Încheierea unei relații abuzive
Nimeni nu merită să fie abuzat. Dacă citești această pagină, probabil deja ai luat măsuri de încheiere a unei relații abuzive. Cu regret, riscul pericolului nu încetează întotdeauna odată ce l-ai părăsit pe abuzator. Odată cu încheierea relației abuzive, pot apărea o serie de alte pericole, de aceea trebuie să iei măsuri care-ți asigură protecția.
Paşi de urmat în cazul în care agresorul s-a mutat definitiv din casa ta
- Iată cîteva sugestii care să te ajute să te menţii în siguranţă în cazul în care agresorul s-a mutat definitiv din casa ta – el poate a plecat de bună voie, sau, mai probabil, ca urmare a unei ordonanțe de protecţie.
- Schimbă-ţi lăcăţile astfel încît el să nu poată intra în casă cu cheile lui – chiar dacă el şi-a lăsat cheile la tine, el poate avea alte copii despre care tu nu ştiţi. Dacă stai cu chirie, ar trebui să vorbeşti cu proprietarul înainte de a schimba lăcata.
- Pune zăvoare de blocaj la uşă. Dacă poţi, înlocuieşte orice uşi din lemn cu uşi din oţel sau metal. Dacă stai cu chirie, asigură-te că vorbeşti cu proprietarul înainte de a schimba uşile.
- Schimbă-ţi numărul de telefon.
- Dacă poţi, schimbă orele la care lucrezi.
- Atunci cînd duci copiii la şcoală, mergi pe trasee diferite. Evită traseul pe care îl parcurgeai cînd erai împreună cu agresorul.
- Explică situaţia ta la oricine are grijă de copiii tăi sau oricine îi ia de la şcoală. În cazul în care agresorului îi este interzis să se apropie de copii, informează aceşti oameni despre acest lucru. Mergi pe un alt traseu la magazinul alimentar, bancă şi orice alt loc unde mergi în mod regulat sau găseşte altele noi unde să mergi dacă poţi.
- Încearcă să nu călătoreşti singură. Pe cît e posibil, stai în locuri publice, bine iluminate. Evită mersul pe jos singură.
- În cazul în care ai o ordonanță de protecție, păstrează o copie legalizată a acesteia la tine pentru orice eventualitate.
- Aminteşte-ţi că poţi apela la poliție în cazul în care agresorul încalcă ordonanța de protecţie. Chiar dacă nu ai o ordonanță de protecţie, poţi apela la poliţie în cazul în care agresorul vine în casa ta neinvitat.
- Poartă un telefon mobil dacă poţi, dar nu depinde în totalitate de acest telefon. Telefoanele mobile pot să nu aibă legătură bună în unele locuri şi bateria se poate descărca.
- Păstrează legătura cu organizaţia locală de sprijin pentru persoanele care se confruntă cu violenţă în familie.
- Fă un control medical general ca să vezi dacă ai nevoie de tratament. Ţine cont de faptul că agresorul s-ar putea să fi fost infidel şi astfel ar putea să fie necesar să treci un control pentru bolile sexual transmisibile.
Paşi de urmat în cazul în care ai părăsit agresorul şi te-ai mutat într-o locaţie confidenţială
- Iată cîteva sugestii care să te ajute să te menţii în siguranţă şi să împiedici agresorul să afle unde locuieşti în cazul în care te-ai mutat într-o locaţie confidenţială.
- Fii atentă dacă dai vreodată noua ta adresă şi numărul de telefon.
- Dacă poţi, schimbă orele la care lucrezi.
- Păstrează o copie legalizată a ordonanței de protecţie cu tine în orice moment, în cazul în care ai una.
- Dacă ai copii, informează profesorul de la şcoala despre ceea ce se întâmplă.
- Gîndeşte-te la schimbarea şcolii copiilor tăi, sau cel puţin schimbă traseul pe care îl foloseşti pentru a-i duce la şcoală. Lăsă-i la o altă intrare în şcoală, dacă este posibil.
- Reprogramează întîlnirile pe care le-ai făcut înainte să pleci despre care agresorul ar putea şti.
- Mergi pe un alt traseu la magazinul alimentar, bancă, şi orice alt loc unde mergi în mod regulat sau găseşte altele noi unde să mergi dacă poţi.
- Pune zăvoare la uşi. Dacă poţi, înlocuieşte orice uşi din lemn cu uşi din oţel sau metal.
- Explică situaţia ta la oricine are grijă de copiii tăi sau oricine îi ia de la şcoală. În cazul în care agresorului îi este interzis să se apropie de copii, informează aceşti oameni despre acest lucru.
- Poartă un telefon mobil dacă poţi, dar nu depinde în totalitate de acest telefon. Telefoanele mobile pot să nu aibă legătură bună în unele locuri şi bateria se poate descărca. Setează numerele de urgenţă cum ar fi 902 pe apelare rapidă.
- Păstrează legătura cu organizaţia locală de sprijin pentru victimele violenţei în familie pentru sprijin. Pentru a găsi o organizaţie de violenţă în familie accesează pagina noastră. CLICK AICI
- Fă un control medical general ca să vezi dacă ai nevoie de tratament. Ţine cont de faptul că agresorul s-ar putea să fi fost infidel şi astfel ar putea să fie necesar să treci un control pentru bolile sexual transmisibile.
Protejează-ți copiii
Pentru copii este foarte greu să fie martorul abuzului față de părinți. Acest lucru afectează comportamentul copilului, sănătatea sa fizică sau mentală, respectul de sine şi rezultatele la învăţătură. Relaţiile copilului cu ceilalţi pot de asemenea fi afectate. Dacă agresorul este violent şi cu copiii tăi, trebuie să-i ajutaţi. Actele de violenţă la adresa copiilor sunt ilegale. În cazul în care bănuiești astfel de abuz, poți apela la un șir de organizații specializate care pot să te ajute pe tine și copilul tău să rezolvați situația de abuz (vezi secțiunea ”Cere ajutor”).
Siguranţa în instanţa de judecată
După ce ai părăsit o relaţie abuzivă, ar putea exista multe ocazii în care va trebui să-l vezi pe agresor în instanţă pentru a rezolva probleme legate de ordonanța de protecţie, încredințarea copilului, întreținerea copiilor, divorţul sau procedura penală. Din moment ce te afli într-o instanță de judecată şi eşti înconjurată de reprezentanți ai organelor de drept, s-ar putea să simţi copleșită. Cu toate acestea, te rugăm să reţii că oricînd intri în contact cu agresorul, trebuie să iei măsuri pentru protecția ta. Iată cîteva sfaturi care să te ajute să te menţii pe cât posibil în siguranţă.
Cum să ajungi în sala de judecată
- Încearcă să ajungi în sala de judecată la un alt timp decît crezi că va ajunge abuzatorul pentru a evita să-l întîlnești pe stradă sau la intrarea în sala de judecată. Dacă abuzatorul întoteauna întîrzie, în cearcă să ajungi devreme. Dacă abuzatorul vine întotdeauna devreme, încearcă să ajungi cît mai aproape de ora la care s-a stabilit ședința de judecată, sau vino cu un prieten. Atenție: fii sigură să lași suficient timp pentru așteptarea rîndului, a trece prin detectorii de metal, etc., astfel ca să te prezinți la timp la ședința de judecată. Dacă întîrzii, cazul poate fi ascultat în absența ta și respins. Găsirea unui avocat în domeniul violenței în familie pentru a te însoți poate contribui mult la sporirea securității tale. Vezi lista cu organizații ce activează în domeniul violenței în familie la secțiunea ”Cine mă poate ajuta” CLICK AICI de pe pagina noastră web.
- Poți cere reprezentanților comisariatului de poliție de sector să te însoțească către sala de judecată. Încearcă să te ții în apropierea polițiștilor sau gardienilor, dacă este posibil.
- Ar fi bine să vii cu un prieten sau un membru al familiei, ca să nu fii singură pe parcursul zilei.
Odată ce te afli în clădirea instanței de judecată
Stai în apropierea persoanei cu care ai intrat în clădirea judecătoriei. Roagă prietenul/membrul de familie să fie atenți la împrejurări și să fie atent la siguranța ta. Dacă trebuie să folosești toaleta și aceasta are mai multe cabine, roagă pe prietenă/membrul de familie să te însoțească.
Găsește pe cineva care cunoaște bine clădirea judecăroriei, cum ar fi un reprezentat al centrelor care oferă sprijină victimele violenței în familie sau cineva care lucrează la instanța de judecată. Întreabă-i despe locurile unde poți sta în siguranță, și în același timp vei auzi numele tău cînd te vor chema la ședință pentru a examina cazul. Îmtreabă-i unde se află toate ieșirile, în cazul că va trebui să pleci de urgență. În afară de ieșirea principală, ar putea fi alte ieșiri din sala de judecată, ieșiri laterale sau anti-incendiare pe care le poți folosi în caz de urgență.
Părăsirea clădirii judecătoriei
La sfîrșitul examinării cazului tău, roagă pe judecător sau gardianul instanței de judecată să-l “rețină” pe abuzator. Cu alte cuvinte, sa-l împiedice să plece pînă când nu ai plecat tu mai întîi.
Dacă judecătorul nu-l împiedică pe abuzator să plece, gîndește-te să-l lași pe abuzator să plece primul, apoi așteaptă un timp îndelungat înainte de a pleca tu însuți și încearcă să pleci pe o altă ieșire decît ce centrală. Totuși, chiar dacă aștepți timp suficient, fii alertă la faptul că abuzatorul ar putea încă să te aștepte afară, deci fii atentă.
Roagă pe un polițist să te însoțească la ieșirea din clădirea instanței de judecată.
Roagă pe un prieten să te întîlnească la ieșire.