Promovăm egalitatea de gen în Moldova: De la idee la acțiune – atelier de instruire privind scrierea proiectelor în domeniul egalității de gen cu participarea promotorilor locali
Liderii locali din cele 10 raioane ale Moldovei, selectate în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților în Moldova”, au participat în perioada 21-22 martie 2024 la o instruire privind scrierea propunerilor de proiect în domeniul egalității de gen și combaterea stereotipurilor de gen.
Scopul instruirii este de a furniza participanților abilitățile și resursele necesare pentru a dezvolta propuneri de proiecte care vor răspunde unei probleme legate de egalitatea de gen, discriminare sau violența în familie, identificată în raionul lor. 10 proiecte vor fi selectate iar participanții vor beneficia de granturi în valoare de 10 000 dolari SUA fiecare, acordate de Centrul de Drept al Femeilor, cu suportul financiar al Fondului Națiunilor Unite pentru Democrație, pentru implementarea inițiativelor locale în raioanele: Orhei, Soroca, Glodeni, Căușeni, Ștefan Vodă, Ialoveni, Criuleni, Cimișlia, Dondușeni și Florești.
Prin programul de instruire și finanțarea acordată, ne propunem să încurajăm participanții proiectului să acționeze în calitate de agenți ai schimbării și promotori ai egalității de gen. Proiectele implementate de ei vor produce o schimbare la nivel local, regional sau instituțional și vor contribui la implicarea activă a femeilor, bărbaților și autorităților relevante în combaterea stereotipurilor de gen, modelarea comportamentelor și redefinirea rolurilor de gen, în vederea identificării de soluții viabile la necesitățile locale în materie de egalitate de gen.
Prima zi a instruirii a fost dedicată aspectelor practice ale scrierii unei propuneri de proiect, acoperind toate elementele esențiale, inclusiv:
- Descrierea problemei și identificarea grupului țintă;
- Harta actorilor locali și identificarea partenerilor;
- Stabilirea scopului și obiectivelor proiectului;
- Crearea unui calendar al activităților;
- Definirea rezultatelor dorite și a indicatorilor de succes;
- Identificarea riscurilor potențiale și elaborarea măsurilor de prevenire și intervenție.
- Gestionarea eficientă a bugetului de proiect și managementul financiar.
Cea de-a doua zi a fost plină de inspirație și perspective valoroase. În cadrul panelului de discuții cu reprezentanți din domenii cheie, participanții au aflat despre mecanisme și resurse în planificarea și implementarea proiectelor în domeniul egalității de gen:
- Galina Gavriliță, consultant principal, Direcția politici publice și integrare europeană, în calitate de vorbitoare la atelier a prezentat acțiunile și măsurile de promovare a egalității de gen în domeniul educației, implementate de Ministerul Educației și Cercetării.
- Daniela Palii, consultant principal, Direcția politici de asigurare a egalității între bărbați și femei din cadrul Ministerului Muncii și Protecțiie Sociale, a prezentat politicile de promovare a egalității de gen, adoptate și implementate de minister precum și prioritățile cheie în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de femei și violenței în familie.
- Mariana Carabanov, Ofițer principal al Secției implementare, monitorizare și raportare a Direcției managementul Proiectelor, Inspectoratul General al Poliției, a împărtășit despre experiența implicării în proiecte, acțiunile și măsurile de promovare a egalității de gen și combaterea hărțuirii sexuale realizate în cadrul instituției.
Mai mult decât atât, participanții au avut oportunitatea să exploreze principiile și tehnici de management și monitorizare a proiectelor, învățând despre etapele de planificare și implementare a unui proiect.
Menționăm că în etapa inițială a procedurii de aplicare, participanții au elaborat deja note de concept în care au prezentat pe scurt problema legată de egalitatea de gen identificată în comunitatea lor, grupul cu care își propun să lucreze, beneficiarii inițiativei locale și au enumerat activitățile care urmează să fie implementate. Urmează cea de-a doua etapă a procedurii de aplicare și anume scrierea și depunerea propunerilor de proiecte. La finalul procedurii de evaluare, Comisia CDF va aproba cele 10 propuneri de proiect depuse de solicitanții de grant.
Instruirea este realizată în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și refugiaților în Moldova” implementat de Centrul de Drept al Femeilor, cu susținerea financiară a Fondului Națiunilor Unite pentru Democrație (UNDEF).