Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

Alegerea și lucrul cu un avocat

Am nevoie de un avocat? Cum găsesc și aleg un avocat? Cum explic situația mea avocatului meu? Cine ia deciziile în cazul meu – eu sau avocatul? Ce fac atunci când nu-mi place cum procedează avocatul meu? Ce se întâmplă dacă nu pot să-mi iau un avocat? Cum mă reprezint singură?

Am nevoie de un avocat?

Poți să mergi instanță fără un avocat. Însă dacă sunt implicați copii, dacă abuzatorul are avocat sau dacă consideri că ai nevoie de asistență, este bine să încerci să găsești un avocat ca să te asiguri că totul se face conform legislației. În alte cazuri, cum este divorțul, stabilirea domiciliului copilului etc., este recomandabil să fii asistată de un avocat calificat. Dacă ești victima violenței în familie, este bine ca avocatul tău să înțeleagă care sunt problemele cu care te confrunți și să fie experimentat în soluționarea cazurilor de violență în familie.

Cum găsesc și aleg un avocat?

Dacă nu poți plăti serviciile unui avocat, poți solicita desemnarea unui avocat prin intermediul serviciului de asistență juridică garantată de stat sau să apelezi la alte servicii pro bono (de exemplu, prin organizații specializate în asemenea cazuri, etc.). CLICK AICI lista oficiilor de asistență juridică garantată de stat.

CLICK AICI– Ghidul beneficiarului: ASISTENŢA JURIDICĂ GARANTATĂ DE STAT ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Cum explic situația mea avocatului meu?

Odată ce ți-ai ales avocatul, încearcă să explici avocatului totul ce consideri că are relevanță în cazul tău. În continuare sunt câteva detalii, la care să atragi atenția în cadrul primelor ședințe la avocat:

  1. Explică-i care sunt îngrijorările tale privind cauza ta;
  2. Explică-i scopurile tale în acest proces;
  3. Întreabă avocatul care este strategia lui/ei pentru a atinge scopurile tale,
  4. Participă activ la pregătirea pentru susținerea cauzei tale.

Dacă simți dificultăți în relatarea stării de fapt a lucrurilor avocatului tău, expune pe foaie cele întîmplate. Uneori este util să-ți faci notițe a faptelor principale. Expunerea scrisă a gîndurilor te poate ajuta să te mobilizezi, să te organizezi și să te concentrezi asupra detaliilor principale. Notițele făcute, la fel vor ajuta avocatul să înțeleagă cronologia evenimentelor, circumstanțelor importante pentru soluționarea cazului.

Înțelege că pentru selectarea de către avocat a datelor cu adevărat utile pentru soluționarea cazului tău, avocatului îi este necesară cunoașterea tururor detaliilor. Dacă consideri că avocatul a uitat ceva, îi poți aminti și să concretizezi dacă acest detaliu poate fi important pentru instanță. Înainte de ședința de judecată, poți afla care ar fi strategia de prezentare a czului tău. Nu te simți intimidată de avocatul tău. Ține minte că deși avocatul are experiență în practicarea legislației, tu ești persoana care l-ai angajat și el lucrează asupra cauzei tale.

Cine ia deciziile privind cauza ta – eu sau avocatul?

Avocatul are competența de a-ți reprezenta interesele în instanță și să fie apărătorul tău. Avocatul tău poate lua decizii strategice în cauza ta legate de ordinea și modul de prezentare și acumulare a probelor, legate de martorii care urmează să facă declarații etc. Cu toate acestea, TU rămîi unica persoana care va lua decizia privind modul în care să acționezi în propriul caz. De exemplu, dacă tatăl copilului tău dorește să obțină dreptul la stabilirea locului de trai al copilului cu sine sau de a efectua vizite nesupravegheate, iar tu esti convinsă că aceasta nu este în interesul superior al copilului, nu trebuie să fii de acord cu aceste cerințe doar pentru că avocatul tău insistă. Îi poți declara deschis avocatului că esti gata să lupți pentru drepturile copilului de a crește în condiții non-violente.Deseori părțile acceptă formule de împăcare incomode în scop de a preveni o soluție nefavorabilă. Avocatul tău trebuie să te informeze și să-ți ofere sfaturi utile pentru a lua o decizie, fiind informată. Avocatul tău poate să te informeze și despre probabilitatea câștigului de cauză în baza legislației și a practicii judecătorești. Analizează cu prudență și atenție sporită toate recomandările avocatului tău pentru a lua o decizie corectă.

Ce să fac dacă nu-mi place cum procedează avocatul meu?

Dacă ești îngrijorată că avocatul nu te reprezintă calitativ, recomandăm să discuți cu un specialist sau avocat în domeniul violenței în familie, care să te ajute să cunoști opțiunile tale. Este posibil să te adresezi la un alt avocat, dacă ai această posibilitate, pentru a cunoaște și oaltă opinie. Un alt avocat sau jurist te poate ajuta la formularea întrebărilor pe care să le adresezi avocatului tău pentru a înțelege mai bine strategia acetuia.

Discută cu avocatul tău despre îngrijorările tale. El trebuie să-și argumenteze deciziile în cazul tău. Dacă nu-ți plac deciziile sau consideri că strategia este rea, îi poți explica unde vezi problema în strategia aleasă de el.

Dacă rămîi în continuare nemulțumită cu serviciile prestatede avocat, poți angaja un alt avocat. Dacă optezi pentru această soluție, asigură-te că obții toate copiile de pe dosarul tău de la primul avocat, astfel ca al doilea avocat să aibă toate materialele necesare pentru a te reprezenta în continuare.

Dacă consideri că avocatul te-a nedreptățit, poți depune o plângere pe numele acestuia la Uniunea Avocaților, ca să fie luate măsuri în privința lui/ei.

Ce se întâmplă dacă nu pot să-mi iau un avocat? Cum mă reprezint singură?

Dacă nu poți să angajezi un avocat și nu îți este acordat un avocat în baza asistenței juridice garantate de stat, te poți reprezenta singură în instanța de judecată. CLICK AICI pentru lista oficiilor asistențe juridice garantată de stat.

Dacă ai fost dezamăgită de sistemului de justiție

Nu există nimic mai frustrant decât să simți că avocatul sau judecătorul nu-și exercită atribuțiile în mod corespunzător în cazul tău. Uneori simți că judecătorul sau avocatul nu acordă suficientă atenție cauzei tale sau nu consideră că actele de violență în familia ta impun emiterea ordonanței de protecție, divorț sau stabilirea domiciliului copiilor. De asemenea, poate fi frustrant atunci, când nu-ți poți permite serviciile unui avocat, iar organizația locală de acordare a asistenței juridice te-a refuzat.

Alte noutăți

Termeni de referință pentru selectarea unei companii sociologice în vederea elaborării studiului sociologic „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova 2024”

Termeni de referință pentru selectarea unei companii sociologice în vederea elaborării studiului sociologic „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova 2024”

Vezi mai mult
Instruire în domeniul egalității de gen în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților în Moldova”

Instruire în domeniul egalității de gen în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor, comunităților locale și a refugiaților în Moldova”

Vezi mai mult
30 de ani de așteptări

30 de ani de așteptări

Vezi mai mult
Primul raport de evaluare al GREVIO privind implementarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova

Primul raport de evaluare al GREVIO privind implementarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova

Vezi mai mult