Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

“A fi formator nu înseamnă să vii doar cu cunoştinţele acumulate. Este foarte imporant să simţi auditoriul.”

Oxana Manea este ofiţer superior de urmărire penală în cadrul Direcţiei analiză, planificare şi instruire a Direcţiei Generale de Urmărire Penală. Activează în poliţie din anul 2008, iar în calitate de ofiţer de urmărire penală din anul 2014. În urmă cu zece ani, când Oxana abia îşi începea cariera, era dificil pentru o femeie să se angajeze în acest domeniu. Oxana îşi aminteşte că nu era obişnuit pentru femei să îşi dorească acest lucru şi nici la nivel de societate nu era aprobat. Astăzi lucrurile s-au schimbat şi unele stereotipuri au rămas în trecut. Anul acesta, pentru prima dată, Oxana a fost implicată în calitate de formatoare în instruirile dedicate colaboratorilor poliţiei la subiectul violeţei în familie. Ce emoţii a trăit, ce mesaj are pentru colegii săi şi ce o motivează în activitatea de zi cu zi, puteţi citi în mini-interviul de aici. 

Cum a fost pentru tine experienţa de formatoare?

A fost foarte interesant şi emoţionant în acelaşi timp. Am simţit o responsabilitate mare faţă de ofiţerii începători care nu au încă această practică şi este nevoie să le transmit informaţia corect, ca ei pe viitor să acţioneze conform legii. M-a ajutat foarte mult să ştiu că am alături formatorii cu mai multă experienţă. Simţeam susţinerea lor când emoţiile erau prea mari. Veneau cu anumite concretizări şi completări.

Cum te-ai pregătit pentru acest rol? Ce te-a ajutat să obţii abilităţile necesare?

Au fost mai multe instruri la care am participat pe parcursul anilor. Când mă pregăteam pentru această instruire am răsfoit temele şi notiţele de la cursul de formare de formatori la care am participat anul trecut. Mi-am amintit de sfaturile formatorilor şi îmi era clar că nu este suficient să cunoşti doar informaţia teoretică. Este la fel de importantă prestanţa, felul în care comunici, cum răspunzi la întrebările şi siutaţiile mai dificile. Cum să prezinţi cursanţilor informaţia într-un mod util, interactiv şi interesant. A fi formator nu înseamnă să vii doar cu cunoştinţele pe care le-ai acumulat. Este important să simţi auditoriul, să interacţionezi cu participanţii, să înţelegi unde a fost clar prezentată înformaţia şi unde este nevoie de concretizări. Este foarte important să ai contact cu auditoriul.  

Ce mesaj ai avea pentru colegii tăi care sunt participanţi la instruire?

Să participe fără rezerve la aceste instruiri deoarece vor obţine informaţii pe care nu le găseşti în alte surse. Se discută foate mult despre violenţa psihologică şi documentarea corectă a acesteia. La instruire exstă un schimb de experienţa între participanţi, dar şi între participanţi şi formatori. Formatorii vin din domenii de activitate conexe şi ne atrag atenţia cum să examinăm mai calitativ cazurile. Se expun diferiti profesionisti asupra aceleiasi probleme – prevenirea şi combaterea violenţei în familie. 

Ce mesaj ai pentru colegii care vor să devină formatori, ce le-ai recomnada?

Să studieze. Trebuie să cunoşti bine materia ca să o poţi împărtăşi colegilor şi este important să ai experienţă pe teren. Este un avantaj pentru mine pentru că am inteacţionat cu multe victime, am văzut care este comportamentul lor şi cum reacţionează, stiu cum să le ajut şi ce trebuie să fac.

Ce te motivează să continui pe acest drum?

Rezultatul muncii este cel mai motivant. Când aveam cauze penale la examinare şi vedeam rezultatul final, că am putut ajuta victima, mă simţeam nemaipomenit. Când lucrezi cu cazurile de violenţă în familie contează foarte mult atitudinea pe care o ai. Pentru femei este important să fie ascultată, să fie crezută şi să înţeleagă că cineva vrea o să o ajute.

Atât instruirile cât şi cursul de formare de formatori fac parte din proiectul „Consolidarea capacității reprezentanților sectorului justiției în aplicarea eficientă a legislației privind violența în familie”, implementat de Centrul de Drept al Femeilor  în parteneriat cu CIPAL și susținut de UN Women Moldova şi Suedia.

Alte noutăți

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

Vezi mai mult
Programul de dezvoltare personală pentru femei – serviciu nou creat la Centrul de Drept al Femeilor

Programul de dezvoltare personală pentru femei – serviciu nou creat la Centrul de Drept al Femeilor

Vezi mai mult
Promovăm egalitatea de gen în Moldova: De la idee la acțiune – atelier de instruire privind scierea proiectelor în domeniul egalității de gen cu participarea promotorilor locali

Promovăm egalitatea de gen în Moldova: De la idee la acțiune – atelier de instruire privind scierea proiectelor în domeniul egalității de gen cu participarea promotorilor locali

Vezi mai mult
Domiciliul continuă să fie cel mai periculos loc pentru femei

Domiciliul continuă să fie cel mai periculos loc pentru femei

Vezi mai mult