Dacă este posibil, să ai acces la un telefon pe care sa-l folosești în cazuri de urgență. Cunoaşte numerele pe care să le apelezi pentru ajutor: 112. Cunoaşte unde să găseşti cel mai apropiat telefon în cazul în care ai fugit de acasă fără telefonul mobil. Cunoaşte numărul centrului de asistență și protecție și al liniei fierbinți.
Vorbește cu prietenii şi vecinii tai în care ai încredere despre ceea se întâmplă în casa ta. Fă un plan cu ei, astfel încît ei să ştie cînd ai nevoie de ajutor şi să ştie ce să facă (cum ar fi să sune la poliţie sau să bată la uşa ta). Stabileşte un semnal cu vecinii tăi, care îi va alerta că ai nevoie de ajutor.
Păstrează o copie a documentelor importante la tine, cum ar fi certificatele de naştere, paşapoartele, documentele importante şi cardurile tale şi ale copiilor tăi, în cazul în care trebuie să plecaţi în grabă.
Fă-ţi un obicei în a parca maşina pe şosea (astfel încît să o poţi scoate rapid) şi în a avea rezervorul plin. Păstrează cheile de la maşină în acelaşi loc ca să poţi să le iai cu uşurinţă.
Dacă poţi, apelează din cînd în cînd o linie fierbinte de violenţă în familie pentru a discuta opţiunile tale şi a vorbi cu cineva care te înţelege, chiar dacă simţi că încă nu eşti gata să pleci. Un număr la care poţi apela este Telefonul de incredere pentru femei 800-880-08.
Gîndeşte-te la mai multe motive de a ieşi din casă la diferite momente ale zilei sau nopţii în care agresorul va crede, în cazul în care simţi că violenţa este pe cale să erupă şi ai nevoie de o scuză pentru a ieşi.
Alte noutăți
TransFORMARE- evenimentul de colectare de fonduri 2024