Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

O expoziție de haine ale supraviețuitoarelor violenței sexuale a fost lansată la Institutul Național al Justiției

Chișinău, 29 noiembrie 2023 Expoziția document cu genericul “Nu dați vina pe haine” prezintă hainele reconstituite ale nouă femei și fete adolescente din Republica Moldova, în momentul în care au fost abuzate sau hărțuite sexual. Expoziția amenajată în incinta Institutului Național al Justiției (INJ) în parteneriat cu Centrul de Drept al Femeilor și în colaborare cu UNFPA Moldova, atrage atenția asupra stereotipurilor din societatea noastră, care planează în jurul fenomenului violenței sexuale, având scopul să le combată.

„Datele IMAGES 2015 au arătat că 42% dintre bărbați și 26% dintre femei consideră că dacă o femeie este violată, înseamnă că ea a făcut ceva ca să ajungă în această situație. Sunt cifre îngrijorătoare ce descurajează victimele să raporteze cazurile de abuz. Prin activitatea CDF, inclusiv prin astfel de evenimente de sensibilizare de propunem să aducem schimbarea la nivel de sistem. Atunci când un polițist, un judecător, sau un procuror va aplica măsurile de protecție necesare în baza legii, vom ști că a schimbat nu doar viața unei femei, ci și a copiilor ei, și viețile altor sute de supraviețuitoare”, a menționat la deschiderea evenimentului Angelina Zaporojan – Pîrgari, directoare executivă la Centrul de Drept al Femeilor.

Cazul Iulianei, expus la eveniment, este reprezentativ. Ea a fost abuzată la vârsta de numai 15 ani, iar experiența i-a marcat întreaga viață. Și-a tăiat părul lung, a început să poarte doar haine bărbătești și îi vine greu să construiască relații.

“Prietenul meu ar mai vrea să port o rochie, să mă machiez sau să-mi fac o coafură…Eu nu pot face lucrul acesta…asta ar însemna să fiu provocatoare. Nu vreau asta! Nu am să mă fac frumoasă niciodată!”, este istoria cutremurătoare a tinerei.

„Stereotipurile de gen stau la baza oricărei forme de violență. Dacă vorbim despre violența sexuală, dăm vina pe haine, dacă este violență fizică, femeile o percep ca pe o problemă personală, nemaivorbind de comunitate, care învinovățește tot femeia. Din păcate, cu greu conștientizăm gravitatea fenomenului, până nu suntem afectați personal, mai ales acum, când putem vedea cum violența se extinde și în mediul online. Pentru ca femeile să înceapă a raporta sunt necesare servicii și să aibă încredere în specialiștii ce au rolul de a le acorda ajutor, fără a le revictimiza”, a declarat Violeta Terguță, Analistă Programe pe violența în bază de gen, UNFPA Moldova.

În Republica Moldova, violența sexuală este a treia cea mai răspândită formă de violență în rândul fetelor tinere și lasă sechele grave asupra vieții lor. În 2022 poliția a înregistrat 508 de infracțiuni ce atentează la viața sexuală, dintre care 222 cazuri de viol și 282 cazuri de acțiuni violente cu un caracter sexual.

„Institutul Național al Justiției se angajează să ofere formări judiciare de calitate, care presupun nu doar activități conform planurilor de instruire, ci și implicarea viitorilor judecători și procurori în acțiuni extracurriculare, inclusiv cum ar fi aceste evenimente de sensibilizare. Suntem convinși că, investind în educație și conștietizând existența problemelor pe acest segment, putem avea un viitor fără violență”, a precizat Eugenia Graur, specialist principal în Secția didactico-metodică și formare formatori, Institutul Național al Justiției.

Lansarea expoziției a fost urmată de o lecție publică pentru audienții Institutului Național al Justiției și studenți la specialitatea asistență socială, USM, unde alături de avocata CDF Arina Țurcan, au fost demontate mituri și stereotipuri referitor la violența sexuală și discutate măsurile prin care asigurăm protecția drepturilor victimelor infracțiunilor violenței în bază de gen.

Expoziția „Nu dați vine pe haine” poate fi vizionată în incinta Institutului Național al Justiției (str. Serghei Lazo, 1) și face parte din șirul de acțiuni din cadrul campaniei “16 zile de acțiuni împotriva violenței în bază de gen”.

Conceptul expoziției “Nu dați vine pe haine” vine de la Universitatea Arkansas din SUA, fiind  organizată pentru prima dată în Moldova în 2018, de către Centrul de Drept al Femeilor, cu sprijinul UNFPA Moldova, în colaborare cu Centrul Internațional „La Strada”, Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potențialelor Victime ale Traficului de Ființe Umane și Universitatea de Stat din Moldova.

 Pentru contact:

Diana Pînzari, Specialistă Comunicare Centrul de Drept al Femeilor

Număr de mobil: 069577542

Email: diana.pinzari@cdf.md

 

Alte noutăți

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

Vezi mai mult
Apel public: Cerem recunoașterea noțiunii de ”femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor

Apel public: Cerem recunoașterea noțiunii de ”femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor

Vezi mai mult
Programul de dezvoltare personală pentru femei – serviciu nou creat la Centrul de Drept al Femeilor

Programul de dezvoltare personală pentru femei – serviciu nou creat la Centrul de Drept al Femeilor

Vezi mai mult
Promovăm egalitatea de gen în Moldova: De la idee la acțiune – atelier de instruire privind scierea proiectelor în domeniul egalității de gen cu participarea promotorilor locali

Promovăm egalitatea de gen în Moldova: De la idee la acțiune – atelier de instruire privind scierea proiectelor în domeniul egalității de gen cu participarea promotorilor locali

Vezi mai mult