai bine să rabd, deoarece nu am unde să mă duc cu copiii și că o să mă pierd. Așa că am înghițit toată batjocura din partea lui”, explică dânsa.

A vândut casa la jocurile de noroc

Însă, nenorocirile au început să se țină lanț în casa Iuliei. La început, familia avea o casă cu două etaje într-o suburbie a capitalei, însă bărbatul a reușit să o pună în gaj, falsificând acordul soției în documentele prezentate la bancă pentru obținerea unui credit mare. „Tare îi mai plăceau jocurile de noroc. Așa că, m-am trezit într-o bună zi că locuința noastră e în gaj. A luat credit de la bancă 220 000 de lei, cică împreună cu mine. Mi-a falsificat semnătura, pentru că atâția bani nu ți-i dă nimeni într-o săptămână. După care, a cheltuit creditul, banca a vândut imobilul gajat, restituind doar o sumă mică bănească rămasă după stingerea datoriei”, povestește ea.

Nu a pornit atunci procedura de contestare pentru a declara fals documentul de acord prezentat la acel moment. Din suma returnată de bancă, a reușit să procure o mică locuință în satul Băcioi. Apoi a divorțat de Gheorghe. Nu mai avea putere să-l ierte, mai ales că dânsul avea multe datorii, creditorii îl urmăreau, iar uneori o amenințau și pe dânsa. Odată, datornicul a fost închis în portbagajul unei mașini, iar Iulia a împrumutat de urgență de la rude suma necesară pentru a-l scoate din necazuri pe fostul soț.

10 ani, singură

„A pierdut tot ce a avut, inclusiv pe noi. La scurt timp după această tragedie, a plecat în Spania la muncă, pentru a întoarce datoriile și a stat acolo 10 ani. Când suna, se lăuda că are bani și se descurcă foarte bine. Însă acasă trimitea puțini, la vreo zi de naștere a copiilor și la începutul anului școlar. Am simțit pe pielea proprie greutățile de a crește doi copii ca mamă singură. La început, mi-a fost tare greu. Să începi totul de la zero, nu e atât de ușor. Am strâns de pe dealuri și lemne, și nuci pentru a-mi hrăni copiii. Cu trecerea anilor, am reparat treptat și mica locuință, iar anul trecut chiar am reușit să adun bani pentru instalarea încălzirii centralizate. Tot ce am agonisit la această gospodărie este meritul și munca mea”, povestește femeia.

După 10 ani de absență, în toamna anului trecut, Iulia s-a trezit la ușă cu fostul soț care a venit la „casa lui”. Rudele o îndemnau în cor să-l primească, că poate i-a venit mintea la cap, că totuși are nevoie de un bărbat la casă. „Când l-am văzut în pragul ușii, că era îmbrăcat exact în aceleași haine cu care s-a dus, mi-am dat seama că patima jocurilor de noroc l-a urmărit și în Spania. Cu reticență, dar în speranța că el se va schimba, l-am primit. Primele zile s-a purtat frumos, însă la scurt timp a răbufnit și a devenit acel care plecase. Ba mai mult, striga că aceasta e casa lui. Eu să fi lucrat în străinătate atâta timp, îmi cumpăram casă cu patru etaje”, zice femeia, regretând nespus că l-a primit.

Viață nouă pentru a treia oară

Apoi, Iulia a sunat la poliție, sectoristul l-a anunțat pe scandalagiu că nu are ce căuta în casa femeii și că nu are niciun drept să se afle la fosta soție. S-a emis și o ordonanță de protecție. Ca, într-o dimineață de iarnă, pe 23 ianuarie curent, bărbatul să dea foc la casă și să o lase pe drumuri pentru a doua oară, doar că de data asta definitiv. „Eram la serviciu. El a venit acasă și s-a încăierat crâncen cu băiatul. După ce a alergat după fiu cu toporul prin curte și l-a amenințat cu moartea, Gheorghe a dat foc la casă. S-a pus în mijlocul ogrăzii și nu dădea voie la nimeni să stingă flăcările, zicând că e casa lui și că el face ce vrea”, plânge Iulia.

De patru luni, femeia se află la un centru de plasament din capitală. Nu mai știe cum să adune bani pentru o casă și pe ce drumuri să o apuce. Fetița învață bine la școală, însă băiatul s-a îmbolnăvit recent. „Sincer, a fost așa de bine fără el, cât timp a fost în Spania. Acum, se află în detenție. Trebuie judecata să decidă, dacă va pleca sau nu la pușcărie. Și tare vreau să nimerească acolo și să nu-l mai văd niciodată. Sunt obosită și ruinată, dar speranțele că măcar la 43 de ani voi putea cumva să încep pentru a treia oară o viață nouă, îmi dau puterea să merg mai departe. Numai că nu prea știu cum. Mi-e frică, uneori, că judecata l-ar achita și dacă se întoarce…”, nu-și termină gândul femeia.

 

 

Ajutor la nevoie

Dacă doriți să-i dați o mână de ajutor Iuliei ca să aibă un acoperiș al ei și să-și crească copiii mai departe, o puteți face donând orice sumă, oricât de mică, pe contul bancar de mai jos:

BC Moldindconbank SA

Cont benefic: 22523093213

Beneficiar: Iulia Slanina

Codul Băncii: MOLDMD2X309

Pentru informație adițională ne puteți contacta la nr. de telefon: 022 237303; 068 855050

Alte noutăți

Apel public: Cerem recunoașterea noțiunii de ”femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor

Apel public: Cerem recunoașterea noțiunii de ”femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor

Vezi mai mult
16 jurnaliste au învățat cum să relateze profesionist despre violența împotriva femeilor

16 jurnaliste au învățat cum să relateze profesionist despre violența împotriva femeilor

Vezi mai mult
Cazul femeii stropite cu acid reprezentat în justiție de CDF. Agresorul a fost condamnat la 11 ani de închisoare și obligat să achite prejudicii de 1,6 milioane de lei

Cazul femeii stropite cu acid reprezentat în justiție de CDF. Agresorul a fost condamnat la 11 ani de închisoare și obligat să achite prejudicii de 1,6 milioane de lei

Vezi mai mult
CDF consolidează răspunsul medico-legal la cazurile de violență asupra femeilor prin instruiri

CDF consolidează răspunsul medico-legal la cazurile de violență asupra femeilor prin instruiri

Vezi mai mult