Numărul cazurilor
Asistență juridică
Asistență psihologică
Asistență socială și abilitare economică
Sună la numărul unic – 112 și solicită ajutorul poliției sau a serviciului medical de urgență. Raportează la poliție de fiecare dată cînd ești supusă abuzului sau ai fost martorul unui incident. Depune plîngere scrisă și cere ca aceasta să fie înregistrată. Păstrează numărul de înregistrare.
Pregăteşte o geantă pe care să o poţi lua cu uşurinţă atunci când pleci. Include acolo actele de identitate, certificatele de naștere ale copiilor, haine de schimb, medicamente, numere de telefon ale rudelor. Ascunde această geantă acolo unde agresorul nu o va găsi sau păstreaz-o la un prieten de încredere. Dacă ai nevoie să pleci imediat, nu-ţi face griji privitor la luarea acestor lucruri. Cel mai important este să pleci în siguranţă.
Asistenţa juridică garantată de stat este un serviciu GRATUIT prin care poți primi consultaţia şi suportul juridic al unui avocat care este plătit de stat. Pentru aceasta, este nevoie să completezi o cerere. Modelul cererii îl poți găsi la sediul Oficiilor Teritoriale sau îl poți descărca de pe pagina de internet www.cnajgs.md, la rubrica formulare.
Dacă lipsește un acord între părinți, domiciliul minorului se stabileşte de către instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de interesele şi părerea copilului (dacă acesta a atins vîrsta de 10 ani). La determinarea domiciliului copilului minor, instanţa va cere şi avizul autorităţii tutelare în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiecăruia dintre părinţi.
Această documentare o poți obține la medicul legist teritoial sau la un alt medic-legist ales de tine. Examinările medico-legale ale gravităţii vătămării corporale a persoanelor se efectuează la solicitarea în scris a organelor de drept (procuratura, poliţia, instanţa de judecată), precum şi la cererea persoanei interesate.