Victima violului susținută de Centrul de Drept al Femeilor în lupta ei pentru dreptate
Calvarul prin care trece o victimă a violului este greu de explicat. Mutilarea emoţională la care este supusă victima, lipsa unor anchete prompte şi corecte din partea autorităţilor, le fac pe multe femei să renunțe. Aşa s-ar fi întâmplat şi în cazul Anei, o tânără din Chişinău ce a fost violată de vecinul ei. Acum doi ani, la începutul anului 2016, Ana, însoţită de mama ei, a venit la Centrul de Drept al Femeilor pentru a cere ajutor. Era ultima ei speranţă. „S-a întâmplat acum trei săptămâni. Am depus plângere la poliţie dar ei nu întreprind nicio acţiune. Îmi este frică. El continuă să vină la uşa mea şi bate în ea, ţipă, mă ameninţă”, îşi amintea Ana cu groază de zilele când doar doi paşi o despărţeau de agresor. Iniţial acesta venea sub pretextul ca femeia să-i întoarcă o datorie mai veche. În ziua în care ea i-a deschis ca să-i dea banii, el a intrat forţat în apartament şi a violat-o. Ana la acel moment era însărcinată în luna a treia. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Andrei să o agreseze sexual. „Şi-a pus piciorul pe burta mea şi mă ameninţa că dacă ţip îmi va ucide copilul”.
La câteva zile după viol a mers la medic unde i s-a spus că are eminenţă de avort şi că este infectată de o boală venerică. Apoi a mers la poliţie şi a depus o cerere. Ce a urmat? Săptămâni de tăcere din partea autorităților. Sistemul care ar fi trebuit să-i asigure protecţie, să-i ofere servicii de consiliere psihologică, iată că nu întreprinde nicio acţiune.
La CDF, Ana a beneficiat atât de servicii juridice calificate pentru a-și apăra drepturile cât şi de consiliere psihologică de lungă durată, ori reabilitarea emoțională era un scop la fel de important ca și demonstrarea vinovăției agresorului. Avocata CDF a ajutat-o să depună o nouă cerere la poliţe, iar peste o zi de la solicitare, a fost pornit dosar penal şi bărbatul a fost arestat. Pe parcursul dosarului a fost intimidată şi discriminată de nenumărate ori. Faptul că provenea dintr-o familie săracă era deja o „infracțiune”, iar învinuirea de viol era considerată o metodă de a estorca bani. Cu susținerea avocatei CDF, Ana a avut curajul să meargă până la capăt. După 2 ani de drumuri împărţite între o judecătorie și alta, între audieri și evaluări psihologice, în 2017 a fost emisă decizia instanței prin care agresorul este recunoscut vinovat pentru viol.