Instruire în domeniul egalității de gen în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților în Moldova”
Centrul de Drept al Femeilor a organizat primul curs de instruire în domeniul egalității de gen în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților în Moldova” dedicat celor 30 de participanți, 15 femei și 15 bărbați, selectați din 10 raioane ale Republicii Moldova: Orhei, Soroca, Glodeni, Căușeni, Ștefan Vodă, Ialoveni, Criuleni, Cimișlia, Dondușeni și Florești.
Amintim că de la începutul lunii august am lansat acest proiect menit să creeze un mediu pozitiv pentru împuternicirea economică, socială și educațională a femeilor. Prin implicarea activă a femeilor, bărbaților și autorităților relevante, ne propunem să construim comunități incluzive și durabile, să combatem stereotipurile de gen, să modelăm comportamentele și să redefinim rolurile de gen într-un efort comun de a identifica soluții viabile la nevoile locale.
Participanții vor parcurge un program de instruire complex care va include ateliere de lucru cu privire la egalitatea de gen, comunicarea non-violentă, identificarea necesităților comunității locale, cooperarea cu autoritățile publice locale, scrierea de proiecte și fundraising, management de proiecte etc.
Prima sesiune de instruire, desfășurată în perioada 14-16 decembrie 2023, a inclus ateliere axate pe 5 module esențiale:
- egalitatea de gen, combaterea stereotipurilor de gen, cauze, modele de comportament, roluri de gen;
- comunicarea non-violentă, medierea conflictelor în probleme legate de egalitatea de gen;
- atelier cu promotori ai egalității de gen;
- identificarea și stabilirea necesităților la nivel de comunitate în domeniul asigurării egalității de gen;
- comunicarea cu autoritățile publice locale si alți actori importanți la nivel local cu privire la problemele legate de egalitatea de gen.
Invitata specială, Olga Bulmaga, Secretara Consiliului pentru Egalitate, a împărtășit din experiența sa și a prezentat activitatea Consiliului. Au fost discutate aspecte ce țin de prevenirea și protecția împotriva discriminării, asigurarea egalității, promovarea oportunităților egale și a diversității.
Un punct culminant al atelierului a fost discuțiile cu promotorii egalității de gen. Participanții au avut oportunitatea de a interacționa și de a învăța direct de la cei care sunt protagoniști ai schimbării, inspirându-se din istoriile lor de succes și din lecțiile învățate. Mulțumim invitaților, Angelina Zaporojan-Pîrgari, directoare executivă CDF, Sergiu Toma, director executiv IFIS și Petru Golban, expert în domeniul implicării bărbaților în viața de familie, pentru deschidere și recomandările prețioase pe care le-au oferit participanților.
În cadrul sesiunii de instruire, participanții au elaborat un plan de acțiune specific pentru fiecare raion. De asemenea, au lucrat la identificarea actorilor importanți din comunitate cu care ar trebui să colaboreze, au planificat acțiunile viitoare și au analizat posibilitățile de comunicare cu comunitatea lor.
După încheierea programului de consolidare a capacităților, persoanele instruite vor fi invitate să se asocieze în echipe, formate dintr-un bărbat și o femeie pentru a elabora propuneri de proiecte care vor răspunde unei probleme legate de egalitatea de gen, discriminare, violența în familie etc., identificată în comunitățile lor. În final, zece proiecte inovatoare vor fi selectate și vor beneficia de finanțare din partea Centrului de Drept al Femeilor, cu susținerea financiară a Fondului Națiunilor Unite pentru Democrație (UNDEF).
Sesiunea de instruire este realizată în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților în Moldova” implementat de Centrul de Drept al Femeilor, cu susținerea financiară a Fondului Națiunilor Unite pentru Democrație (UNDEF).