Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

Declarația Coaliției Naționale ”Viața fără Violență în familie”,

Președintele Republicii Moldova, Domnului Nicolae TIMOFTI

Procurorul General, Domnului Corneliu Gurin

Ministrul justiției, Domnului Vladimir Cebotari

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Domnului Victor Micu

Stimate Domnule Președinte!

Stimate Dle Procuror General!

Stimate Dle Ministru!

Stimate Domnule Președinte al Consilului Superior al Magistraturii!

DECLARAȚIE

Noi, semnatarii prezentei Declarații și membrii Coaliției Naționale ”Viața fără Violență în familie”, condamnăm sentința prin care victima violenței în familie, Victoria Pruteanu, a fost condamnată la 3 ani și 8 luni privațiune de libertate, precum și modul în care a fost emisă această sentință.

Suntem profund indignați de răspunsul autorităților și sentința care de condamnare a unei femei, mamă a cinci copii și victimă violenței în familie pe parcursul mai multor ani, care, de fapt, se afla în situația de legitimă apărare. Credem că autoritățile nu au ținut cont la examinarea cazului de toate circumstanțele, de istoricul violenței în familie, de solicitările victimei adresate autorităților de a i se oferi protecție ei și copiilor săi, în rezultat autoritățile au eșuat să asigure protecția ei și copiilor.

Atragem atenția că victima a cerut ajutor de nenumărate ori autorităților, iar autoritățile au ignorat aceste adresări. Când totuși a fost emisă ordonanța de protecție în 2014, aceasta a fost încălcată de agresor iar autoritățile nu au intervenit ulterior să-l sancționeze și să asigure protecția femeii și copiilor săi.

Conform Convenției Europene a Drepturilor Omului(CEDO), Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO), Convenției asupra Eliminării Tuturor Formelor de Discriminare față de Femei (CEDAW), Convenției cu privire la Drepturile Copilului, la care Republica Moldova este parte, dar și a Legii nr.45 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, statul are obligația pozitivă de a preveni orice formă de abuz asupra femeilor și copiilor, de a interveni imediat și eficient pentru a asigura protecția în cazul în care acest abuz a fost comis, de a investiga și pedepsi agresorul dar nu victima. Totodată, în conformitate cu Convenția cu privire la Drepturile Copilului în toate acţiunile care privesc copiii, întreprinse de instituţiile de asistenţă socială publice sau private, de instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala, or, în acest caz interesul superior al copiilor este de a trăi într-un mediu sigur, fără violență, alături de mamă. În acest context, constatăm că statul nu a întreprins suficiente măsuri pentru a proteja această femeie și copii ei și pentru a preveni comiterea acestor fapte!

Vă informăm că Victoria Pruteanu este o mamă tânără de 23 de ani, cu cinci copii la întreținere, orfană, a fost condamnată la 3 ani și opt luni de închisoare pentru omor din culpă, calificare care nu corespunde realității. Ea a fost încătușată chiar în fața micuților care plângeau și scoasă cu forța din sala de judecată.

Tânăra a trăit într-un coșmar continuu, ani la rând pentru că a fost bătută, umilită și amenințată cu moartea de către soț. Din această cauză a avut două tentative de suicid, a pierdut prima sarcină la termenul de 7 luni dar și demnitatea și speranța unei vieți liniștite. Coșmarul nu s-a sfârșit nici după ce s-a plâns la poliție și Primărie de mai multe ori. După una dintre altercații, în toamna anului trecut, tânăra a primit ordonanță de protecție, care îi interzicea bărbatului să se apropie de ea. Chiar și așa, violența a continuat, mai ales când bărbatul era în stare de ebrietate și o amenința pe ea și pe copii.

Infracțiunea pentru care a fost condamnată a avut loc pe 14 decembrie 2014, când bărbatul în stare de ebrietate a început s-o agreseze pe tânără, amenințând-o că îi taie capul. Pentru a se apăra, martorii spun că fata a ieșit în ogradă descălțată, pe timp de iarnă, doar că de data asta a luat cu ea și un cuțit de bucătărie, primul care i-a ajuns sub mână.

„M-a ridicat în sus de păr și a strigat că îmi taie capul și îl aruncă în gârlă. Atunci m-am speriat, nu știam ce are în mână, că era întuneric. Instinctiv am aruncat înainte mâna în care aveam cuțitul și l-am înjunghiat. N-am vrut să fac asta, vă rog frumos să mă lăsați acasă să-mi cresc fetițele”, a spus Victoria Pruteanu printre lacrimi, când i s-a oferit ultimul cuvânt înainte de pronunțarea sentinței.

Chiar dacă Victoria Pruteanu a fost eliberată din arest ca urmare a admiterii cererii de schimbare a măsurii preventive, înaintată de către avocați, ea rămâne în arest la domiciliu până când instanța superioară se va expune pe dosar.

În acest sens, solicităm implicarea Dumneavoastră personală pentru monitorizarea cazului și pentru a-i asigura accesul la un proces echitabil și nediscriminatoriu în conformitate cu standardele internaționale în domeniul drepturilor omului, la care Republica Moldova este parte.  

Vă mulţumim anticipat pentru susţinere şi folosim această ocazie pentru a aduce asigurarea deplinei noastre consideraţii!

Semnatari, membri ai Coaliției Naționale ”Viața fără Violență în familie”

  1. Angelina Zaporojan – Pîrgari, Centrul de Drept al Femeilor;
  2. Lilia Potîng, Asociația Promo-LEX;
  3. Rodica Corețchi – Mocanu, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii
  4. Elena Burcă, Asociația ”Casa Mărioarei”;
  5. Daniela Misail – Nichitin, Centrul Internațional ”La Strada”
  6. Lilia Gorceag, Centru de Asistență și Protecție,
  7. Tatiana Osadcii, Centrul Maternal „Pro Familia” din Căușeni;
  8. Ludmila Popovici, Centrul de Reabilitare a victimelor Torturii ”Memoria”
  9. Liliana Buzu, Centrul raional Maternal „Pro-Femina”, Hîncești
  10. Olga Patlatii, Asociația Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane;
  11. Svetlana Busuioc, Centrul Maternal,Cahul;
  12. Centrul de plasament maternal pentru cupluri părinte – copil, Ungheni, Cornești
  13. Valentina Statii, Centrul de plasament temporar și reabilitare pentru copii, Bălți
  14. Victoria Rotaru, Centrul de Criză Familială „Sotis”, Bălți
  15. Simion Sîrbu,  Centrul maternal „Ariadna”, Drochia;
  16. Simion Sîrbu, Centrul pentru Agresori, Drochia;
  17. Valentina Bodrug – Lungu, Gender Centru;
  18. Ion Babici, Centrul de Resurse pentru Tineri Dacia, Soroca

Alte noutăți

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024

Vezi mai mult
Programul de dezvoltare personală pentru femei – serviciu nou creat la Centrul de Drept al Femeilor

Programul de dezvoltare personală pentru femei – serviciu nou creat la Centrul de Drept al Femeilor

Vezi mai mult
Promovăm egalitatea de gen în Moldova: De la idee la acțiune – atelier de instruire privind scierea proiectelor în domeniul egalității de gen cu participarea promotorilor locali

Promovăm egalitatea de gen în Moldova: De la idee la acțiune – atelier de instruire privind scierea proiectelor în domeniul egalității de gen cu participarea promotorilor locali

Vezi mai mult
Domiciliul continuă să fie cel mai periculos loc pentru femei

Domiciliul continuă să fie cel mai periculos loc pentru femei

Vezi mai mult