Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

Încheierea unei relații abuzive

Nimeni nu merită să fie abuzat. Dacă citești această pagină, probabil deja ai luat măsuri de încheiere a unei relații abuzive. Cu regret, riscul pericolului nu încetează întotdeauna odată ce l-ai părăsit pe abuzator. Odată cu încheierea relației abuzive, pot apărea o serie de alte pericole, de aceea trebuie să iei măsuri care-ți asigură protecția.

Paşi de urmat în cazul în care agresorul s-a mutat definitiv din casa ta

Paşi de urmat în cazul în care ai părăsit agresorul şi te-ai mutat într-o locaţie confidenţială

Protejează-ți copiii

Pentru copii este foarte greu să fie martorul abuzului față de părinți. Acest lucru afectează comportamentul copilului, sănătatea sa fizică sau mentală, respectul de sine şi rezultatele la învăţătură. Relaţiile copilului cu ceilalţi pot de asemenea fi afectate. Dacă agresorul este violent şi cu copiii tăi, trebuie să-i ajutaţi. Actele de violenţă la adresa copiilor sunt ilegale. În cazul în care bănuiești astfel de abuz, poți apela la un șir de organizații specializate care pot să te ajute pe tine și copilul tău să rezolvați situația de abuz (vezi secțiunea ”Cere ajutor”).

Siguranţa în instanţa de judecată

După ce ai părăsit o relaţie abuzivă, ar putea exista multe ocazii în care va trebui să-l vezi pe agresor în instanţă pentru a rezolva probleme legate de ordonanța de protecţie, încredințarea copilului, întreținerea copiilor, divorţul sau procedura penală. Din moment ce te afli într-o instanță de judecată şi eşti înconjurată de reprezentanți ai organelor de drept, s-ar putea să simţi copleșită. Cu toate acestea, te rugăm să reţii că oricînd intri în contact cu agresorul, trebuie să iei măsuri pentru protecția ta. Iată cîteva sfaturi care să te ajute să te menţii pe cât posibil în siguranţă.

Cum să ajungi în sala de judecată

Odată ce te afli în clădirea instanței de judecată

Stai în apropierea persoanei cu care ai intrat în clădirea judecătoriei. Roagă prietenul/membrul de familie să fie atenți la împrejurări și să fie atent la siguranța ta. Dacă trebuie să folosești toaleta și aceasta are mai multe cabine, roagă pe prietenă/membrul de familie să te însoțească.

Găsește pe cineva care cunoaște bine clădirea judecăroriei, cum ar fi un reprezentat al centrelor care oferă sprijină victimele violenței în familie sau cineva care lucrează la instanța de judecată. Întreabă-i despe locurile unde poți sta în siguranță, și în același timp vei auzi numele tău cînd te vor chema la ședință pentru a examina cazul. Îmtreabă-i unde se află toate ieșirile, în cazul că va trebui să pleci de urgență. În afară de ieșirea principală, ar putea fi alte ieșiri din sala de judecată, ieșiri laterale sau anti-incendiare pe care le poți folosi în caz de urgență.

Părăsirea clădirii judecătoriei

La sfîrșitul examinării cazului tău, roagă pe judecător sau gardianul instanței de judecată să-l “rețină” pe abuzator. Cu alte cuvinte, sa-l împiedice să plece pînă când nu ai plecat tu mai întîi.

Dacă judecătorul nu-l împiedică pe abuzator să plece, gîndește-te să-l lași pe abuzator să plece primul, apoi așteaptă un timp îndelungat înainte de a pleca tu însuți și încearcă să pleci pe o altă ieșire decît ce centrală. Totuși, chiar dacă aștepți timp suficient, fii alertă la faptul că abuzatorul ar putea încă să te aștepte afară, deci fii atentă.

Roagă pe un polițist să te însoțească la ieșirea din clădirea instanței de judecată.

Roagă pe un prieten să te întîlnească la ieșire.

Alte noutăți

Termeni de referință pentru selectarea unei companii sociologice în vederea elaborării studiului sociologic „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova 2024”

Termeni de referință pentru selectarea unei companii sociologice în vederea elaborării studiului sociologic „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova 2024”

Vezi mai mult
În Republica Moldova va fi constituită  Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței în Familie.

În Republica Moldova va fi constituită Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței în Familie.

Vezi mai mult
Ultima plecare înainte de divorț

Ultima plecare înainte de divorț

Vezi mai mult
Operațiunea de salvare din Orient

Operațiunea de salvare din Orient

Vezi mai mult