Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere juridică – 080080000 (apel gratuit)

“De fiecare dată când povestesc despre experiența mea de supraviețuitor a violenței în familie simt că îmi iau independența înapoi. Asta înseamnă libertate.”

Mark și Valerie Wynn au peste 40 ani de experiență în calitate de profesioniști ce contribuie la eliminarea violenței în familie. După experiența de lucru ca și polițiști, acum, desfășoară instruiri și transmit în calitate de consultanți cele mai bune practici din domeniu. Nu se sinchisesc să vorbească despre greșelile comise și ce lecții au extras din fiecare experiență trăită. Au ținut seminare în peste 60 țări, iar în Republica Moldova sunt pentru prima dată. Vă invităm să aflați ce îi motivează să continue în același ritm și de ce au ales să dedice ani buni prevenirii și combaterii  violenței în familie.

V.W.: Eu am făcut psihologie, după care am început să lucrez în poliție, în direcția ce se ocupa de violența în familie. Asta mi-a marcat viziunea asupra lumii. Tot atunci l-am întâlnit pe Mark, ceea ce a fost o schimbare semnificativă în viața mea. Am început să observ că, inclusiv în comunitatea mea, era o carență a serviciilor destinate victimelor violenței în familie. Erau multe lucruri care credeam că le pot schimba. Așa am decis să deschid propria organizație. Un principiu de-al nostru a fost să oferim ajutor, indiferent de serviciul solicitat. Am închiriat un complex de apartamente și am deschis un program de tranziție. Femeile și copiii victime ale violenței în familie pot trăi acolo până la 2 ani, iar focusul nostru este să îi ajutăm să-și reconstruiască viața. Eu și Mark în ultimii ani facem training-uri împreună. Am fost în peste 60 de țări cu astfel de instruiri.

 M.W.: Povesteam și grupului că eu am fost expus violenței în familie când eram copil, timp de 10 ani. Tatăl vitreg aplica violența asupra tuturor membrilor de familie. Am supraviețuit. Am devenit adult și am ales să fiu polițist, 20 ani în acest domeniu și 20 ani în calitate de consultant în SUA, la Departamentul de Stat. Sunt cam 50 ani experiență de interacțiune cu violența în familie ca infracțiune.

M.W.: Cred că de fiecare dată când povestesc despre experiența mea de supraviețuitor simt că îmi iau înapoi parte a independenței. Mă percep ca cineva care nu mai e controlat de trecutul său, ci este liber. Vreau să încurajez polițiștii de la acest training, cei care au auzit această istorie, să încurajeze oamenii să facă același lucru, aici, în Moldova. Când tot mai mulți vor vorbi despre aceasta, vom reuși să întoarcem curba împotriva abuzatorului și vom proteja victima. Nu mă percep deloc slab, dimpotrivă, preiau puterea în raport cu abuzatorul meu și asta înseamnă libertate.

V.W.: Și eu sunt supraviețuitoare. Am fost agresată în una dintre relațiile pe care le-am avut. Sunt total de acord cu ce a zis Wynn, de aceea aduc și în instruiri exemplul meu de viață. 

V.W.: Poliția este cea care are responsabilitatea să intervină. Un polițist poate opri violenta, un avocat nu. Poliția poate oferi protecție victimei și aresta abuzatorul. Dacă o victimă sună la poliție și aceasta nu primește ajutorul corespunzător, cea mai mare probabilitate e că ea nu va mai reveni.

M.W.: Mai mult decât atât, polițiștii au depus jurământul că vor proteja toți cetățenii, inclusiv și victimele violenței în familie. Cuvintele unui polițist au putere, ceea ce spui unei victime, ce-i promiti, este crezut. Resposabilitatea fiecărui polițist este ca legea să-l ajute să-si onoreze promisiunea. Dacă legea oferă protecție victimelor, este responsabilitatea polițistului să i-o asigure. Așa funcționează în toată lumea.

 V.W.: Violența în familie afectează viața victimei sub toate aspectele: economic, fizic, psihologic, social. Dacă îi afectează toate sferele vieții, nu ne putem aștepta ca solutia să vină doar de la o parte a sistemului. Toți trebuie să se unească pentru a oferi ajutor, medicii, asistenții sociali, polițiștii, avocații. Este nevoie de o comunitate care să izoleze victima de violență și să o ajute să-si refacă viața. Este și una dintre metodele de prevenire a fenomenului. Odată scos din mediul abuziv, un copil, are mai puține șanse să devină victimă sau agresor. 

M.W.: Din momentul în care femeia decide să părăsească abuzatorul, începe întregul proces. Și noi le spunem polițiștilor că ei sunt cei care păzesc ușile acestui proces. Ei vor închide ușa, vor pune punct violenței, dar dincolo de ușă, responsabilitățile trebuie împărțite cu medicii, avocații, asistenții sociali. 

V.W.:  Este un efort ce trebuie făcut la nivel de societate. Vorbim în primul rând despre o schimbare la nivel de cultură și percepție. Băieții încă mai sunt crescuți cu mesajul ca sunt privilegiați. Cred că ar ajuta să vedem mai multe femei în funcții de conducere. Cu cât vom avea mai multă echitate în toate aspectele vieții cotidiene, cu atât suntem mai aproape de a opri acest fenomen.

 M.W.: Trebuie să avem răbdare. Ce am văzut în ultimii 50 ani este o schimbare de cultură, unde tot mai mulți bărbați își asumă responsabilitatea de a corecta alți barbati în astfel de comportamente. În 2-3 generații lucruile vor arăta diferit. Nu cred că vreodată ne vom întoarce de unde am pornit, în trecut, unde femeile erau percepute ca cetățeni doar pe jumatate. Important este să ne asigurăm că fiecare individ se bucură de echitate și libertate și este tratat la fel. 

Alte noutăți

Noțiunea de „femicid”, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, a fost introdusă în legislația Republicii Moldova

Noțiunea de „femicid”, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, a fost introdusă în legislația Republicii Moldova

Vezi mai mult
Program de instruire pentru jurnaliști și jurnaliste: „Între adevăr și senzațional: Cum relatăm profesionist despre violența împotriva femeilor?”

Program de instruire pentru jurnaliști și jurnaliste: „Între adevăr și senzațional: Cum relatăm profesionist despre violența împotriva femeilor?”

Vezi mai mult
Apel public: Cerem recunoașterea noțiunii de ”femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor

Apel public: Cerem recunoașterea noțiunii de ”femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor

Vezi mai mult
„O să divorțăm când vreau eu!”- istoria beneficiarei CDF

„O să divorțăm când vreau eu!”- istoria beneficiarei CDF

Vezi mai mult