Este sau nu necesar ordinul de restricție de urgență pe cazurile de violență în familie? Poate fi calificată ”violența spirituală” ca un atentat la valorile familiale creștin-ortodoxe?
Modificările și completările propuse de către Grupul de experți pentru amendarea legislației în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și față de femei au fost discutate în cadrul unei ședințe publice organizate pe data de 11 iunie 2015 de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei cu participarea organizațiilor, experți pe domeniu, și a reprezentanților Episcopiei de Ungheni și Nisporeni. Centrul de Drept al Femeilor, în calitate de membru al Grupului de lucru, a prezentat nota de argumentare referitor la obiecțiile expuse de Episcopie și a participat la dezbaterile publice, exprimînd poziția nu doar a Centrului dar și a membrilor Coaliției Naționale ”Viața fără violență în familie!”.
În cadrul ședinței a fost discutat avizul Episcopiei prin care Episcopia și-a exprimat dezacordul vis-a-vis de includerea în proiect a definiției de ”violență spirituală” și a instituției ”ordinul de restricție de urgență”. Potrivit proiectului ”Violența spirituală” presupune ”constrîngerea de a adera la un cult religios ori de a exercita practici spiritual religioase”. ”Ordinul de restricție de urgență” este o instituție nouă în legislație ca o măsură de prevenire a violenței aplicată de către organul de poliție în situațiile în care acesta constată că au fost comise acte de violență în familie și/sau persistă pericolul iminent de repetare/comitere a acținilor violente. În acest caz, organul de poliție obligă agresorul de a părăsi locuința timp de 10 zile pentru a asigura protecția victimei și a copiilor acesteia de acțiuni violente ulterioare din partea agresorului.
Avizul Episopiei și nota de argumentare a Centrului de Drept al Femeilor pot fi accesate aici.