Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere juridică – 080080000 (apel gratuit)

Susținem agenți ai schimbării în comunități

Programul de granturi mici IMPULS

Începând cu anul 2018, 15 reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai instituțiilor publice din Republica Moldova au participat la programul internaţional de instruire dedicat prevenirii violenţei în bază de gen, lansat de Agenția Suedeză pentru dezvoltare și cooperare internațională (Sida).

IMPULS este destinat absolvenților acestui program și îi încurajează să implementeze proiecte cu impact național și/sau local în vederea asigurării prevenirii violenței în bază de gen și protecției eficiente a victimelor fenomenului dat.

Biblioteca – resursă comunitară

În 2021 CDF a lansat o serie de training-uri prin care formăm actori comunitari care ar putea oferi suport, informație și îndrumare femeilor ce trec prin experiente abuzive. Pe parcursul anului, 45 de bibliotecari din toată țara și-au aprofundat cunoștințele despre complexitatea fenomenului de violență în familie: ce forme ia violența, ce instrumente de protecție există pentru victimă, ce stereotipuri alimentează violența în familie și care sunt tacticile de control ale agresorului și strategiile de supraviețuire ale victimei. Participantele au fost implicate în exerciții de rol prin care au putut vedea cum reacționează comunitatea în fața acestei probleme, dificultatea prin care trece victima și copiii ei atunci când se ciocnește de situații de violență. Au fost asimilate principiile de comunicare cu victima violenței în familie, elaborat un plan de intervenție al bibliotecarului și identificăte activități ce vor contribui la prevenirea violenței în familie.

Trainingul a fost urmat de un concurs de mini-granturi prin intermediul cărora bibiolecarele au putut realiza activitati de sensibilizare la nivel local.

Jurnaliștii pe terenul violenței în familie

Jurnaliștii au un rol important în prevenirea și diminuarea fenomenului de violență în familie. Principala lor armă sunt materialele bine documentate pe subiecte relevante pentru societate. CDF în parteneriat cu CJI, organizează mai mulți ani la rând traininguri pentru reprezentantii institutiilor mass-media ce scriu pe teme sociale. Programul de instruire este unul mixt, în cadrul căruia partea teoretică este valorificată împreună cu partea practică.

Jurnaliștii au ajuns la concluzia că subiectul este unul extrem de important și alături de psihologi, juriști sau avocați, ei sunt cei care își pot aduce contribuția la diminuarea fenomenului, scriind documentat, empatic și abordând problema din mai multe perspective.