Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere juridică – 080080000 (apel gratuit)

„O să divorțăm când vreau eu!”- istoria beneficiarei CDF

În luna martie a acestui an, Alina, o tânără de 28 de ani, a apelat la Centrul de Drept al Femeilor. Speriată, neajutorată și îngrijorată, căuta un refugiu de la amenințările și urmărirea constantă a soțului de care dorea să se despartă.

Alina ne-a povestit că, de mai bine de un an, trăiește într-o căsnicie dominată de violență și abuz. După căsătorie, soțul ei s-a schimbat radical, devenind agresiv și controlator. Crizele de gelozie erau frecvente. Îi controla telefonul, verificând fiecare mesaj și apel. Se loga pe site-urile de socializare din numele ei, navigând printre conversațiile ei private. În fața fiului lor de doar patru ani, Alina era numită cu cuvinte necenzurate și umilită fără milă.


Provocarea stărilor de tensiune și suferință psihică prin ofensă, luare în derâdere, înjurie, insultă, poreclire, șantaj, amenințări verbale, manifestarea actelor de gelozie și controlul vieții private constituie o formă de impunere a voinței sau controlului personal asupra victimei din partea agresorului, definită drept violență psihologică.

(în conformitate cu art. 2 din Legea nr. 45/2007 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie)


 

Prima palmă a venit ca un trăsnet într-o zi în care Alina nu reușise să facă curățenie înainte de venirea soțului de la serviciu.


Vătămarea intenţionată a integrităţii corporale ori a sănătăţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înţepare, tăiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formă şi de orice intensitate, prin otrăvire, intoxicare, alte acţiuni cu efect similar este numită drept violență fizică.

(în conformitate cu art. 2 din Legea nr. 45/2007 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie)


 

După acest incident a decis că trebuie să-și ia viața în propriile mâini și să plece. A încercat să discute amiabil un divorț, dar răspunsul lui a fost categoric: „O să divorțăm când vreau eu”.

După această discuție, bărbatul a devenit și mai agresiv. O urmărea la locul de muncă, la magazin, îi trimitea mesaje de amenințare cu moartea: „O să fii cu mine, ori cu nimeni”, „Voi pune pe cineva să te ducă în pădure și să te îngroape, iar fiul tău va rămâne orfan”.

În fața acestei persecuții, Alina s-a adresat la poliție. Inspectorul de sector, aplicând chestionarul de evaluare și înregistrând cazul, a sfătuit-o să se adreseze la serviciul specializat pentru asistența victimelor violenței în familie din cadrul CDF.


Actele de persecuție și anume persecutarea în mod repetat a unei persoane căreia i s-a cauzat o stare de anxietate, frică pentru siguranţa proprie ori a rudelor apropiate, fiind constrânsă să-şi modifice conduita de viaţă, savârşită prin: a) urmărirea persoanei; b) contactarea sau încercarea de a contacta prin orice mijloc sau prin intermediul altei persoane.  (în conformitate cu art.78/2 din Codul Contravențional)

În Moldova, persoana poate fi sancționată prin hotărârea instanței de judecată, cu stabilirea unei din urmatoarele sancțiuni: amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale,  sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 40 de ore, sau cu arest contravenţional de la 10 la 15 zile.


 

Jurista centrului a ajutat-o pe Alina să obțină ordonanța de protecție. Pe 11 martie, judecătorul a dispus eliberarea măsurilor de protecție pentru 30 de zile, iar agresorului i s-a pus o brățară electronică, cu avertismentul că orice încălcare a ordonanței va atrage o pedeapsă penală. Ordonanța de protecție a fost respectată.

Pe 15 martie, Alina a depus cererea de divorț. În aprilie, a avut loc prima ședință de judecată, iar pe 24 aprilie, căsătoria a fost desfăcută. Alina a reușit să divorțeze fără a achita serviciile unui avocat. Ea a demonstrat că poate să-și apere singură drepturile. A avut nevoie doar de susținerea unor specialiști.

Pentru actele de persecuție, fostul soț a fost sancționat conform art.78/2 din Codul Contravențional.  Această sancțiune îi va permite Alinei să solicite repararea prejudiciului moral.


În conformitate cu legislația procesual civilă a Republicii Moldova, pentru a intenta o acțiune de desfacere a căsătoriei nu ai nevoie de avocat.

Multe femei spun: „Nu am bani suficienți pentru un avocat ca să divorțez, așa că mai rabd și mai adun bani” – și tolerează ani de zile violența. Atât timp cât legea nu obligă să apelezi la un avocat, femeia poate iniția procedura de divorț de sine stătător, cunoscând informația necesară.

Este nevoie să ai unele cunoștințe juridice pentru a putea întocmi cererea, a pregăti pachetul de documente, a-l depune în instanță, a fi prezentă în ședințele de judecată și a fi pregătită moral pentru asta. Dar aici intervine și utilitatea unui serviciu de asistență juridică primară, la CDF femeile beneficiază de ajutor și susținere în tot acest proces.

Orice persoană poate divorța, dar cel mai important este că în instanță nu trebuie să demonstrezi de ce vrei să divorțezi, este suficientă declarația ta că nu mai vrei să trăiești cu acea persoană. Pentru acțiunea de desfacere a căsătoriei, instanța de judecată percepe o taxă de stat – la moment este de 500 MDL și o taxă de timbre – 200 MDL.

Procesul de divorț impune niște reguli obligatorii:
– cerere de chemare în judecată dactilografiată cu indicarea elementelor de fapt și drept, cu mențiunea că procedura prealabilă a fost epuizată;
– dovada achitării taxei de stat;
– certificatul de căsătorie în original;
– dacă urmează să te reprezinți, trebuie să mergi personal să depui cererea;
– copiile următoarelor acte: buletinul de identitate, certificatele de naștere ale copiilor și alte confirmări autentificate și contrasemnate: „copia corespunde cu originalul” și semnătura.

Dacă aceste reguli sunt respectate, instanța nu poate refuza cererea.


 

În prezent, Alina este în afara oricărui pericol. Fostul soț a plecat peste hotare și nu o mai deranjează. Femeia ne-a spus că în tot procesul s-a simțit susținută, și asta a ajutat-o să facă fiecare pas.

Ne-a mărturisit că sprijinul specialiștilor i-a oferit aripi pentru a zbura din nou și că fără ajutorul specializat nu ar fi reușit să facă față. Pe parcursul intervenției, dar și post, Alina a beneficiat de consiliere psihologică pentru a depăși mai ușor perioada de criză, ceea ce i-a permis să-și regăsească liniștea și încrederea în propriile forțe.

Dragă femeie, dacă te afli într-o relație abuzivă, cere ajutor!
Nu suporta violența în tăcere!

 

La Centrul de Drept al Femeilor, vă putem oferi informare, sprijin, asistență juridică, reprezentare în instanța de judecată, asistență psihologică, ajutor social, orientare vocațională și abilitare economică. Toate serviciile noastre sunt GRATUITE și CONFIDENȚIALE!

Alte noutăți

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

Vezi mai mult
Studiul „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” (IMAGES-2024)  a fost lansat oficial

Studiul „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” (IMAGES-2024) a fost lansat oficial

Vezi mai mult
Eforturi comune pentru acces echitabil la justiție în Republica Moldova

Eforturi comune pentru acces echitabil la justiție în Republica Moldova

Vezi mai mult
RUNDA 2 – apel de propuneri în cadrul Programului de vouchere – TransFormare, suport pentru inițierea și dezvoltarea unei activități generatoare de venituri

RUNDA 2 – apel de propuneri în cadrul Programului de vouchere – TransFormare, suport pentru inițierea și dezvoltarea unei activități generatoare de venituri

Vezi mai mult