Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

Corina Cojocaru: „Familia crește și compania crește”

„La începutul anilor 2000, soțului meu i-a apărut o oportunitate de a merge la muncă în Sankt-Petersburg. El învățase niște tehnici deosebite de tencuială decorativă pe pereți care erau la mare căutare. După ceva timp, într-o iarnă, am lăsat fetița noastră la părinții lui și m-am alăturat lui. Eram singuri, nu aveam pe cine să ne bazăm. Locuiam într-o odaie mică în casa unei bătrâne care era foarte rea, cerea mulți bani. Am stat fără lucru vreo 2-3 luni. Părinților, acasă, nu le ziceam că ne este greu.

La un moment dat, niște cunoscuți din Moldova ne-au propus să facem niște tencuieli decorative într-o sală din Sankt Petersburg. Eu nu aveam idee de meseria asta, dar soțul meu m-a învățat, m-a susținut, a fost mereu lângă mine și am început să lucrăm împreună.

Treptat, oamenii au început să caute serviciile noastre. Între timp, ne-am făcut actele, am născut două fetițe acolo și prima noastră fetiță am adus-o la noi. Ne mutaserăm în Sankt Petersburg și duceam o viață obișnuită de familie. Orașul acesta este un oraș al intelectualilor. Oamenii sunt binevoitori, răbdători. Vremea de acolo este depresivă, dar noi n-aveam timp de depresie, pentru că aveam trei fete și mult de lucru.

În pandemie, fiind mânați de mai multe situații familiale, am hotărât să revenim în Moldova. Aveam niște bani puși de-o parte, am vândut apartamentul din Sankt-Petersburg și ne-am întors acasă. Aici am găsit un anunț că era nevoie de niște lucrări la o grădiniță care se afla într-o stare foarte proastă. Ne-am apucat eu și Viorel de grădiniță. Am muncit mult. Toate culorile, designul le-am gândit eu. Am vrut să facem o grădiniță neordinară și am reușit să o facem doar noi doi. Mi-a plăcut să mă dezvolt mereu și să ofer cele mai bune servicii.

Așa mi-a venit ideea să deschidem o companie de construcție. Iar când am aflat că sunt însărcinată cu a patra fetiță, m-am convins că trebuie să trec la acțiune. Am început cu grădinițe, apartamente, diverse birouri. Apoi am început să participăm la licitațiile publice. Am început prin a participa la o licitație foarte simplă, la o primărie din r. Ialoveni, satul Horăști, trebuia de făcut câteva cabinete și o sală de sport. Am făcut totul și a fost foarte bine. Încet, încet am început să participăm la licitații mai mari și să luăm în gestiune proiecte mai valoroase.

După ce am născut, am început să ies la lucru după două luni. Am luat o bonă care stătea cu fetița până la ora 14:00, iar eu în prima jumătate a zilei reușeam să merg la muncă, să supraveghez toate lucrările. La ora 15:00 eram acasă și eram mămica aceea care-și așteaptă toți copiii acasă, cu drag. Noi suntem foarte uniți. Între timp am devenit și bunei, avem o nepoțică de 9 luni. Familia crește și compania crește.

La noi în familie se face totul în doi. Lucrăm în același domeniu, avem multe în comun, avem despre ce vorbi. Soțul este director tehnic în cadrul companiei. Eu cu soțul facem totul împreună pentru că între noi există mult respect.

Femeile trebuie să știe că nu există nici un drum drept, nu va fi ușor, nici atunci când parcă afacerea e pe roate. Este foarte important să ne aflăm într-o continuare dezvoltare, să învățăm. Noi suntem angajatori, sunt mulți oameni, trebuie să știi cum să vorbești cu ei, trebuie răbdare. Sunt multe griji, gânduri, nopți nedormite. Dar nu poți să aștepți să-ți cadă din pod ceva. Să deschizi o afacere nu e complicat, e complicat să o menții, să nu renunți. Dacă ai început ceva, fii sigur pe tine și mergi înainte. Niciodată nu te întoarce înapoi.”

Corina Cojocaru este co-fondatoarea companiei de construcție CasaBella.

Istoria Corinei Cojocaru este parte a campaniei „FEMEI CA TINE”, realizată de CDF în parteneriat cu AFAM în cadrul proiectului „Reducerea barierelor în calea abilitării economice a femeilor”. Scopul acestuia este de a consolida comunitatea femeilor de afaceri și organizațiilor care apără drepturile femeilor, investesc în abilitarea economică a acestora și combat efectele negative ale violenței în bază de gen.

Proiectul a fost implementat de ABA ROLI în parteneriat cu Consorțiul Women and Girls Empowered (WAGE), CDF și CIPE și finanțat de către Oficiul Departamentului de Stat al SUA pe Probleme Globale ale Femeilor.

Alte noutăți

Centrul de Drept al Femeilor anunță concurs pentru selectarea unui/unei expert/e pentru realizarea unei evaluări inițiale a percepției egalității de gen în 10 raioane selectate

Centrul de Drept al Femeilor anunță concurs pentru selectarea unui/unei expert/e pentru realizarea unei evaluări inițiale a percepției egalității de gen în 10 raioane selectate

Vezi mai mult
Peste 50 de Șefi ai sectoarelor de poliție din toată ţara au preluat cele mai bune practici de răspuns al poliției la cazurile de violență în familie

Peste 50 de Șefi ai sectoarelor de poliție din toată ţara au preluat cele mai bune practici de răspuns al poliției la cazurile de violență în familie

Vezi mai mult
Un an de implicare și grijă: cum bibliotecile au devenit spații sigure pentru refugiatele din Ucraina

Un an de implicare și grijă: cum bibliotecile au devenit spații sigure pentru refugiatele din Ucraina

Vezi mai mult
Domiciliul continuă să fie cel mai periculos loc pentru femei

Domiciliul continuă să fie cel mai periculos loc pentru femei

Vezi mai mult