Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Școala de vară „Justiția începe de la noi. Uniți/unite împotriva violenței” – O experiență inedită pentru studenții și studentele Facultății de Drept, USM

În perioada 27-29 iunie 2025, Centrul de Drept al Femeilor (CDF), în parteneriat cu Departamentul Drept penal, Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu sprijinul financiar al Suediei, a organizat școala de vară „Justiția începe de la noi. Uniți/unite împotriva violenței”. Programul a reunit 20 de studenți și studente de la Facultatea de Drept, USM, care aspiră să devină profesioniști/te integri/e, pregătiți/te să contribuie activ la combaterea violenței sub toate formele sale.

În deschiderea evenimentului, Angelina Zaporojan-Pîrgari, directoarea executivă a CDF, a declarat: „Astăzi ne bucurăm de oportunitatea de a organiza prima școală de vară în parteneriat cu Departamentul Drept penal al Facultății de Drept, USM pentru studenții și studentele de la Drept, în domeniul violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. Voi sunteți agenții schimbării și viitorii procurori, judecători, avocați, ofițeri de urmărire penală, care veți construi un sistem de justiție echitabil, ce protejează și respectă drepturile victimelor violenței în familie și împotriva femeilor. În cadrul școlii de vară, veți învăța atât despre cadrul juridic național și internațional în domeniu, cât și despre cum să identificați propriile percepții și prejudecăți privind egalitatea de gen, construind împreună un climat de toleranță zero față de violență.”

Alina Șavga, doctor în drept, conferențiar universitar la Departamentul Drept penal al Facultății de Drept, USM, a remarcat aportul Centrului de Drept al Femeilor la instruirea și formarea continuă a studenților Facultății de Drept, USM: „Prin organizarea lecțiilor publice, a proceselor simulate, a meselor rotunde, precum și a altor activități în colaborare cu reprezentanții Departamentului Drept penal, este lansată o platformă favorabilă pentru elaborarea inițiativelor de prevenire și combatere a violenței. Organizarea școlii de vară pentru studenții de la Drept este la o primă ediție, dar cu certitudine va avea o contribuție semnificativă asupra încurajării participanților/telor să își asume un rol activ în promovarea drepturilor victimelor oricărui tip de violență.”

 

Școala de vară, desfășurată sub ghidarea formatoarelor Mariana Meg Țurcan, consultantă politici pentru incluziune și participare și Viorica Mocanu, dr. conf. univ., a adus în prim-plan sesiuni menite să stimuleze reflecția și angajamentul personal al tinerilor și tinerelor. Temele abordate au fost complexe și relevante, axându-se pe înțelegerea profundă a stereotipurilor, prejudecăților în bază de gen și atitudinilor care influențează relațiile interpersonale și procesul de incluziune socială.

Sesiunile „eu-tu-ei/ele” au oferit participanților și participantelor ocazia de a reflecta asupra modului în care percepțiile și experiențele personale modelează interacțiunile sociale, conducând uneori la discriminare și excludere. Atmosfera interactivă a permis discuții deschise și exerciții practice individuale și de grup menite să stimuleze empatia și gândirea critică.

Egalitatea de gen, conștientizarea și combaterea stereotipurilor și violenței de gen au fost discutate în profunzime, cu accent pe prevenirea violenței și promovarea respectului reciproc. Sesiunea dedicată comunicării non-violente a adus în prim-plan importanța unui limbaj inclusiv, atât în relațiile profesionale, cât și în cele personale.

Sesiunile au avut un format neconvențional, bazat pe principiile educației nonformale, și au fost special concepute pentru a pune accent pe implicarea personală. Acest tip de abordare a permis crearea unui spațiu dinamic și interactiv, în care studenții și studentele au participat activ la discuții, și-au exprimat punctele de vedere și și-au analizat propriile convingeri. Formatoarele au reușit să transforme procesul de învățare într-o experiență personalizată, menită să formeze nu doar cunoștințe, ci și atitudini și valori esențiale pentru viitorii profesioniști în drept.

Arina Țurcan-Donțu, avocata CDF, a susținut o sesiune dedicată prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și violenței în familie. Ceea ce a făcut sesiunea deosebit de captivantă a fost prezentarea unor cazuri din practica reală. Prin intermediul acestor cazuri, avocata a demonstrat modul în care funcționează sistemul de justiție din Moldova în astfel de situații și a evidențiat diversele forme de violență suferite de beneficiarele CDF. Exemplele discutate au reflectat atât dificultățile întâmpinate de femei, cât și importanța unei abordări empatice, adaptate nevoilor victimei și importanța serviciilor specializate pentru victimele violenței împotriva femeilor. Astfel, studenții și studentele au avut ocazia să înțeleagă în mod concret atât provocările sistemului, cât și impactul unui sprijin juridic profesionist în protejarea drepturilor femeilor.

Virineia Carapirea, studentă în anul IV, a menționat: „În prezent, activez la Judecătoria Cimișlia ca specialistă principală în Serviciul Generalizare, Sistematizare, Monitorizare a Practicii Judiciare și Relații Publice. Interacționez zilnic cu oameni aflați în situații de vulnerabilitate. Rolul meu este să-i ascult cu răbdare, să le ofer informații de orientare și, la nevoie, să-i direcționez către specialiștii care pot interveni cu sprijinul necesar. Un segment important dintre cei care ne solicită ajutorul sunt victime ale violenței în familie, un fenomen care cere empatie și o reacție promptă.

Participarea la școala de vară a fost o experiență valoroasă pentru mine. Am dobândit instrumente teoretice și practice care îmi vor permite să ofer sprijin celor care ni se adresează. Am reușit să înțeleg cum funcționează mecanismele legale de protecție și intervenție, precum și barierele culturale, sociale și emoționale cu care se confruntă victimele violenței.

Îndemn toți tinerii și toate tinerele să valorifice asemenea oportunități educaționale. Sunt convinsă că învățarea nu are loc în zona de confort, ci acolo unde încep frica și provocarea, acolo unde nu mai ești sigur de răspunsuri, dar ești dispus să întrebi, să asculți și să-ți regândești pozițiile. Astfel de experiențe pot deveni puncte de pornire pentru acțiune, oferindu-ne șansa de a transforma cunoștințele teoretice în implicare, implicarea în schimbare, iar schimbarea – în ceva ce începe cu fiecare dintre noi.”

La finalul școlii de vară, tinerii și tinerele au fost invitați/te să descrie experiența trăită în doar trei cuvinte. Răspunsurile lor reflectă perfect spiritul și energia programului: reflecții, start, acțiune, satisfacție, cunoștințe, lumină, speranță, viață, confort, colaborare, empatie, egalitate, demnitate, curaj, prieteni, femei, bărbați, oameni, drepturi, „justiția sunt eu”, „acțiunea pornește de la mine”, deschisă, mândră.

Aceste cuvinte sunt un testament al transformării personale și al angajamentului ce începe de la fiecare dintre noi. Ele ne amintesc că schimbarea reală începe cu o alegere conștientă, cu curajul de a acționa și cu dorința de a crea o lume mai dreaptă pentru toți.

Școala de vară „Justiția începe de la noi. Uniți/unite împotriva violenței” s-a desfășurat în perioada 27-29 iunie 2025 și a fost organizată de Centrul de Drept al Femeilor, în parteneriat cu Departamentul Drept penal, Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei.

 

 

Alte noutăți

Oportunitate pentru studenții și studentele de la Facultatea de Drept a USM: Școala de vară „Justiția începe de la noi. Uniți împotriva violenței”

Oportunitate pentru studenții și studentele de la Facultatea de Drept a USM: Școala de vară „Justiția începe de la noi. Uniți împotriva violenței”

Vezi mai mult
Toleranță zero față de hărțuirea sexuală la locul de muncă: CDF și CNSM lansează o colaborare strategică pentru un mediu de muncă sigur

Toleranță zero față de hărțuirea sexuală la locul de muncă: CDF și CNSM lansează o colaborare strategică pentru un mediu de muncă sigur

Vezi mai mult
Evenimentul de celebrare a rezultatelor proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și refugiaților în Moldova”

Evenimentul de celebrare a rezultatelor proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și refugiaților în Moldova”

Vezi mai mult
AVIZ la proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.45/2007 cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței în familie, Legea nr.1069/2000 cu privire la informatică ș.a.)

AVIZ la proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.45/2007 cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței în familie, Legea nr.1069/2000 cu privire la informatică ș.a.)

Vezi mai mult
Donează acum