Campania Denim Day 2023: Lecție publică dedicată managerilor din structurile poliţieneşti
În cadrul campaniei #DenimDay, marcată anual în luna aprilie, purtăm blugi ca și formă vizibilă de susținere a victimelor violului și manifestare împotriva stereotipurilor prezente în societate.
Scopul campaniei este de a crește gradul de conștientizare asupra abuzului sexual, fenomen ce reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului, fiind o consecință a inegalității de gen, a normelor sociale discriminatorii și a prejudecăților.
În contextul acestei mișcări, la invitația Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, Daniela Josanu, juristă și Coordonatoarea Serviciului de Asistență Specializată a Victimelor Violenței în Familie CDF, a susținut o lecție publică cu subiectul: „Cadrul juridic cu privire la hărțuirea sexuală la locul de muncă.” dedicată managerilor din structurile poliţieneşti.
La eveniment a fost prezentă Liliana Creangă, doctor în drept, conferențiar universitar, membră a Catedrei Drept public, securitate a frontierei, migrație și azil din cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI.
Prin educație și sensibilizarea opiniei publice putem contribui la prevenirea și combaterea violenței sexuale.
Istoria campaniei „Denim Day”
„Denim day” își are rădăcinile la Roma, unde în anul 1992 un instructor de șoferie de 45 de ani a fost acuzat că a abuzat sexual o elevă de 18 ani, urcată în mașina acestuia pentru prima oră practică. Fata și-a anunțat părinții, care au susținut-o în decizia ei de a depune plângere la poliție.
Mai târziu, în 1998, un judecător al Curții Supreme de Justiție a decis să anuleze condamnarea făptuitorului pe cazul de viol, argumentând că, din motiv că victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia instanței, acest fapt ar fi însemnat consimțământul victimei. A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, Denim Day se marchează în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.
Photo credit: UN Women