Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

Atelier de instruire privind asigurarea unei abordări integrate pentru o mai bună soluționare a cazurilor de violență în familie dedicat echipei Centrului de Justiție Familială al Poliției

 

Angajații și specialiștii delegați ai Centrului de Justiție Familială al Poliției (CJFP) au participat, în perioada 19-20 octombrie 2023, la atelierul de instruire privind asigurarea unei abordări integrate pentru o mai bună soluționare a cazurilor de violență în familie.

 

Evenimentul este organizat de Centrul de Drept al Femeilor (CDF) în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției în cadrul Proiectului „Crearea unui Centru de Justiție Familială în Moldova”, finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Secția de Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL).

Scopul atelierului constă în consolidarea  cunoștințelor și competențelor personalului  CJFP și a specialiștilor implicați în cadrul CJFP în vederea oferirii serviciilor de asistență specializată pentru victimele violenței în familie și violenței sexuale.

La deschiderea atelierului, directoarea executivă CDF, Angelina Zaporojan-Pîrgari a menționat că Centrul de Justiție Familială reprezintă un „ghișeu unic”, un model centralizat și cuprinzător de livrare a serviciilor sociale, psihologice, juridice și medicale care va reduce numărul de locuri în care victimele trebuie să meargă pentru a obține ajutor. Astfel, femeile victime și copiii lor vor obține asistență într-un singur loc și vor accesa serviciile necesare în doar câteva ore.

„Plasând nevoile victimelor în centrul asistenței, considerăm că modelul Centrului de Justiție Familială va consolida comunicarea, coordonarea și colaborarea între furnizorii de servicii publice și cele oferite de societatea civilă. Centrul de Justiție Familială va reuși să-și realizeze misiunea doar în baza parteneriatului cu toți prestatorii de servicii. Astfel, atât membrii echipei Centrului cât și cei din organizațiile partenere vor face parte dintr-o echipă de răspuns comunitar coordonat, dedicată să lucreze împreună pentru a mobiliza toate resursele disponibile în comunitate, pentru a oferi intervenția, asistența și protecția necesară fiecărui caz de violență față de femei în parte.” a specificat Angelina Zaporojan-Pîrgari.

Membrii echipei multidisciplinare a CJPF au avut ocazia, în cadrul atelierului, să-și consolideze cunoștințele cu privire la cadrul legislativ național și să se familiarizeze cu cele mai recente modificări pentru a asigura implementarea eficientă și univocă a legislației. Participanții au discutat despre particularitățile interacțiunii eficiente cu victima/supraviețuitoarea violenței, asistența specializată din cadrul CJFP, algoritmul de documentare /investigare a cazurilor de violență și aspecte importante pentru calificarea juridică a infracțiunii.

Existența în rândul categoriilor profesionale a unor stereotipuri dăunătoare privind violența în familie și a anumitor atitudini și practici pune în pericol siguranța victimelor violenței în familie. Din acest considerent, consolidarea înțelegerii naturii violenței în bază de gen, a cauzelor și consecințelor fenomenului, înțelegerea dinamicii violenței și a controlului coercitiv, distingerea miturilor și realităților despre violență împotriva femeilor s-au numărat printre obiectivele atelierului de instruire.

În plus, s-au abordat subiecte precum răspunsul CJFP la cazurile de violență, asigurarea accesului la servicii de protecție și asistență, referirea beneficiarilor  către alte servicii de suport și cadrul de cooperare intersectorială în cazurile de violență în familie.

Participanții au fost ghidați de formatori cu vastă experiență în domeniul de expertiză: Arina Țurcan, avocată CDF, Sergiu Toma, psiholog, Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale, Ivan Crețu, șef al CJFP, Inna Chiriliuc, ofițeră principală a Direcției politici în domeniul ordinii și securității publice, combaterii criminalității a MAI și Mariana Gornea, procuroră, Procuratura Generală.

Amintim că Centrul de Justiție Familială al Poliției este un serviciu lansat recent, destinat victimelor violenței în familiei și violenței sexuale. Centrul presupune că poliția, medicii, medicii legiști, avocații, psihologii, asistenții sociali și specialiști din mai multe ONG-uri specializate lucrează sub același acoperiș în regim 24/7 pentru femeile și copiii care au nevoie de ajutor de urgență. Astfel, persoanele care au trecut prin diverse forme de violență vor putea beneficia de tot spectrul de servicii de care au nevoie. Pentru a beneficia de ajutorul echipei CJFP, este nevoie de sunat la serviciul 112 sau la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete – 0 8008 8008.

 

 

Alte noutăți

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

Vezi mai mult
Programul de dezvoltare personală pentru femei – serviciu nou creat la Centrul de Drept al Femeilor

Programul de dezvoltare personală pentru femei – serviciu nou creat la Centrul de Drept al Femeilor

Vezi mai mult
Promovăm egalitatea de gen în Moldova: De la idee la acțiune – atelier de instruire privind scierea proiectelor în domeniul egalității de gen cu participarea promotorilor locali

Promovăm egalitatea de gen în Moldova: De la idee la acțiune – atelier de instruire privind scierea proiectelor în domeniul egalității de gen cu participarea promotorilor locali

Vezi mai mult
Domiciliul continuă să fie cel mai periculos loc pentru femei

Domiciliul continuă să fie cel mai periculos loc pentru femei

Vezi mai mult