Lansarea proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților din Moldova”
Centrul de Drept al Femeilor lansează proiectul „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților din Moldova” finanțat de United Nations Democracy Fund (UNDEF). Acesta se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni și își propune să creeze un cadru durabil pentru împuternicirea femeilor și pentru promovarea egalității de gen prin implicarea comună a femeilor și bărbaților, inclusiv a femeilor refugiate din Ucraina.
Obiectivul proiectului: Crearea unui mediu pozitiv pentru împuternicirea economică, socială și educațională a femeilor, prin construirea de comunități incluzive și durabile prin angajamentul comun al femeilor, bărbaților și autorităților relevante în identificarea soluțiilor viabile la nevoile locale.
Printre cauzele care stau la baza problemei abordate de proiect, se numără faptul că Moldova înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de angajare a femeilor din Europa, cu o proporție de violență domestică omniprezentă. În plus, miturile și stereotipurile înrădăcinate întârzie adesea schimbările și creează lacune în realizarea egalității de gen, deși progresul se realizează prin legi și modificări structurale.
În acest context, proiectul urmărește să-și atingă obiectivul prin urmărirea a trei linii principale de acțiuni, care sunt concepute pentru a se completa reciproc.
Proiectul se va desfășura în trei faze complementare:
1. Consolidarea capacităților: Proiectul va stimula participarea comună a 15 femei și 15 bărbați din 10 comunități în identificarea problemelor locale prioritare și în comunicarea acestora cu liderii locali, având o perspectivă bazată pe gen. Această fază se concentrează pe dezvoltarea unor ateliere de consolidare a capacităților, care ar dota participanții cu abilitățile necesare pentru a identifica și implementa cele mai potrivite și sustenabile inițiative locale. Pentru a sprijini participanții pe parcursul întregului proiect, va fi implementat un program de mentorat în care facilitatorii vor ghida grupurile de lucru comune atunci când este necesar.
2. Implicarea liderilor locali: Proiectul își propune să implice părțile interesate locale și de stat pentru a sprijini 10 inițiative dezvoltate de participanți și să informeze asupra decalajelor identificate, care s-ar transpune în continuare în politicile viitoare de integrare a egalității de gen.
3. Crearea de comunități incluzive și durabile: A treia fază se concentrează pe implementarea a 10 inițiative locale care promovează egalitatea de gen și comunitățile durabile.
Rezultate scontate:
- Îmbunătățirea capacităților femeilor și bărbaților de a participa în comun la promovarea egalității de gen și a împuternicirii economice a femeilor.
- Capacitatea îmbunătățită a femeilor și bărbaților de a participa în comun la pregătirea și proiectarea inițiativelor bazate pe egalitatea de gen.
- Cooperare sporită între bărbați și femei în implementarea comună a proiectelor de promovare a egalității de gen.
Durata proiectului: 1 august 2023 – 31 iulie 2025
Donator: United Nations Democracy Fund (UNDEF)