Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

Centrul de Drept al Femeilor a lansat raportul de Compatibilitate a legislației Republicii Moldova cu prevederile Convenției de la Istanbul.

Chișinău, 18 aprilie 2019 –  Raportul de Compatibilitate a legislației Republicii Moldova cu prevederile Convenției de la Istanbul a fost lansat de Centrul de Drept al Femeilor pe platforma Consiliului coordonator interministerial în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie din cadrul MSMPS şi a întrunit reprezentanţi ai organizaţiilor non-gvernamentale, partenerilor internaţionali şi a autorităţilor responsabile de prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

„După prima rundă de analiză, realizată în perioada 2009-2010, au fost propuse o serie de modificări legislative ce au contribuit la îmbunătățirea mecanismului de protecție a victimei violenței în familie, la diversificarea serviciilor specializate, instituirea serviciului de asistență telefonică gratuită, îmbunătățirea răspunsului multidisciplinar la cazurile de violență în familie. Cea de-a doua rundă de analiză, care are loc acum, va contribui la pregătirea țării pentru ratificarea Convenției de la Istanbul”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, Secretar de Stat, MSMPS.

Analiza include o serie de amendamente și recomandări ce vor asigura o mai bună protecție femeilor victime ale violenței în familie. Experții consideră că sunt necesare acţiuni comune la fiecare nivel, de la victimă şi familia sa, până la acțiuni de nivel regional şi naţional. ”Toate țările membre ale Consiliul Europei au provocări speficice ce ţin de implementarea Convenţiei de la Istanbul, unele țin de accesul la servicii specializate adecvate, legislaţie incompletă, finanţare insuficientă, resurse financiare limitate alocate pentru servicii specializate şi lipsa sau prezenţa incompletă a datelor statistice. Ce e important să se reţină, însă, este faptul că violenţa în familie poate fi eradicată doar într-un mod coordonat între toți actorii din domeniu”, a fost subliniat Aleid van den Brink, membră GREVIO.

Partenerii internaționali prezenți la eveniment au încurajat și ei ratificarea Convenției de la Istanbul, având în vedere faptul că acest tratat va aduce mai multe garanții victimelor violenței în familie și va ajuta autoritățile responsabile să acționeze mai eficient și mai prompt. ”Apreciem eforturile și rezultatele obținute de Moldova de a se alinia standardelor internaționale în prevenirea și combaterea violenței în familie. Rezultatele obținute până acum denotă o abordare holistică și complexă a fenomenului. Violența în bază de gen și violenţa în familie afectează societatea prin diminuarea oportunităților de dezvoltare și încetinește procesul de creștere economică. De aceea trebuie să fim cu toții perseverenți în munca noastră de a susține victimele violenţei în familie, astfel încât să ajutăm întreaga societate să progreseze”, a menționat Adam Amberg, reprezentantul Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

”Autorii raportului au analizat 62 de articole din convenție și au venit cu recomandări ce țin de asigurarea unui răspuns coordonat la cazurile de violență în familie, de instituire a unui sistem eficient de raportare și referire a cazurilor la servicii specializate de asistență și protecție. Totodată, în baza discuțiilor cu autoritățile dar și analiza particularităților de aplicare a legislației în domeniu au scos în evidență aspecte precum refuzul organelor de urmărire penală de a porni urmărirea penală în special în cazurile de violență psihologică și economică. La acest capitol avem mult de lucru, astfel încât și aceste cazuri să primească susținerea necesară”, a menționat Natalia Vîlcu, Directoare Executivă, Centrul de Drept al Femeilor.

Prezenta analiză este a doua analiză realizată cu suportul Centrul de Drept al Femeilor, prima fiind elaborată în anul 2013. Raportul din acest an a fost elaborat la solicitarea și cu susținerea MSMPS, cu suportul financiar al UN Women Moldova și al Suediei.

Alte noutăți

Apel public: Cerem recunoașterea noțiunii de ”femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor

Apel public: Cerem recunoașterea noțiunii de ”femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor

Vezi mai mult
CDF anunță concurs pentru postul vacant de consilier/ă juridic/ă pentru asistența juridică primară a persoanelor afectate de violența în familie

CDF anunță concurs pentru postul vacant de consilier/ă juridic/ă pentru asistența juridică primară a persoanelor afectate de violența în familie

Vezi mai mult
Promotorii egalității de gen în acțiune: 10 inițiative locale pentru schimbare

Promotorii egalității de gen în acțiune: 10 inițiative locale pentru schimbare

Vezi mai mult
TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

Vezi mai mult