Sunt abuzata? Lista de verificare
Există multe semne ale unei relații abuzive. Semnul cel mai reprezentativ este frica de partener. Daca simți că trebuie să mergi pe vârfurile degetelor în preajma lui – fiind atentă în permanența la ceea ce spui sau faci pentru a evita o eventuală cearta – sunt șanse ca această relație să fie nesănătoasă sau abuzivă. Alte semne ale unei relații abuzive includ: partenerul care incearca să exercite controlul asupra ta, sentimentele de ură față de propria persoană, sentimentul de neajutorare și disperare.
Pentru a înțelege dacă relația ta este una de tip abuziv, încearcă să răspunzi la întrebări prezentate mai jos. Gândește-te la felul în care ești tratată de partener și cum îl tratezi tu pe el. Ține minte: atunci când o persoană în permanență te amenință, te face să suferi sau îți cere să fii supusă, suntem în prezența abuzului.
Lista de verificare:
Partnerul, fostul partener, soțul, fostul soț…
- Te umilește sau țipă la tine?
- Te critică tot timpul?
- Te face de rușine în fața prietenilor sau rudelor?
- Îți ignoră și desconsideră opiniile sau scopurile?
- Face să te simți incapabilă de a lua decizii?
- Te intimidează sau te amenință pentru a se face respectat?
- Spune că nu ești nimic fara el?
- Te invinuiește pentru comportamentul său abuziv?
- Te privește ca pe proprietatea lui sau mai degrabă ca pe un obiect sexual, decât ca pe o persoana?
- Are un temperament imprevizibil?
- Te rănește sau amenință că te va răni sau omorî?
- Te amenință că îți va lua copiii sau că le va face rău?
- Te amenință că se va sinucide daca pleci?
- Te forțează la acțiuni sexuale nedorite?
- Îți distruge lucrurile?
- Este exagerat de gelos și posesiv?
- Te controlează ca să știe unde mergi, cu cine si ce faci?
- Nu-ți permite sa te vezi cu rudele sau prietenii?
- Îți limitează accesul la bani, telefon sau mașină?
- Te controleaza în permanență?
- Face să te simți dispertă, fără vreo cale de ieșire din relație?
- Te tratează cu brutalitate – te îmbrâncește, pălmuiește, lovește sau izbește?
- Folosește dependența de droguri și alcool drept scuză pentru înjosiri sau abuz fizic?
- Te învinovățește pe tine pentru cum se simte sau poartă?
- Nu îți permite să pleci după o ceartă sau te lasă undeva după o ceartă pentru a „te învăța o lecție„?
Pentru cei care citesc și s-au regăsit în aceste intrebări, dar au gasit scuze diverse pentru a motiva comportamentul partenerului, vă mai spunem că este tot abuz chiar dacă:
- Incidentele par minore comparativ cu cele despre care ați citit sau pe care le-ați văzut la televizor sau pe care le-ați auzit din gura altora.
- Nu există o formă mai “buna” sau mai “rea” de abuz fizic, puteți fi rănită grav și în rezultatul unei “simple” împingeri.
- Abuzul fizic a avut loc o singură dată sau de două ori de-a lungul relației. Studiile indică asupra faptului că dacă partenerul v-a rănit o dată este foarte probabil să o repete.
- Atacurile s-au oprit cand ați devenit pasivă și ați renunțat la dreptul de a vă exprima liber sau de a fi liberă și a vă vedea cu alți oameni, de a lua decizii indepedent. Nu este o victorie dacă trebuie să renunți la drepturile tale, pe care le ai ca persoană!
- Nu au existat cazuri de violență fizică. Multe femei însă sunt atacate emoțional și verbal. Acest lucru poate fi la fel de înfricoșător ca și abuzul fizic, dar este deseori mai dificil de înțeles.
Trebuie să acționezi dacă partenerul/membrul familiei:
- Te intimidează – te înfricoșează prin folosirea aspectului fizic, acțiunilor, gesturilor, distrugerea bunurilor, distrugerea proprietății tale, demonstrarea ostentativă a armelor.
- Te abuzează emoțional – te jignește, înjosește, înjură, te face să crezi că ești nebună, folosește jocurile minții, te umilește, învinuiește.
- Te izolează de alții – vrea să dețină controlul asupra ta, controlează ce faci, cu cine te întâlnești, ce citești, unde pleci, limitează implicarea ta în viața socială, folosește scuza că este gelos pentru a-și justifica comportamentul abuziv.
- Folosește minimalizarea, negarea, blamarea: diminuează actele de abuz comise, trece cu vederea îngrijorările tale, neagă faptul că a avut loc abuzul, pune pe umerii tăi responsabilitatea pentru comportamentul său abuziv, spunând că de fapt tu l-ai provocat.
- Folosește copiii – folosește copiii pentru ca să te simți vinovată, folosește copiii pentru a transmite mesajele, folosește timpul de vizitare a copiilor pentru a te hărțui, amenință cu luarea copiilor de lângă tine.
- Folosește privilegiile de bărbat – ești tratată ca servitoare, deciziile importante sunt luate de către abuzator, manifestă comportamentul de stăpân, abuzatorul definește rolurile de bărbat și femeie în casă.
- Folosește abuzul economic – interzice să ai sau să păstrezi un serviciu, te obligă să ceri bani de la el, oferă o alocație, îți ia banii pe care tu i-ai câștigat, te lipsește de informații despre veniturile familiei și nu ai acces la aceste venituri.
- Folosește coerciția și amenințările – te amenință cu vătămarea fizică, amenință că te va părăsi, că se va sinucide, că te va raporta autorităților, te influențează ca să renunți la plângerea făcută la poliție, te influențează ca să comiți acte ilegale.
- Folosește abuzul sexual – te impune să întreții relații sexuale nedorite.