Cursul „Violența în familie și în bază de gen” este predat stundenților și medicilor practicieni de la USMF „Nicolae Testemițanu”.
Studenții USMF ”Nicolae Testemițanu” și medicii practicieni au posibilitatea să urmeze cursul „Violența în familie și în bază de gen”. Pentru a eficientiza procesul didactic, domnul Andrei Pădure, șeful catedrei Medicină legală, a elaborat, în coordonare cu CDF, un suport de curs ce sintetizează informația relevantă acestui subiect.
De ce este important să fie studiat în universități, subiectul violenței în familie și în bază de gen, aflăm chiar de la co-autorul suportului de curs.
Cum a apărut necesitatea de a elabora acest suport de curs?
În anul 2018, în cadrul catedrei Medicină legală a USMF „Nicolae Testemițanu” a fost elaborat și implementat cursul „Violența în familie și în bază de gen”. Pentru aplicarea acestuia au fost organizate cursuri de formare pentru formatori, au fost dezvoltate prezentări în format PowerPoint și un suport metodic pentru formatori. În acest an, a fost finalizată elaborarea suportului de curs.
Cine va beneficia de acest suport de curs și cum îi va ajuta în activitatea pe care o desfășoară?
Cursul are în calitate de audienți principali studenții USMF „Nicolae Testemițanu” de la programul de studii Medicină nr. 1 și 2, însă poate fi accesat și de studenții de la alte programe. Totodată, suportul de curs va fi util pentru medicii practicieni în cadrul cursului tematic de educație medicală continuă. Lucrarea conține toată informația teoretică necesară pe care medicii trebuie să o cunoască pentru a oferi un răspuns adecvat la cazurile de violență în familie.
Cât de interesați și deschiși sunt medicii la subiectul prevenirii violenței în bază de gen?
Deși „Violența în familie și în bază de gen” este un curs opțional, acesta a prezentat interes sporit în rândul studenților. Aproape 400 de tineri s-au înscris în calitate de audienți. Din păcate, deși informația despre curs a fost diseminată în rândul medicilor, aceștia încă nu s-au înscris la el.
De ce este important ca un astfel de curs să fie predat în universități?
Violența în familie și în bază de gen reprezintă o problemă de sănătate publică. Adesea, medicii sunt primii, iar uneori chiar unicii specialiști la care se adresează victimele și, de aceea, ei trebuie să posede cunoștințe și abilități specifice în vederea asigurării unui răspuns adecvat. Când aceste cunoștințe lipsesc, victimele violenței în familie și în bază de gen ar putea să nu beneficieze de informare și tratament adecvat, nu-și pot realiza drepturile constituționale la sănătate, integritate corporală, viață și justiție echitabilă.
Asemenea cursuri trebuie să fie parte a programelor de studii la mai multe universități, care pregătesc viitori specialiști în domenii precum drept, asistență socială, psihologie, administrare publică, astfel încât să poată oferi imediat un răspuns profesionist.
Suportul de curs a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Suediei.