Angelina Zaporojan-Pîrgari a studiat la USM, Facultatea de Drept și este magistru în Drept al Programului European în domeniul drepturilor omului și democratizării de la Veneția, fiind specializată în domeniul drepturilor omului și pledoariei pentru promovarea drepturilor femeilor, cu o experiență de peste 20 de ani. A făcut parte din grupul de experți europeni care a contribuit la elaborarea textului Convenției Europene pentru Prevenirea și Combaterea Violenței față de Femei și Violenței în Familie la Strasbourg, Franța în perioada 2009-2011.
Angelina Zaporojan-Pîrgari este fondatoarea CDF, care în 2009 a avut viziunea creării unei organizații de femei și pentru femei pentru a promova și apăra drepturile femeilor la o viață fără violență în Moldova. În perioada 2009-2017 a fost Președinta CDF, perioadă în care organizația a crescut de la o simplă viziune la o organizație sustenabilă cu o echipă de 8 persoane și proiecte vibrante. Printre principalele realizări ale CDF în perioada președintei Angelinei Zaporojan-Pîrgari se numără: analiza și monitorizarea cadrului legislativ național și elaborarea modificărilor legislației în conformitate cu prevederile CAHVIO, în special introducerea ordinului de restricție de urgență și introducerea pedepsei penale pentru încălcarea ordonanței de protecție; elaborarea Strategiei Naționale în domeniu; elaborarea primei curricule naționale în domeniul răspunsului eficient la cazurile de violență în familie de către poliție și sistemul judiciar și implementarea primelor instruiri a acestor specialiști de transformare a stereotipurilor în domeniul egalității de gen; elaborarea unor studii de pionierat în domeniu precum „IMAGES – Bărbații și Egalitatea de Gen în Moldova”(2015) și „Evaluarea Costurilor Violenței în Familie și Violenței în bază de Gen in Moldova” (2016). De asemenea a stat la baza înființării Coaliției Naționale ”Viața fără violență în familie”.
Cea mai importantă dintre realizări fiind implementarea în cadrul CDF a conceptului de abordare holistică, bazată pe drepturile victimei, oferind sprijin femeilor supuse violenței în familie și copiilor acestora, astfel încât femeile beneficiază de consiliere juridică, reprezentare în justiție, asistență socială, psihologică, economică și holistică.
Motto: „Viitorul le aparține celor care cred în frumusețea visurilor lor.”
Email: angelina.zaporojan@cdf.md
De doua decenii pledez pentru drepturile femeilor, am activat în cadrul organizațiilor internaționale: Biroului Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și a Criminalității, Misiunii OSCE Moldova, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare etc. Cunoștințele și experiența acumulată îmi permit să contribui la promovarea și protecția drepturilor femeilor, la reducerea fenomenului violenței în familie.
Sunt pasionată de ceea ce fac la Centrul de Drept al Femeilor, organizație puternică și vibrantă, înființată de femei și pentru femei. Ne-am propus să oferim femeilor din Republica Moldova acel înalt grad de protecție și siguranță de care se bucură femeile din alte țări, transformând Moldova într-un loc mai bun.
Motto: „Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”
Email: eleonora.grosu@cdf.md
Viorica Ursachi a absolvit Facultatea de Litere, Specializarea Limbi Moderne Aplicate, a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. A urmat studiile de masterat în Drept Public la Academia de Administrare Publică. A lucrat în mai multe proiecte implementate de USAID și Delegația Uniunii Europene, acestea din urmă fiind axate pe ajustarea legislației Republicii Moldova la legislația UE și implementarea Acordului de Asociere.
S-a alăturat Centrului de Drept al Femeilor în iunie 2020 și de atunci este responsabilă de implementarea Programului de granturi mici IMPULS și de gestionarea mai multor proiecte privind combaterea violenței în familie și abilitarea economică a femeilor.
Motto: „Uneori ai succes…iar alteori înveți”
Email: viorica.ursachi@cdf.md
Daniela Josanu a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. A urmat apoi programul de masterat la specializarea Drept procesual penal. Timp de 7 ani activează în domeniul protecției drepturilor omului din perspectiva nonguvernamentală. În tot acest timp s-a implicat în proiecte ce țin de asigurarea justiției prietenoase copiilor în cadrul unui proces penal, precum și a prevenirii violenței în familie. Din 2016 este parte a echipei Centrului de Drept al Femeilor. Daniela ajută victimele violenței în familie să obțină protecție, le ghidează să obțină sprijinul juridic și psihologic necesar.
Motto: „Dacă pot schimba ceva, o pot face doar prin propriul exemplu”.
Email: daniela.josanu@cdf.md
Nicoleta Cocoță este absolventă a Facultății de Drept și a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității de Stat din Moldova. A urmat apoi programul de masterat în domeniul Managementului Resurselor Umane. De aproape 10 ani, pe lângă serviciul de bază, este implicată în diverse proiecte sociale și culturale.
Altruismul și simțul datoriei au motivat-o să se implice în cadrul Centrului de Drept al Femeilor în calitate de asistent juridic de specialitate, oferind ajutor și suport pentru victimele violenței în familie. În prezent depune tot efortul pentru combaterea fenomenului de violență în familie și în bază de gen, fiind ferm convinsă că o societate democratică și civilizată nu poate exista acolo unde persistă violența și discriminarea.
Motto: „Nimic nu e întâmplător, accidental sau coincidență! Orice ni se întâmplă are un scop bine definit.”
Email: nicoleta.cocota@cdf.md
Olga Sturza a absolvit Facultatea Finanțe, Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), iar pentru a înțelege mai bine domeniul financiar a ales să facă și un Masterat în Analize și Prognoze Financiare în Activitatea de Antreprenoriat. Anterior a activat în cadrul Școlii Masterale de Excelență în Economie și Business a ASEM iar în cadrul Centrului de Drept al Femeilor activează din noiembrie 2014. Elaborarea de bugete și rapoarte financiare sunt interesante pentru cei care iubesc cifrele.
Motto: „Nu contează cât de încet mergi atât timp cât nu te oprești”
Email: olga.sturza@cdf.md
Licențiată inițial în Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative la Universitatea de Stat, Victoria a decis să se reprofileze în urma cursurilor de la Centrul de Formare Antreprenorială din cadrul CCI. A acumulat experiență în domeniul administrativ, contabilității de bază, procurărilor, HR în cadrul mai multor întreprinderi cu capital străin dar și în cadrul proiectelor susținute financiar de către MCA Moldova și OSCE/ODIHR.
Motto: „Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes”
Email: victoria.sofian@cdf.md
Evelina Pîrău-Namesnic a absolvit Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova. A urmat apoi programul de masterat Management Media, Marketing Online și Business Comunicare. Pe parcursul studiilor a avut posibilitatea să obțină experiență în cadrul activității la Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova.
În cadrul Centrului de Drept al Femeilor este convinsă că va putea răspunde noilor provocări întrucât este o personalitate pro-activă, cu abilități de comunicare, responsabilitate, flexibilitate și capacitate de învățare avansată.
Motto: „Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci.”
Email: evelina.pirau@cdf.md
Tatiana Timotin a absolvit Facultatea de Psihologie a Universității de Stat din Moldova. A urmat studiile de masterat în administrarea afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova. Are o experiență de muncă în domeniul social de 20 ani, contribuind la reintegrarea socio-profesională și abilitarea economică a persoanelor defavorizate. Centrul de Drept al Femeilor i-a redat un nou suflu și inspirație de a continua noi provocări în asistența victimelor violenței în familie.
Motto: „Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi inainte.”
Email: tatiana.timotin@cdf.md
Lilia Borzin-Rotari deține licență în sociologie și asistență socială în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România, masterat în politici sociale în cadrul Universității de Stat din Moldova, specializare și formare în prestarea și supervizarea serviciilor sociale.
Are o experiența de 15 ani de activitate în organizații neguvernamentale și internaționale, fiind implicată în diverse proiecte ce țin de domeniul protecției copilului, migrație, anti-trafic și refugiați precum și prevenirea și combaterea violenței în familie. Posedă o bună cunoaștere a cooperării locale în aceste domenii, fiind implicată în activități de instruire și consolidare a echipelor, creare de rețele, dezvoltare și implementare a standardelor de asistență și protecție a categoriilor vulnerabile.
În cadrul CDF asigură asistență victimelor violenței în familie, oferind ghidare, consiliere și suport, astfel încât femeile să se recupereze, să-și găsească strategiile de viață adaptate contextului în care se află, să depășească situațiile de dificultate cu care se confruntă și să aibă o calitate a vieții mai bună.
Motto: „Soarele este de acord sa treacă și prin ferestrele mici.” Frederik van Eeden
Email: lilia.borzin@cdf.md
Aurelia Gorea este psiholog si psihoterapeut cu specializare in terapie jungiana si terapie psihanalitica. Și-a făcut studiile la USM, la Institutul de Psihologie Practică și Psihanaliză și la Asociația de Psihologie Analitică din Moscova. A urmat și urmează în continuare un proces de formare în psihoterapie IFS (terapia sistemelor familiale interne).
În cadrul CDF oferă consiliere psihologică și psihoterapie femeilor care suferă din cauza violenței in familie. Violența împotriva femeilor este o problemă a societații noastre, multe femei aflându-se într-un cerc vicios și uneori nu mai au nici o speranță că există o cale de ieșire. Când sunt sprijinite să facă schimbarile de care au nevoie, vindecarea și transformarea devin posibile, și așa ajung să privească înainte cu încredere, nu cu teamă. Aurelia, alături de colegele sale, ajută femeile să își recapete liniștea, echilibrul emoțional, încrederea în sine și în viitor, să își construiască o viață de care să se bucure.
Motto: „Schimbarea este posibilă, e important să facem primul pas”
Email: aurelia.gorea@cdf.md
Anna Lachi a absolvit Facultatea Asistență Socială, Sociologie si Filozofie din cadrul Universității de Stat din Republica Moldova. Are o experiența de 15 ani de activitate în domeniul social activând în cadrul instituțiilor publice, iar în ultimii 5 ani a dobândit experiență în organizații neguvernamentale contribuind la promovarea drepturilor copiilor, combaterea violenței împotriva copilului, educația incluzivă, etc.
La CDF este motivată de dorința de a contribui la succesul echipei și al proiectelor/programelor care asigură promovarea drepturilor femeilor. În cadrul CDF acordă suport și sprijin în implementarea activităților organizației.
Motto: „Răspândeşte lumina, iar întunericul se va risipi de la sine” Erasmus
Email: anna.lachi@cdf.md