Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere juridică – 080080000 (apel gratuit)

Eforturi comune pentru acces echitabil la justiție în Republica Moldova

11 decembrie 2024

Membrii și membrele Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție și reprezentanții și reprezentantele echipelor de implementare a proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova” (A2J), au participat la evenimentul de totalizare, care a fost organizat de Centrul de Drept al Femeilor (CDF), în perioada 6-7 decembrie 2024. Proiectul A2J este implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei.

În cadrul evenimentului au fost evidențiate progresele semnificative realizate în sprijinul victimelor violenței în familie și al categoriilor vulnerabile. Implicarea activă a tuturor partenerilor și colaborarea interinstituțională au demonstrat că doar prin eforturi comune pot fi identificate și implementate soluții sustenabile. Continuarea activității Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție (PDAJ) reprezintă un pas important pentru promovarea toleranței zero față de violență și pentru asigurarea accesului echitabil la justiție pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

De asemenea, a fost analizat Raportul anual privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2023, dar și Raportul de analiză a cazurilor examinate de Comisia de monitorizare a cazurilor de violență soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor în anul 2023. Totodată, au fost identificate soluții la problemele identificate la nivel local privind accesul la justiție al persoanelor din grupuri vulnerabile și marginalizate, precum și al victimelor violenței în familie.

Coordonatorul de proiect la PNUD Moldova, Vitalie Frecăuțeanu, a menționat: „Accesul la justiție nu este un moft, ci o problemă cu care ne confruntăm zi de zi. PNUD Moldova, în calitate de partener de dezvoltare a Guvernului Republicii Moldova, va face tot posibilul ca să continue reforma justiției, pentru că ne-am asumat-o ca organizație internațională și trece ca un fir roșu prin documentele strategice pe care le are în țara noastră”.

Prezent la evenimentul de totalizare, directorul Institutului de Reforme Penale (IRP), Igor Dolea, a subliniat importanța faptului că aceste platforme reunesc persoane care reprezintă diverse instituții din localități diferite, ceea ce facilitează identificarea soluțiilor utile pentru problemele specifice fiecărei comunități. „Deși aceasta este ultima noastră întâlnire în cadrul acestui proiect, PDAJ își vor continua activitatea. Mai mult, ideea creării unor platforme similare a început deja să prindă contur și în alte raioane, ceea ce demonstrează atât necesitatea lor, cât și interesul față de subiectele abordate. De pe urma creării acestor platforme beneficiază, în primul rând vulnerabilă din Moldova”.

Coordonatoarea de proiecte a CDF, Viorica Ursachi, a evidențiat rolul esențial al platformelor în sprijinirea victimelor violenței în familie. De asemenea, a reafirmat angajamentul CDF de a identifica barierele în accesarea justiției și de a găsi soluții concrete pentru depășirea acestora, în beneficiul femeilor victime ale violenței în familie și al violenței bazate pe gen.

Platformele de Dialog pentru Accesul la Justiție (PDAJ) au fost create în anul 2020, în raioanele Soroca, Criuleni, Cimișlia și Comrat, cu suportul IRP, în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei. Din PDAJ fac parte judecători, procurori, avocați, polițiști, reprezentanți ai birourilor de probațiune, notari, reprezentanți ai serviciilor sociale și medicale, dar și ai autorităților publice locale.

Platformele au fost create în contextul necesității asigurării protecției eficiente a persoanelor din grupuri vulnerabile și marginalizate, inclusiv a victimelor violenței în familie, care implică colaborarea activă între instituțiile statului și organizațiile responsabile, astfel încât să se transmită mesaje clare și ferme de toleranță zero față de violența de gen. Pe durata perioadei de implementare au fost realizate un șir de activități orientate spre identificarea barierelor sistemice, culturale și pe cele instituționale, care împiedică accesul echitabil la justiție pentru femeile care suferă de violență în familie și violență în bază de gen.

 

Alte noutăți

Lansarea apelului de propuneri în cadrul Programului de vouchere – TransFormare, suport pentru inițierea și dezvoltarea unei activități generatoare de venituri

Lansarea apelului de propuneri în cadrul Programului de vouchere – TransFormare, suport pentru inițierea și dezvoltarea unei activități generatoare de venituri

Vezi mai mult
De 15 ani împreună schimbăm vieți

De 15 ani împreună schimbăm vieți

Vezi mai mult
16 jurnaliste au învățat cum să relateze profesionist despre violența împotriva femeilor

16 jurnaliste au învățat cum să relateze profesionist despre violența împotriva femeilor

Vezi mai mult
RUNDA 2 – apel de propuneri în cadrul Programului de vouchere – TransFormare, suport pentru inițierea și dezvoltarea unei activități generatoare de venituri

RUNDA 2 – apel de propuneri în cadrul Programului de vouchere – TransFormare, suport pentru inițierea și dezvoltarea unei activități generatoare de venituri

Vezi mai mult