Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

„Dragă deputat(ă), ascultă-mă și pe mine”: Centrul de Drept al Femeilor îndeamnă la acțiune împotriva violenței față de femei și a violenței în familie.

CHIȘINĂU, 5 noiembrie 2020: Violența față de femei și violența în familie reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului, care sunt trăite, de regulă, în tăcere. În Republica Moldova, 73% dintre femei au suferit pe parcursul vieții de violență psihologică, fizică sau sexuală din partea partenerului[1]. În perioada pandemiei de COVID-19 fenomenul s-a agravat. În contextul eforturilor de prevenire a  violenței față de femei și a violenței în familie, Centrul de Drept al Femeilor (CDF), cu susținerea Suediei, lansează campania „Dragă deputat(ă), ascultă-mă și pe mine”. Campania își propune să sensibilizeze publicul despre gravitatea fenomenului, să îndemne persoanele apropiate victimelor să le susțină, să încurajeze victimele să solicite ajutor, dar și să readucă subiectul violenței față de femei și a violenței în familie pe agenda autorităților.

În unison către autorităţi – trimite mesaje către deputați

O parte importantă a campaniei va fi adresată autorităților, în special, deputaților Parlamentului RM, pentru a le atrage atenția asupra provocărilor cu care se confruntă victimele violenței față de femei și ale violenței în familie și a-i atenționa asupra necesității de a soluționa aceste provocări, inclusiv, prin asigurarea alinierii cadrului legislativ la standarde internaționale și cele mai bune practici în domeniu.

În acest scop, victimele violenței, persoanele lor apropiate, dar și persoanele care nu pot rămâne indiferente față de cazurile de violență față de femei și violență în familie sunt îndemnate să vorbească despre fenomen. Poveștile, mărturiile și opiniile adresate deputaților pot fi trimise către CDF în scris, în format video, audio sau chiar prin poștă. Toate acestea vor fi colectate și publicate pe pagina CDF pentru sensibilizarea opiniei publice (cu respectarea confidențialității și păstrarea anonimatului), iar la încheierea campaniei, întregul set de scrisori, va ajunge în cutiile poștale ale deputaților.

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Din păcate, violența în familie are loc peste tot în lume și în fiecare zi, afectând familii, femei, bărbați și copii. În Moldova, mii de femei suferă în fiecare an din cauza violenței în familie și a violenței în bază de gen, fiind lipsite de dreptul la o viață liberă și liniștită. În fiecare zi o fată sau o femeie are nevoie de suport sau ajutor în a opri violența și a începe o viață nouă, iar noi toți, fiecare dintre noi, trebuie să îi respectăm acest drept și să îl apărăm. Suedia susține societatea civilă, poliția, sistemul judecătoresc, de protecție socială, medicină legală și procuratură din Moldova în vederea perfecționării mecanismelor juridice și practice, astfel încât fiecare victimă a violenței în bază de gen să fie reabilitată și susținută peste tot în țară. Mai avem mult de lucrat la capitolul de informare a cetățenilor, perfecționare a legislației, consolidare a capacităților profesionale, a cunoștințelor și a competențelor specialiștilor/stelor. Acest lucru este necesar pentru a garanta ca victimele violenței în familie să fie asigurate cu acces la justiție, servicii sociale și medicale profesioniste și să fie capabile să se integreze pe piața muncii, să fie respectate și tratate fără discriminare. Aceste principii sunt promovate de Convenția de la Istanbul și noi sperăm și încurajăm Parlamentul Republicii Moldova să ratifice acest document și să asigure protecția adecvată a tuturor victimelor și măsurile corespunzătoare de compensare”.

Sensibilizarea publicului privind violența în familie

În primele nouă luni ale anului curent, 533 de femei au apelat la serviciile juridice, psihologice şi sociale ale CDF, față de 369 de femei asistate în aceeași perioadă a anului trecut. Doar în luna mai, în perioada carantinei, s-a înregistrat un număr record de 79 de cazuri asistate, dublu faţă de media lunară.

Ținând cont de această creștere alarmantă, pe parcursul campaniei vor fi desfășurate mai multe acțiuni de informare și sensibilizare ce vor scoate subiectul violenţei din umbra ruşinii şi a tăcerii. Vor fi organizate 2 webinare LIVE cu experți în domeniu, care vor oferi informații, sfaturi și recomandări, atât victimelor violenței față de femei și ale violenței în familie, cât și profesioniștilor care reprezintă sistemul de suport pentru victime. Webinarele vor fi disponibile online, cu acces liber pentru toți cei interesați. Totodată, pe durata campaniei, la posturile de televiziune urmează să fie difuzat un spot cu mesaj social.

Natalia Vîlcu, directoare executivă, Centrul de Drept al Femeilor: „În Republica Moldova multe familii continuă să fie afectate de violență. Noi auzim zilnic istoriile femeilor abuzate în propriile lor case, bătute și umilite de partenerii lor de viață. Știm cât de greu le este celor care au trăit sau trăiesc clipe de groază legate de violența exercitată în familie să vorbească despre experiența lor. Ne dorim prin campania realizată în contextul celor 16 zile de activisim împotriva violenței în bază de gen ca vocea acestor femei și a tuturor celor care își doresc ca ele și copiii lor să trăiască în siguranță să fie auzită de autoritățile naționale, pe care le încurajăm să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea asistenței și protecției eficiente a victimelor violenței față de femei și ale violenței în familie”.

Despre campanie

Campania „Dragă deputat(ă), ascultă-mă și pe mine” este desfășurată de Centrul de Drept al Femeilor (CDF) cu suportul financiar al Suediei, în contextul campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară, anual, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie.

Urmăriți acțiunile campaniei pe www.cdf.md și www.facebook.com/cdfmd

Mesajele pentru deputați pot fi trimise la dragadeputat@cdf.md, prin mesaj pe pagina www.facebook.com/cdfmd sau la adresa poștală: Centrul de Drept al Femeilor (CDF), str. M. Kogălniceanu, nr. 87, MD-2009, Chișinău, Republica Moldova.

Consiliere juridică pentru victimele violenței în familie: 0 800 80 000 (apel gratuit).

 

Despre CDF

Centrul de Drept al Femeilor (CDF) este o organizație neguvernamentală care pledează pentru egalitate de șanse între femei și bărbați în viața publică și cea de familie și contribuie la prevenirea și combaterea violenței în bază de gen împotriva femeilor, inclusiv a violenței în familie. Anual sunt asistate peste 500 de femei, fiindu-le oferită asistența juridică, psihologică și socială. Organizația contribuie, totodată, la consolidarea capacităților profesioniștilor în domeniu, cercetare și analiză, monitorizarea legislației și alinierea acesteia la standardele internaționale.

[1] Bunăstarea și siguranța femeilor, OSCE, 2019.

Alte noutăți

Primul raport de evaluare al GREVIO privind implementarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova

Primul raport de evaluare al GREVIO privind implementarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova

Vezi mai mult
Femicidul în Republica Moldova. Interviu cu Angelina Zaporojan-Pîrgari, directoarea executivă CDF

Femicidul în Republica Moldova. Interviu cu Angelina Zaporojan-Pîrgari, directoarea executivă CDF

Vezi mai mult
<strong>Cazul vloggerului care publica scene cu caracter sexual pe platformele online, în vizorul CDF</strong>

Cazul vloggerului care publica scene cu caracter sexual pe platformele online, în vizorul CDF

Vezi mai mult
Centrul de Drept al Femeilor anunță concurs pentru selectarea unui/unei Office manager/ă

Centrul de Drept al Femeilor anunță concurs pentru selectarea unui/unei Office manager/ă

Vezi mai mult