Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere juridică – 080080000 (apel gratuit)

Program de instruire pentru jurnaliști și jurnaliste: „Între adevăr și senzațional: Cum relatăm profesionist despre violența împotriva femeilor?”

Ești jurnalist sau jurnalistă care scrii pe teme sociale, inclusiv pe subiecte care vizează violența în familie și violența împotriva femeilor? Vrei să știi cum să abordezi profesionist și cu impact această tematică și să contribui astfel la o schimbare în societate, într-o lume dominată de senzațional și informații rapide? Vrei să rămâi fidel/ă adevărului și eticii profesionale? Atunci această instruire este pentru tine.

Centrul de Drept al Femeilor (CDF), în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), lansează înscrierile pentru Programul de instruire „Între adevăr și senzațional: Cum relatăm profesionist despre violența împotriva femeilor?” la care te invităm să participi.

Instruirea, care se va desfășura în perioada 12-13 septembrie 2024, va fi susținută de experte cu experiență în jurnalism, drepturile femeilor și asistență psihosocială, care te vor ajuta să conștientizezi rolul important pe care îl ai în schimbarea percepției societății asupra fenomenului violenței împotriva femeilor. De asemenea, acestea vor asigura un conținut relevant și util pentru activitatea ta jurnalistică. În calitate de experte-formatoare vor participa:

Alina RADU, directoarea săptămânalului Ziarul de Gardă

Arina ȚURCAN, avocată, Centrul de Drept al Femeilor

Gabriela POPENCO, psihologă, Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale

Oana SANDU, documentaristă, România

Astfel, în cadrul programului de instruire:

De ce este importantă participarea ta la program?

Instruirea te va ajuta să reflecți echidistant și responsabil subiectul violenței împotriva femeilor și a violenței în familie în presă, contribuind astfel la prevenirea și diminuarea fenomenului. Totodată, prin materialele pe care le vei publica vei contribui la sporirea gradului de conștientizare a fenomenului de public și la schimbarea percepțiilor asupra acestui subiect.

De asemenea, instruirea îți va oferi oportunitatea de a interacționa cu profesioniștii din domeniu.

Programul va îmbina partea teoretică cu cea practică, în baza unor cazuri de violență identificate în prealabil de CDF.

 Resurse informaționale:

 În cadrul instruirii, vei primi acces la o serie de resurse care te vor ajuta să documentezi subiectele legate de violență în mod echidistant, profesionist și cu respectarea normelor deontologice.

 Când: 12-13 septembrie 2024

Unde: Complexul Turistic Costești, s. Costești, raionul Ialoveni

 Ce urmează?

 După instruire, vei avea la dispoziție două luni pentru a pune în practică cunoștințele acumulate, documentând și realizând cel puțin un material jurnalistic pe tema violenței împotriva femeilor și/sau a violenței în familie. Până pe 15 noiembrie 2024, vei expedia materialele publicate organizatorilor, care le vor evalua în funcție de respectarea normelor deontologice și a cunoștințelor acumulate în cadrul instruirii.

Premii:

 Cele mai bune 5 materiale pe tema violenței împotriva femeilor și a violenței în familie vor fi premiate cu câte 9.000 de lei fiecare.

Dacă ești jurnalist sau jurnalistă din presa scrisă, online, radio sau TV și ești interesat/ă de subiect te poți înscrie la program până pe data de 5 septembrie 2024, completând acest formular. Participanții vor fi selectați în funcție de numărul locurilor disponibile, dar și de motivația manifestată.

Limba de comunicare: româna. Jurnaliștii vorbitori de rusă și care cunosc limba română sunt încurajați să aplice.

Cheltuielile pentru cazare, alimentare și transport vor fi acoperite de organizatori.

Pentru detalii suplimentare ne poți scrie pe adresa comunicare@ijc.md. Persoana de contact: Mariana Tabuncic, manageră de program, CJI.

Programul de instruire este organizat de Centrul de Drept al Femeilor în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent și cu susținerea financiară a Suediei.

 

Alte noutăți

Promotorii egalității de gen în acțiune: 10 inițiative locale pentru schimbare

Promotorii egalității de gen în acțiune: 10 inițiative locale pentru schimbare

Vezi mai mult
Noțiunea de „femicid”, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, a fost introdusă în legislația Republicii Moldova

Noțiunea de „femicid”, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, a fost introdusă în legislația Republicii Moldova

Vezi mai mult
Apel public: Cerem recunoașterea noțiunii de ”femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor

Apel public: Cerem recunoașterea noțiunii de ”femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor

Vezi mai mult
Republica Moldova condamnată la CEDO într-un caz de femicid. Cazul Vieru vs. R. Moldova

Republica Moldova condamnată la CEDO într-un caz de femicid. Cazul Vieru vs. R. Moldova

Vezi mai mult