Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

Angela Gladei: „Numai prin muncă și studii poți realiza ceva”

„M-am născut într-un sătuc mic, în satul Pietrosu, într-o familie de muncitori cu 7 copii. Eram 6 fete și un băiat. Eu sunt penultima. Am avut de toate și multe bucurii, și multe lipsuri. Puteam să avem doar o pereche de papuci pe care o încălțam pe rând.

Părinții mei vin din familii așezate. Cele mai frumoase discuții le-am avut cu tata. Atâta încredere a semănat în mine, că nu-mi păsa nici când vedeam că unii copii sunt mai bine îmbrăcați. „Viața ta trebuie să fie împărțită în proporții de 65% la 35%. 65% – faci lucrurile pe care vrei să le faci și îți plac, iar 35% – lucrurile pe care trebuie să le faci. Dacă proporția e inversată, înseamnă că nu-ți trăiește viața, dar treci pe lângă ea”, mă învăța el.

Sora mea mai mare a fost spărgătoarea de gheață. A absolvit Economia cu diplomă roșie. Anume ea ne-a demonstrat că numai prin muncă și studii poți realiza ceva.

Mie îmi plăcea mult istoria. Am avut un profesor foarte bun. Când am intrat la facultate, R. Moldova tocmai își căpătase independența. În paralel cu Istoria, am studiat Dreptul trei ani. A fost o perioadă frumoasă. M-am învățat să învăț. Am învățat cum se descifrează un eveniment istoric: motivele, cauzele, rezultatele și alternativele – o metodă care poate fi aplicată în orice domeniu. Mi-a fost de mare ajutor atunci când am făcut MBA-ul, pentru că citeam studiile de caz pe diagonală, făceam concluzii rapide.

În 2002, am făcut un master în business și administrare – în economie globală – la Grenoble, Franța. Când am aflat de el, acest program costa 5000 de euro. Erau toate economiile mele. Fiind ambițioasă și știind că numai prin studii pot să-mi construiesc o carieră și să evoluez, am mizat doar pe mine. Nu cunoșteam foarte bine limba engleză și mai eram și cu al doilea copil în concediu de maternitate. Adormeam copilul, îmi scriam lucrările noaptea. La 5-6 dimineața hrăneam copilul, apoi la 8 eram la muncă. Nu a fost ușor, dar dacă m-aș întoarce în timp, aș face exact la fel. Eu acum fac un program de studii la Oxford.

Faptul că tu ești în permanență pregătire te face să ai încredere nemărginită în tine. Și astăzi, noua generație poate deveni foarte bună într-un domeniu urmând cursuri care rezonează cu sufletul tău și așa vei avea rezultate frumoase. Și când ai rezultate frumoase, nivelul de curiozitate și motivație crește. Nu-i neapărat să ai diplome acreditate triplu.”

Angela Gladei este astăzi președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova și fondatoarea companiei de consultanță Business Development Capital.

Istoria Agelei Gladei este parte a campaniei „FEMEI CA TINE”, realizată de CDF în parteneriat cu AFAM în cadrul proiectului „Reducerea barierelor în calea abilitării economice a femeilor”. Scopul acestuia este de a consolida comunitatea femeilor de afaceri și organizațiilor care apără drepturile femeilor, investesc în abilitarea economică a acestora și combat efectele negative ale violenței în bază de gen.

Proiectul a fost implementat de ABA ROLI în parteneriat cu Consorțiul Women and Girls Empowered (WAGE), CDF și CIPE și finanțat de către Oficiul Departamentului de Stat al SUA pe Probleme Globale ale Femeilor.

Alte noutăți

Recomandările MSMPS pentru specialiştii ce intervin pe cazuri de violenţă în familie, în contextul COVID-19

Recomandările MSMPS pentru specialiştii ce intervin pe cazuri de violenţă în familie, în contextul COVID-19

Vezi mai mult
Centrul de Drept al Femeilor anunță concurs pentru selectarea unui/unei asistent/ă logistic/ă

Centrul de Drept al Femeilor anunță concurs pentru selectarea unui/unei asistent/ă logistic/ă

Vezi mai mult
Conducătorii subdiviziunilor de urmărire penală au fost instruiți cum să intervină eficient în cazuril de violență în familie

Conducătorii subdiviziunilor de urmărire penală au fost instruiți cum să intervină eficient în cazuril de violență în familie

Vezi mai mult
Social Hub – o platformă pentru tineri implicaţi

Social Hub – o platformă pentru tineri implicaţi

Vezi mai mult