Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere juridică – 080080000 (apel gratuit)

Promotorii egalității de gen în acțiune: 10 inițiative locale pentru schimbare

Liderii locali, din cele 10 raioane ale Moldovei, selectați în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților în Moldova”, au elaborat propuneri de proiecte care răspund unor probleme legate de egalitatea de gen, discriminare sau violența în familie, identificate în raionul lor.

10 echipe de inițiativă locală vor beneficia de granturi a câte 10.000 de dolari fiecare pentru a implementa proiectele proprii, menite să aducă schimbări pozitive și dezvoltare în comunitățile lor.

În continuare vă prezentăm propunerile de proiecte ambițioase ale promotorilor egalității de gen.

Echipa Ștefan Vodă, s. Palanca: Dumitru Cozlovschi și Cristina Melnic (refugiată din Ucraina)

Titlul proiectului: „Alege informat cariera!”

Scopul proiectului este de a sprijini adolescenții/tele și femeile din Palanca care, din diverse motive, nu au reușit să-și găsească un loc de muncă sau să se orienteze către o anumită profesie. Proiectul vizează, de asemenea, tinerii indeci cu privire la cariera pe care să o aleagă pentru viitor. Echipa și-a propus să ajute beneficiarele/ii să-și descopere pasiunile și să-și construiască un viitor profesional promițător.

Activitățile proiectului includ: instruirea profesorilor care vor ghida tinerii și femeile spre descoperirea vocației lor; ateliere și sesiuni de orientare profesională împreună cu părinții și specialiști locali; campanii de informare, seminare de autocunoaștere pentru a ajuta tinerii și femeile să se descopere pe sine; vizite de orientare profesională în diverse instituții și companii pentru a explora oportunități de carieră; procurarea literaturii de profil pentru biblioteca școlară.

 Echipa Orhei: Alexandrina Ursu și Mihail Gandrabura

Titlul proiectului: „Țesând succesul: inovare și egalitate de gen în educație”.

Scopul proiectului constă în eliminarea barierelor de acces la educație și formare profesională pentru fetele din Școala Profesională Orhei. Prin modernizarea curriculei pentru disciplina Cusătorese, înființarea unui laborator modern de croitorie și crearea unui ONG de antreprenoriat social, echipa își dorește să faciliteze dezvoltarea personală și profesională a fetelor, promovând independența lor financiară.

Activitățile proiectului includ: actualizarea curriculei pentru disciplina Cusătorese și elaborarea unui suport de curs metodologic care să includă module noi, adaptate la cerințele pieței muncii și la tendințele actuale din domeniul designului vestimentar; amenajarea și dotarea unui atelier modern de cusut; sesiuni de formare în domeniul antreprenoriatului social, managementului de proiect și atragerii investițiilor, adresate atât profesoarelor, cât și elevelor Școlii Profesionale; înregistrarea unui ONG afiliat Școlii Profesionale care va stimula dezvoltarea antreprenoriatului; sesiuni de informare și orientare profesională pentru fete, inclusiv cele de etnie romă.

Echipa Căușeni: Afteni Ludmila și Lungu Constantin

Titlul proiectului: „Cu voce tare despre egalitatea de gen”

Scopul proiectului constă în abilitarea tinerilor și adulților din raionul Căușeni privind educația de gen și asigurarea șanselor egale pentru femei și bărbați. Proiectul urmărește două obiective principale: fortificarea cunoștințelor tinerilor despre abordările moderne în materie de educație de gen și consolidarea competențelor părinților și cadrelor didactice din raionul Căușeni privind implicările educaționale în familie în aspectele educației de gen.

Activitățile proiectului includ: ateliere de instruire pentru părinți, tineri și cadre didactice; școli de vară pentru părinți; elaborarea unui Plan de acțiuni privind promovarea educației de gen în unitățile școlare din raionul Căușeni; diseminarea de bune practici de abordare a educației de gen prin elaborarea și distribuirea ziarelor și derularea reportajelor la televiziunea locală.

 

 

Echipa Cimișlia: Anastasia Rusu și Andrei Răileanu

Titlul proiectului: „Cimiș și Lia – egalitate prin responsabilitate”

Scopul acestui proiect este de a mobiliza comunitatea și de a implica activ tinerii în campanii de conștientizare și promovare a egalității de gen și a șanselor egale în comunitățile lor. Prin aceste campanii, echipa își propune să genereze schimbări pozitive în mentalități, să combată stereotipurile de gen și să promoveze o cultură a respectului reciproc și a egalității în toate aspectele vieții sociale, economice și politice.

Activitățile proiectului includ: campaniii de informare implicând influenceri; tabără de vară pentru tinerii din raionul Cimișlia unde vor învăța să devină promotori locali ai egalității de gen; evenimente culturale; curs de dezvoltare profesională pentru femeile din comunitate; ateliere de lucru cu autoritățile locale și alți actori pentru elaborarea unui Plan de asigurare a egalității de gen în raionul Cimișlia; amenajarea unor panouri informative pentru a publica informații relevante despre egalitatea de gen și combaterea violenței în comunitate.

Echipa Dondușeni: Goiman Pavel și Guțu Ala

Titlul proiectului: „EGALitate de gen – șanse EGALe la o viață mai armonioasă”

Scopul acestui proiect este de a crea un mediu favorabil pentru promovarea egalității de gen în satul Tîrnova, raionul Dondușeni.

Activitățile proiectului includ: elaborarea unei Strategii pentru activități de promovare a egalității de gen pe termen de 5 ani; crearea unei secții de volei și amenajarea unui spațiu de joacă pentru femei și fete la gimnaziul din sat; organizarea unui campionat local de volei feminin; desfășurarea unui curs de antreprenoriat pentru femei, unei mese rotunde și a unei lecții publice pentru angajații grădiniței și părinți.

Echipa Glodeni: Ion Crudu și Corina Poliniuc

Titlul proiectului: „Abilitarea femeilor și comunităților locale în r. Glodeni”

Scopul proiectului este de a îmbunătăți calitatea vieții femeilor, comunităților locale din r. Glodeni prin abordarea problemei violenței în familie.

Echipa și-a propus să informeze comunitatea despre violența domestică și metodele de prevenire și intervenție; să ofere informații și sprijin victimelor violenței în familie; să organizeze sesiuni de consiliere și educație pentru a modifica comportamentele agresive și de control ale agresorilor; să crească capacitatea comunității de a identifica și a răspunde adecvat la cazurile de violență în familie și întărirea colaborării între instituțiile și organizațiile locale implicate în combaterea violenței domestice.

Activitățile proiectului includ: organizarea unui flashmob pentru a mobiliza comunitatea; încheierea de acorduri cu 10 APL-uri și alte instituții pentru colaborarea în implementarea proiectului; organizarea sesiunilor educaționale în comunități din raionul Glodeni; workshop-uri pentru echipele multidisciplinare și profesioniștii din domeniul asistenței sociale pentru îmbunătățirea răspunsului la violența domestică.

Echipa Florești: Smoleac Andrian și Indricean Oxana

Titlul proiectului: „Parteneriat pentru egalitate de șanse și nediscriminare”

Scopul proiectului este de a promova egalitatea de șanse și nediscriminarea în raionul Florești, contribuind astfel la construirea unei societăți mai juste, mai incluzive și mai echitabile pentru toți locuitorii săi. Echipa își propune să crească gradul de conștientizare și implicare a polițiștilor în promovarea egalității de gen și să îmbunătățească cultura de toleranță și non-discriminare în r. Florești.

Activitățile proiectului includ: organizarea unei mese rotunde cu APL, Inspectoratul de Poliție și membri ai comunității pentru a discuta despre promovarea egalității de gen; Formare de formatori pentru polițiști; activități interactive organizate de către polițiștii formați, adresându-se cetățenilor din satele raionului Florești pentru a promova egalitatea de gen și nediscriminarea; campanii de informare și sensibilizare prin intermediul rețelelor sociale și distribuirea de materiale informative; organizarea unei cafenele publice cu genericul „Fii tu promotorul Egalității de Șanse în comunitatea ta” pentru a discuta despre egalitatea de gen, identificarea barierelor și soluțiilor și încurajarea angajamentului personal și comunitar.

Echipa Ialoveni & Orhei: Ion Digori și Margarita Tonu

Titlul proiectului: „Egalitate prin implicare și abilitare”

Scopul acestui proiect este de a promova egalitatea de gen prin creșterea implicării bărbaților în activitățile casnice și educația copiilor, precum și prin sprijinirea antreprenoriatului social feminin, contribuind astfel la reducerea stereotipurilor de gen, sporirea coeziunii familiale și dezvoltarea comunitară.

Activitățile proiectului includ: stabilirea parteneriatelor cu Gimnaziile Vâșcăuți și Carbuna, APL-uri și centre comunitare pentru promovarea egalității de gen prin acțiuni de informare și promovare; realizarea unui curs de instruire pentru cadre didactice și parteneri, axat pe stereotipurile de gen și implicarea bărbaților în familie; desfășurarea training-urilor cu elevii despre egalitatea de gen și rolul bărbatului în familie, în cadrul orelor de dezvoltare personală; concurs de desen pentru copii cu tema “Rolurile părinților în familie”, destinat să evidențieze implicarea activă a bărbaților în familie; curs de abilitare pentru femeile din raionul Ialoveni, axat pe dezvoltarea și gestionarea afacerilor sociale și o campanie de promovare a egalității de gen prin distribuirea de flyere și mesaje pozitive despre implicarea bărbaților în familie.

Echipa Soroca: Victor Spinei și Elena Boțul (refugiată din Ucraina)

Titlul proiectului: „Bărbații puternici sunt pentru egalitatea femeilor și bărbaților”

Scopul acestui proiect este de a promova o percepție pozitivă asupra egalității de gen în rândul bărbaților care se antrenează în două cluburi sportive din municipiul Soroca.

Activitățile proiectului includ: amenajarea și dotarea unui spațiu pentru Școala taților, în cadrul sălii sportive multidisciplinare din Soroca, unde vor fi organizate sesiuni pentru tătici și cupluri, seminare și activități de planificare pentru a promova o percepție pozitivă asupra egalității de gen; crearea „Programului de instruire pentru tătici” și desfășurarea instruirilor în cadrul Școlii; analiza și prezentarea rezultatelor partenerilor și autorităților locale prin organizarea a două evenimente de prezentare a bunelor practici.

 

Vă încurajăm să urmăriți noutățile pe site-ul nostru și de pe pagina de facebook a CDF, pentru a afla parcursul fiecărei echipe și evoluția acestor proiecte ambițioase. Fiecare pas făcut de acești promotori ai egalității de gen este un pas spre o societate mai incluzivă.

Proiectul „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților în Moldova” este implementat de Centrul de Drept al Femeilor cu suportul financiar al UNDEF.

Alte noutăți

Noțiunea de „femicid”, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, a fost introdusă în legislația Republicii Moldova

Noțiunea de „femicid”, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, a fost introdusă în legislația Republicii Moldova

Vezi mai mult
CDF prezintă studiul „Evaluarea răspunsului sistemului de justiție penală la cazurile de violență în familie în raioanele Cahul, Fălești, Ștefan Vodă și mun. Chișinău” elaborat cu sprijinul Consiliului Europei

CDF prezintă studiul „Evaluarea răspunsului sistemului de justiție penală la cazurile de violență în familie în raioanele Cahul, Fălești, Ștefan Vodă și mun. Chișinău” elaborat cu sprijinul Consiliului Europei

Vezi mai mult
Studenții Facultății de Drept a USM discută aspecte importante ce țin de accesul femeilor la justiție în contextul implementării Convenției de la Istanbul, într-o sesiune de instruire inedită

Studenții Facultății de Drept a USM discută aspecte importante ce țin de accesul femeilor la justiție în contextul implementării Convenției de la Istanbul, într-o sesiune de instruire inedită

Vezi mai mult
Promotorii egalității de gen în acțiune: 10 inițiative locale pentru schimbare

Promotorii egalității de gen în acțiune: 10 inițiative locale pentru schimbare

Vezi mai mult