Experții CDF au instruit reprezentanții organelor de drept din UTA Găgăuzia în prevenirea și combaterea violenței în familie.
Chișinău, 17 noiembrie 2017 – În premieră, 22 de ofițeri de poliție și 4 avocați publici din UTA Găgăuzia au participat în perioada 16 – 17 noiembrie la un trening. desfășurat la Comrat, privind bunele practici de intervenție în cazurile de violență în familie.
„Seminarul de astăzi este extrem de important deoarece fenomenul violenței în familie este o problemă gravă și pentru satele noastre, din regiunea de sud a țării. Am reușit să adunăm la o masă inspectori de poliție, procurori, judecători, psihologi și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și sa le prezentăm o perspectivă multisectorială de intervenție în cazuri de violență în familie. Este o experiență unică pentru regiunea noastră”, a menționat gazda evenimentului, Antonina Volcova, Directoare executivă, Asociația Obștească „Vesta”.
Scopul atelierului este eficientizarea răspunsului poliției la cazurile de violență în familie. Cursul a fost susținut de o echipă de formatori naționali cu o bogată experiență de instruire și pledoarie împotriva fenomenului violenței în familie. Participanții și-au îmbunătățit competențele cu privire la investigarea eficientă și promptă a cazurilor de violență în familie, aplicarea măsurilor de protecție a victimelor, pentru a beneficia de asistență complexă.
Bîceva Tatiana, inspector superior în cadrul Direcției protecția copilului a Inspectoratului de Poliție Ceadâr-Lungă, descrie participarea la training ca fiind una activă și foarte utilă. „Instruirea îmbină foarte bine aspectele teoretice și practice. Sunt discutate și analizate cazuri reale. Astăzi am fost învățați nu doar să aplicăm corect instrucțiunile de intervenție, dar și să analizăm situația de violență din diferite perspective: cine este victima, cine este agresorul, să-i privim dincolo de stereotipurile pe care le avem. Atât victima cât și agresorul sunt în primul rând oameni ce au nevoie de ajutor”, susține Tatiana.
„În cadrul parteneriatului cu IGP, CDF a susținut pe parcursul ultimilor ani instruirile ofițerilor de poliție din țară, ne bucură faptul că astăzi suntem la Comrat și putem împărtăși bunele practici de intervenție la cazurile de violență. Fiecare polițist a primit o broșură ce include Instrucțiunile metodice privind intervenția poliției în prevenirea și combaterea cazurilor de violență în familie, în limba rusă, fapt ce le va permite să aplice corespunzător legislația în vigoare”, a specificat Eleonora Grosu, Coordonatoare programe la CDF.
Atelierul a fost realizat în parteneriat cu ONG-ul „Vesta”, o asociație formată din șapte organizații de femei ce activează în UTA Găgăuzia, cu suportul financiar al Misiunii OSCE în Moldova și Fundației OAK. Evenimentul face parte dintr-o serie de instruiri ce au drept scop îmbunătățirea capacității reprezentanților organelor de drept de a interveni în cazurile de violență în familie.