Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Consiliere specializată – 080080000 (apel gratuit)

Consiliere pentru integrare socială a femeilor care-și ispășesc sentința pentru violență împotriva agresorilor.

”Fiecare persoană este o istorie separată. Detenția, tipul infracțiunii sau altă similitudine nu arată că toți oamenii sunt la fel sau au aceiași gândire”, afirmă psihologul Sergiu Toma. Timp de două zile el le-a vorbit despre diferența de abordare a beneficiarelor mai multor specialiști de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) care consiliază femei condamnate pentru violență împotriva agresorilor.

Activitățile fac parte dintr-un proiect mai larg care include crearea și adoptarea unui program consolidat de asistență pentru femeile care au ajuns la închisoare pentru o infracțiune săvârșită după ce au fost supuse violenței în familie. Totodată programul se va axa și pe dezvoltarea abilităților de reintegrare în societate ale acestor femei după eliberare.

În cadrul trainingului „Consiliere individuale a femeilor care se află în detenție”, formatorul le-a povestit psihologilor și asistenților sociali despre crearea cadrului de consiliere și etica deontologică în abordarea violenței în familie. El le-a atras atenția la impactul detenției asupra relației dintre consilier și deținută, precum și la tehnici de lucru cu victimele violenței în familie.

„Fiecare femeie consiliată trebuie tratată individual. Istoria acestora trebuie privită în ansamblu, nu doar prin prisma unei infracțiuni pe care a comis-o sau a faptei care a adus-o la detenție. Marea majoritate au experiențe traumatice multiple și o abordare individualizată cu grijă, axată pe nevoile lor, le poate ajuta să conștientizeze faptele, trecutul, să vadă care este legătura dintre ce au făcut și ce s-a întâmplat și să nu mai repete asta”, a menționat Sergiu Toma.

Specialiștii Administrației Naționale a Penitenciarelor au identificat deja în cadrul proiectului mai mute femei care vor beneficia de consilier psihologică. Acestea au fost alese reieșind din fapta pe care au comis-o și capacitățile lor de a conștientiza problemele și a identifica soluții.

„Până acum nu se atrăgea atenție la statul de victimă a femeilor care au comis o infracțiune după ce au fost supuse mai mult timp violenței în familie. Majoritatea erau tratate prin prisma infracțiunii săvârșite. Astăzi mai multe femei pot beneficia de consiliere psihologică focusată pe fiecare caz în parte, fapt care le va ajuta să se integreze mai ușor după eliberare”, a spus Eduard Găină, ofițer principal Direcția integrare socială ANP.

Proiectul „Program de reabilitare pentru femeile victime ale violenței în bază de gen condamnate la pedepse privative de libertate pentru fapte cu violență împotriva agresorului lor” este dezvoltat de Vladislav Bușmachiu, beneficiar al Programului de granturi mici – IMPULS și ofițer principal în Secția cooperare și programe externe al Direcției Generale Management Instituțional al ANP.

Programul de granturi IMPULS este implementat de Centrul de Drept al Femeilor  cu susţinerea Suediei.

Alte noutăți

În Republica Moldova va fi constituită  Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței în Familie.

În Republica Moldova va fi constituită Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței în Familie.

Vezi mai mult
Fără acordul meu nu e contentul tău: UNFPA lansează „bodyright – o mișcare împotriva violenței digitale. Interpreta Dara – Ambasadoarea campaniei

Fără acordul meu nu e contentul tău: UNFPA lansează „bodyright – o mișcare împotriva violenței digitale. Interpreta Dara – Ambasadoarea campaniei

Vezi mai mult
Termeni de referință pentru selectarea unei companii sociologice în vederea elaborării studiului sociologic „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova 2024”

Termeni de referință pentru selectarea unei companii sociologice în vederea elaborării studiului sociologic „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova 2024”

Vezi mai mult
„Cine bate la ușă? Soțul meu cel galant ori cel beat?”

„Cine bate la ușă? Soțul meu cel galant ori cel beat?”

Vezi mai mult